Gafele lor și prostia noastră

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Binili învinge jpeg

Clar, domnul Iohannis a făcut o gafă. Și Dan Barna a făcut una – nu chiar așa de rea, dar tot gafă a fost. Este drept că gafele celor doi, comparativ cu comportamentul de zi cu zi al doamnei Dăncilă, al domnului Orlando și al altor mîrlani de la conducerea PSD-ALDE, par dovezi indubitabile de bun-simț. Niculae Bădălău ar fi apărut la un chef cu o manea despre nemernicul străin care a încercat să-i fure momentul de glorie, iar Liviu Pleșoianu, cel mai probabil, ar fi spus că, dacă el ar fi fost președinte, Dumnezeu ar fi mutat raiul aici.

Mult mai îngrijorătoare pentru mine au fost însă reacțiile noastre și reacțiile celor doi.

Reacțiile noastre au fost în extreme.

În cazul domnului Iohannis, pe partea negativă am avut o mulțime de oameni care în viața lor nu au făcut absolut nimic pentru a-și ajuta aproapele sau tot felul de nesimțiți celebri – ciuvici, codrini și tăriceni – au fost loviți brusc de preasfințenie și de îngrijorarea pentru soldatul american. Faptul că toate postările video arată în mod evident că președintele nu a văzut ce s-a întîmplat a fost ignorat de cei care s au scandalizat și prezentat de susținătorii acestuia ca o dovadă de complot împotriva minunii româno-nemțești de la Cotroceni.

Sigur că întîmplarea de la Constanța este îngrijorătoare și nu numai pentru lipsa de reacție imediată a președintelui deja celebru prin rigiditatea domniei-sale. Lipsa de reacție a echipei domnului președinte este ceea ce ar trebui să ne sperie. Faptul că nici un consilier prezidențial nu a reacționat și nu a îndrăznit să-l oprească pe domnul Iohannis, sfătuindu-l să verifice ce se întîmpla la cîțiva metri de el, întărește senzația că președintele se comportă ca Regele Soare – am auzit prima dată expresia de la un consilier al domniei-sale. Echipa de la Cotroceni pare a fi una tipică oamenilor puternici din statul român, o echipă incompatibilă cu curajul, de slăvitori conformiști preocupați de a-și păstra scaunul confortabil/poziția.

Cultura pupincurismului deșănțat și a capului plecat pe care sabia nu-l taie nu poate duce la nimic bun. Din păcate, am văzut foarte mulți oameni normali și chiar foarte buni care, odată ajunși în poziții de forță, au preferat să se înconjoare de lăudaci. Desigur, apetitul foarte redus sau ine-xistent pentru oameni cu coloană vertebrală și foarte bine pregătiți este, din păcate, specific elitelor noastre din aproape orice domeniu. Teama de a nu părea prost, slab, mototol, nehotărît, precum și așteptările absolut exagerate pe care le avem de la conducătorii noștri nu ajută deloc în a avea lideri capabili să încurajeze părerile împotrivă și să se înconjoare de oameni mai buni decît ei.

Același lucru se poate spune și în cazul domnului Barna, un politician nou, de altfel foarte promițător. Declarația nefericită a domniei-sale ar fi putut fi remediată simplu printr-o postare în care să le ceară scuze celor care i-au înțeles declarația într-o notă arogantă. În fapt, ca unul care îl știe personal pe Dan Barna, eram convins că o astfel de postare ar fi exact pe profilul dînsului. E drept, totuși, că nu am mai vorbit de la plecarea mea din politică și că s-ar putea să-l fi judecat greșit.

Totuși, în cazul USR, tendința de închidere la critică s-ar putea să vină oarecum paradoxal din deschiderea aparentă aproape totală pe care a avut-o partidul și care permitea exprimarea tuturor opiniilor, cîteodată și radicale, în interior. Nefiltrarea mesajelor extreme a dus, din păcate, la apariția taberelor în partid, ceea ce complică mult nu numai conducerea partidului, dar și percepția despre ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să facă liderul partidului. Rezultatul final favorizează poziții rigide și autoritare ale celor de la vîrful partidului.

Reacțiile noastre au fost tot în extreme, marea majoritate fiind de părere că declarația dovedește că nu merită să fie președinte sau că a spus exact ceea ce ar fi trebuit să spună.

Și mai grav este că nu am văzut nici măcar o singură reacție echilibrată din tabăra domnului Iohannis vizavi de declarația domnului Barna și nici din tabăra domnului Barna despre incidentul de la Constanța. Sinclair Upton spunea că este foarte dificil să faci un om să vadă un lucru cînd locul său de muncă depinde de a nu vedea lucrul respectiv. Faptul că partidele sînt văzute din ce în ce mai mult ca oportunități de carieră profesională de către o mare parte a membrilor acestora este și trist și periculos.

Responsabilitatea pentru liderii noștri o avem noi. Fiecare dintre noi. Dacă, de frica unui noi guvernări PSD-ALDE, nu o să mai îndrăznim să zicem nimic negativ despre cei pe care îi simpatizăm politic, rezultatul va fi că vom înlocui o catastrofă cu oameni mai buni, dar cu șanse mari de a deveni pe termen lung la fel de dezastruoși.

Victor Ciorbea părea, la mijlocul anilor ’90, mult mai bun decît multe din alternativele de azi. Un om cu mult bun-simț, fost șef de promoție pe țară, un lider foarte bun de sindicat, un om onest și foarte modest. Emil Constantinescu și CDR-ul, în general, păreau capabili să reformeze clasa politică a domnului Iliescu.

Din ce în ce mai mult confundăm ambiția cu pupincurismul. Este drept că, statistic, prezența coloanei vertebrale în politica românească a fost similară eșecului, dar riscăm să irosim enorma oportunitate pe care o avem din cauza furiei împotriva prostiei și aroganței aproape incredibile pe care le au dovedit PSD-ALDE în ultimii ani.

Nu numai domnul Iohannis și domnul Barna au nevoie să caute și să sprijine consilieri incomozi și curajoși, dar și ceilalți lideri mai noi sau mai vechi ai clasei politice. Asta, dacă vrem să avem o șansă.

De două ori am fost foarte afurisit cu Dacian Cioloș în perioada în care îl consiliam. De ambele dăți a reacționat mult mai bine decît mă așteptam. Sper ca aceia care acum îl sfătuiesc să încerce cît mai des să facă același lucru. Dacă vrem o alianță care să guverneze România așa cum ar fi nevoie, Dacian Cioloș, Ludovic Orban și Dan Barna au nevoie de oameni mai buni ca ei care să le arate greșelile pe care le fac.

Iar în cazul în care președintele revine la Cotroceni, nu ar fi rău să încerce și el niște schimbări.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

executie Ceausescu
Cum și-a trăit Nicolae Ceaușescu ultimele trei zile din viață. Abandonat de toată lumea, încerca să mituiască soldații cu un milion de dolari
Nicolae și Elena Ceaușescu au murit pe 25 decembrie 1989 sub tirul plutonului de execuție. Ultima zi din viața acestora a fost în total disonanță cu ceea ce îi obișnuise propaganda timp de câteva decenii. Din omul atotputernic al României, Ceaușescu devenise un „moșneag firav și derutat”.
25 decembrie reteta inedita pavlova cirese cocos 01 foto Delicious Australia jpg
Rețeta inedită de prăjitură Pavlova cu cireșe și nucă de cocos
Cunoscută pe toată planeta, prăjitura Pavlova a fost denumită după faimoasa balerină rusă Anna Matveyevna Pavlova. Deliciosul desert a fost creat chiar în timpul turneului pe care faimoasa balerină l-a efectuat în Noua Zeelandă şi Australia în anul 1929.
bebelus bona imagini jpg
Primul miracol din viața unui om. Experiența căreia îi putem supraviețui doar atunci când ne naștem
Prima gură de aer din viața unui om este un adevărat miracol, spun specialiștii în neonatologie. Este încă un mister rezistența bebelușului la forțele implicate în prima respirație. Totodată, este considerată și cea mai grea clipă din viața unui om, cea care-i decide viața sau moartea.
26 decembrie codicele koncz foto biblioteca teleki JPG
Două dintre cele mai rare cărți din lume, în colecția unei biblioteci din România. Care e povestea lor
Deschisă din 1802, Biblioteca Teleki-Bolyai din Cluj-Napoca are în colecțiile sale numeroase cărți extrem de rare. În total, aceasta, care a fost prima bibliotecă publică din Transilvania, deține peste 230.000 de volume.
Combinația dintre ghimbir și ananas este considerată superaliment Foto YouTube
Secretul uimitor al combinației dintre ananas și ghimbir
Deși nu există un aliment miraculos care să garanteze o sănătate perfectă, combinația neobișnuită dintre un fruct și o rădăcinoasă uimitoare poate aduce numeroase beneficii.
asdsasadsa jpg
Secretele victoriilor incredibile ale românilor în Evul Mediu. Imaginea războinicului moldovean sau valah dincolo de miturile comuniste
Românii au fost considerați printre cei mai buni soldați ai lumii medievale est-europene, în special de cronicarii străini care le-au apreciat calitățile războinice. Aceștia s-au făcut remarcați prin victorii incredibile obținute în fața unor armate mult mai numeroase și mai bine echipate.
Gerard Depardieu si Vladimir Putin jpg
27 decembrie: Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Cum a obţinut cetăţenia rusă. „Am un spirit de huligan, care i-a plăcut mult lui Putin“
La 27 decembrie, Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Puţini ştiu, încă, că el este unul dintre preferaţii lui Putin, care i-a acordat cetăţenia rusă în urmă cu 12 ani. Şi multipla campioană de atletism Doina Melinte are motive de sărbătoare în această zi.
femeie mangaie un caine(1) jpg
Oamenii de știință testează medicamente pentru longevitate la câini care ar putea „extinde și viața umană”
Cercetătorii explorează medicamente pentru longevitate la câini, care ar putea contribui și la creșterea duratei de viață a oamenilor. Un start-up american dezvoltă o pastilă care ar putea oferi câinilor un an suplimentar de viață sănătoasă.
somn pexels jpg
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
De la refluxul gastric la calitatea somnului, medicii analizează impactul unei poziții comune de somn asupra corpului și explică cine ar trebui - sau nu - să o adopte.