Gata cu distracția în clubul de la Vișegrad

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Europa pare unită în încercarea de a stăvili invazia rusă în Ucraina. Sancțiunile impuse statului agresor, adică Rusiei, par a fi întrunit consensul – pînă la importul de gaze și de petrol, unde Europa și în special Germania sînt încă vulnerabile. Această blocadă economică nu descurajează Rusia să continue războiul, dar măcar o privează de mijloacele financiare necesare pentru a-l întreține. Și, chiar dacă nu există un consens european în această privință, există state europene care sprijină logistic și militar armata ucraineană. Ungaria iese în evidență prin refuzul de a condamna agresiunea rusă și de a participa la eforturile comune de disuadare. Prin poziția pro-rusă, Viktor Orbán face notă discordantă chiar și în interiorul grupului de la Vișegrad. La sfîrșitul lunii trecute, reuniunea acestui mic club conservator central-european programată la Budapesta a fost suspendată după ce Polonia și Cehia au contramandat participarea. Ruptura dintre Polonia și Ungaria e evidentă: în vreme ce Guvernul de la Varșovia e cel mai vocal apărător al Ucrainei în plan european, Viktor Orbán e gata să plătească în ruble pentru gazul rusesc, exact cum a solicitat Vladimir Putin.

La Bruxelles, ambele state se acoperă reciproc. Acesta e și motivul pentru care procedurile de infringement împotriva celor două țări privind încălcarea statului de drept sînt blocate. E o alianță de conjunctură la care s-au aliat și cele două state vecine, Cehia și Slovacia. O redută conservatoare în mijlocul Europei care s-a conturat pentru prima dată ca un răspuns la criza refugiaților, acum cîțiva ani. Cît va mai rezista?   

La Varșovia, președintele Andrzej Duda a declarat într-un interviu că poate înțelege dorința lui Orbán de a se baza, în continuare, pe energie ieftină din Rusia. „Dar acum, în fața a sute de mii de victime din Ucraina și a bombardamentelor unor zone civile, îmi este greu să accept atitudinea”. Iar ministrul ceh de Externe a acuzat că, pentru Orbán, „gazul rusesc ieftin e mai important decît sîngele ucrainean”.  

Într-adevăr, Vladimir Putin i-a oferit lui Orbán cele mai mici prețuri la gaze din Europa, un împrumut în condiții speciale pentru extinderea unei centralei nucleare și a instalat sediul european al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei la Budapesta. Dar aceste favoruri nu sînt gratuite. În schimbul avantajelor economice care decurg din acest parteneriat, Viktor Orbán îi oferă lui Vladimir Putin un sprijin politic consistent. Ungaria e acum cel mai important aliat european al Rusiei în plan european. Orbán însuși s-a transformat într-o portavoce a lui Vladimir Putin, iar prestația sa de pînă acum vădește și o oarecare eficiență. Chiar dacă nu se poate impune la nivel diplomatic, prietenul lui Putin poate încetini reacția europeană la agresiunea rusă. De pildă, refuzul său de a permite tranzitul unor convoaie de sprijin militar din Occident către Ucraina pe teritoriul Ungariei reduce opțiunile aliaților și complică organizarea ajutoarelor. Din fericire, Ungaria e singura țară care procedează astfel. Însă pentru Polonia, care vede în agresiunea rusă din Ucraina un risc existențial, atitudinea Guvernului de la Budapesta e revoltătoare. Vocea Varșoviei s-a ascuțit semnificativ după vizita de două zile a lui Joe Biden în țară. SUA s-au poziționat fără echivoc în favoarea Ucrainei. În plus, de la alegerea lui Joe Biden, SUA și-au amplificat prezența internațională, susținînd democrația și a statul de drept. De unde și presiunea, pe Polonia, să se distanțeze de prietenul lui Vladimir Putin și să aprofundeze democrația – un capitol la care Guvernul de la Varșovia are încă unele restanțe.

E puțin probabil că Polonia se va achita de ambele sarcini. Mai ales că între cele două există legături subtile, indestructibile. În numele suveranității, politicienii din această țară au luat decizii care nu corespund standardelor democratice europene: în ceea ce privește Justiția, în ceea ce privește libertatea presei, în ceea ce privește drepturile și libertățile cetățenilor etc. Iar țara are nevoie de veto-ul ungar pentru a nu risca o procedură de infringement la nivel european. La fel cum și Ungaria are nevoie de sprijin de la Varșovia pentru a nu intra în colimatorul Bruxelles-ului. Mă întreb care o fi prioritatea pentru partidul conservator PiS și pentru Guvernul poloezn: lupta împotriva expansiunii ruse sau cea împotriva presupusului „superstat” UE și a birocrației bruxelleze?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

drona ucraineana/ FOTO: mil.in.ua
Washingtonul invocă motive de securitate naţională pentru a interzice dronele chinezeşti pe teritoriul SUA
Departamentul de Comerț al SUA a declarat joi că ia în considerare adoptarea unui set de măsuri care să restricţioneze sau chiar să interzică dronele chinezeşti pe pieţele din SUA, invocând preocupări legate de securitatea națională.
cuplu pat1 jpg
Ce este efectul Michelangelo. Cum se manifestă și cum poate schimba complet relațiile de iubire
Efectul Michelangelo. Cum se manifestă și cum poate schimba complet relațiile de iubire.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
Chișinăul a schimbat moneda de referință. Maia Sandu: Va aduce mai multă claritate și stabilitate
Republica Moldova a schimbat, în data de 2 ianuarie, moneda de referință, renunțând la dolar în favoarea euro pentru cursul oficial de schimb al leului moldovenesc, o decizie luată în contextul în care țara aspiră să adere la Uniunea Europeană.
Cel mai mare tezaur monetar din perioada Dinastiei Hasmoneilor (© www.haifa.ac.il)
A fost descoperit cel mai mare tezaur monetar din perioada Dinastiei Hasmoneilor
O nouă descoperire arheologică oferă noi date cu privire la perioada Dinastiei Hasmoneilor, arheologii aducând la lumină un tezaur de 160 de monede cu o vechime de peste 2.000 de ani, conform unui anunț al Universității din Haifa.
image png
Atacatorul din New Orleans se alăturase Statului Islamic înainte de atentatul în care a omorât 15 oameni, anunță FBI
FBI a transmis că nu există „nicio legătură definitivă” între atacul din New Orleans și incidentul din Las Vegas.
image png
Jurnalistă italiană arestată la Teheran. Ambasadorul Iranului la Roma, chemat să dea explicații
Ministerul italian al Afacerilor Externe i-a cerut, joi, ambasadorului Iranului, să o elibereze de urgenţă pe jurnalista Cecilia Sala, arestată la Teheran în timpul unei vizite în interes profesional.
ciorba de cartofi cu taitei si bors de casa jpeg
Ciorbă de cartofi acrită cu zeamă de varză. Un preparat ușor și delicios, perfect după sărbători
După mesele copioase de sărbători, o ciorbă ușoară și sățioasă este exact ceea ce ai nevoie pentru a îți reîncărca bateriile. Ciorba de cartofi acriță cu zeamă de varză este o alegere perfectă pentru a te bucura de un preparat tradițional, simplu, dar extrem de gustos.
image png
Un bărbat prins sub tractor, readus la viață după ce a fost găsit fără suflare
Un bărbat din Apuseni care a fost prins sub un tractor joi în timp ce se afla în pădure şi care nu mai prezenta semne vitale a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de cadrele medicale.
daniel david ubb fb jpg
Start la reformă în învățământ. Ce prevede programul de guvernare pentru Educație
Reducerea abandonului școlar, adoptarea planurilor cadru pentru învățământul liceal, susținerea carierei didactice și debirocratizarea sistemului de învățământ sunt câteva dintre cele mai importante obiective ale programului de guvernare în zona Educației.