„Europa nu e un bancomat”

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Disputa durează deja de cîteva luni. În sfîșit, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a tranșat-o: Curtea de la Luxemburg a respins recursul inițiat de Polonia și Ungaria validînd, astfel, mecanismul care permite Comisiei să taie fondurile europene destinate unui stat în care s-au constatat încălcări ale statului de drept care „prejudiciază sau amenință să prejudicieze” interesele financiare ale UE. Conflictul cu Varșovia a escaladat recent, după ce Curtea Constituțională a Poloniei a pus sub semnul întrebării supremația dreptului european asupra dreptului intern. Cît despre Ungaria, aceasta este acuzată că subminează constant principiile democratice ale UE, în special independența Justiției și a presei. Ambele țări, conduse de guverne conservatoare, au avut o conduită cel puțin discutabilă în ceea ce privește respectarea minorităților – o chestiune sensibilă, un teren minat în disputa cu Bruxelles. Și Polonia, și Ungaria au condamnat decizia Curții de Justiție a UE, denunțînd un „abuz de putere”, „un atac la adresa suveranității naționale”, „un șantaj care vizează dreptul [Poloniei] la autodeterminare”.

Dincolo de declarațiile politicienilor rămîne realitatea juridică: anume faptul că UE poate să condiționeze acordarea fondurilor europene (inclusiv a banilor din pachetul de redresare economică post-pandemie) de respectarea statului de drept printr-un mecanism de sancționare care nu mai presupune unanimitatea, ci doar majoritatea (15 state din 27). Decizia pune presiune și pe Comisia Europeană din partea căreia Parlamentul așteaptă deja de multă vreme să aplice mecanismele de condiționare. Nici planul de redresare al Poloniei, nici cel al Ungariei nu au fost încă aprobate și, în contextul deciziei Curții, finanțările vor fi mult mai greu de justificat și de pus în aplicare. Însă Ursula von der Leyen nu vrea să ia decizii necugetate. Dincolo de decizia Curții, pentru a aplica eventuale sancțiuni Comisia trebuie mai întîi să enunțe un set de principii clare. De unde și apelul la prudență lansat de șefa Comisiei Europene. În plus, adoptarea rapidă a unei decizii de sancționare ar putea fi interpretată ca o ingerință a Bruxelles-ului în politica internă a Ungariei, unde au loc alegeri generale la început de aprilie. Ce e sigur e că Ursula von der Leyen nu va putea amîna la nesfîrșit aplicarea sancțiunilor. Și că atît Varșovia, cît și Budapesta vor fi nevoite să se alinieze principiilor UE dacă vor să obțină atît de necesarele fonduri de relansare.

Exact acesta e și „șantajul” denunțat de cele două state. Dar oare sînt îndreptățite să recurgă la termeni atît de radicali? E drept că această decizie a Curții marchează un nou pas spre afirmarea unei Europe instituționale tot mai puternice, gata oricînd să limiteze suveranitatea națională în favoarea unei ordini europene. Avertismentul ironic, dar nu mai puțin grav că „Europa nu e un bancomat” se fundamentează pe acest clivaj între cei care au construit o Uniune bazată pe principii și cei (foarte puțini) care adoptă principiile fără să și le asume, doar de dragul beneficiilor. Pe de altă parte, se poate vedea limpede că noțiunea de stat de drept s-a transformat, în ultimii ani, într-o obsesie a elitelor europene. O obsesie care poate fi conturată ideologic: e vorba despre un anume mod de a înțelege democrația prin integrarea unor valori presupus comune. De unde și conflictul – potențial sau real – cu cei care dau întîietate altor principii, cum ar fi libertatea ori suveranitatea națională. Echilibrul e tot mai fragil. Tocmai de aceea o discuție nuanțată despre principii ar fi binevenită. Ungaria și Polonia nu sînt însă cei mai potriviți parteneri de dialog. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cernobil  jpeg
Singura formă de viață de la Cernobîl. Se hrănește cu radiații și a supraviețuit în cel mai ostil mediu din lume
Ciuperca neagră prezintă o adaptare biologică deosebită, fiind capabilă să supraviețuiască în zone cu niveluri de radiație letale pentru majoritatea organismelor. Așa se explică faptul că se găsește la Cernobîl.
castel sant angelo roma leggenda jpg
Castelul Sant'Angelo din Roma și legendele lui tulburătoare. Este una dintre cele mai vizitate atracții din lume
Castelul Sant'Angelo, cunoscut în antichitate ca Mole Adrianorum și Castellum Crescentii, apoi mausoleul lui Hadrian, este unul dintre principalele monumente ale Romei
ZAPADA Lunca Bradului FOTO CFR SA jpeg
Sunt anunțate ninsori, inclusiv în București. Coduri extreme de vânt și viscol
Joi, au fost actualizate atenționările de vreme rea. Potrivit ANM, până vineri dimineață, partea de est a României va fi sub cod portocaliu și cod galben de vânt puternic. În București se anunță ninsori.
Chef Florin Dumitrescu jpg
Florin Dumitrescu, dezvăluiri neștiute despre fiicele sale. Cum le educă și de ce îl critică pentru exigența sa de la „Masterchef”
Florin Dumitrescu a vorbit despre rolul său de tată, despre felul în care fiicele sale își desfășoară timpul, dar și despre tehnologie și educație. Celebrul chef spune că cele mici îl ceartă pentru exigența cu care tratează concurenții de la Masterchef.
Yarlung Zangbo River wikipedia jpg
Chinezii construiesc cel mai mare baraj hidroenergetic din lume
China a aprobat recent construirea a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambițios pe marginea estică a platoului tibetan, care ar putea afecta milioane de oameni, în India și Bangladesh.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Cum manipulează extrema dreaptă oamenii către votul „indignat şi suveranist”. Sorin Ioniță: „Îndoctrinează electoratul despre ce preocupări să aibă”
Un studiu al Universității Cambridge arată cum elitele politice din regiunile de frontieră au amplificat sentimentul anti-imigranți, folosind retorica „supraaglomerării”.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Președintele Azerbaidjanului cere anchetă penală în cazul prăbușirii avionului de pasageri în Kazahstan: „Există diverse teorii”
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a cerut guvernului să inițieze o comisie care să investigheze cauza prăbușirii avionului care efectua un zbor între Baku și Groznâi, în care cel puțin 38 de persoane au murit.
Russian Air Force Ilyushin Il 76PP Osokin jpg
Motivul pentru care Rusia renunță la singurul său avion de bruiaj Il-76PP
Rusia urmează să caseze aeronava de bruiaj Il-76PP, proiectată să blocheze chiar și sistemele de apărare aeriană Patriot, potrivit Defense Express.
raducioiu andreea webp
Nunta anului 2025: Florin Răducioiu îi promite din nou Andreei că o duce la altar
Fostul internațional nu a reușit să se căsătorească în acest an.