După 30 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Ai fost, bă, careva fericit la viaţa ta? jpeg

E mijloc de decembrie 1989. Sînt în clasa a X-a și totul e cenușiu, deși nu-mi dau seama de asta. Sînt îndrăgostit de o colegă de clasă și sper să dansez cu ea de Revelion, la petrecerea organizată acasă la o altă colegă. Stau în bancă și ascult la română. Tovarășa profesoară e deșteaptă și frumoasă, dar nu sînt prea atent. M-am plictisit de atîtea comentarii, deși încearcă să mai facă și dezbateri sau alte activități cu noi, dar mai rar. Materia e multă, tot facem Eminescu de vreo 30 de ore, univers liric și nenumărate poezii. Mi se pare prea mult și am schimbat deja cîteva caiete de notițe. Să vină odată Revelionul!

E ianuarie 1990. A fost Revoluție. Am dansat la Revelion cu Sonia pe muzica de la TV, unde se transmiteau videoclipuri de pe MTV. A fost o nebunie. În piață, am fost cu tata și cu vărul meu, Ovidiu. Tata și-a pierdut căciula de astrahan. Ne-am lipit de asfalt cînd trăgeau militarii și l-am văzut, de la distanță de cîteva sute de metri, pe Călin Nemeș urcat pe un camion, agitînd un steag. Habar n-am ce-o să fie. Ieri ne-am rupt uniformele în pauză, pantalonii i-am deșirat pe cusături și am scandat „Jos uniformele!“. Domnul director s-a enervat, dar cred că nu mai are ce face acum. Noi credem că e un comunist. Vrem să cadă. Vrem să cadă și treapta a doua. Mîine ieșim pe străzi și strigăm „Nu vă fie frică, / Treapta a doua pică!“. Zilele trecute am fost la librărie. M-a trimis doamna de română să stau la coadă să iau un volum de poezii, Moartea citește ziarul, pe care nu îl avea și care acum s-a băgat la liber. E scris de Mircea Dinescu, pe care l-am văzut la televizor în decembrie. Pînă una-alta continuăm cu Eminescu. Mai avem destul, materia e multă și caietul meu galben e pe sfîrșite. E al treilea.

E decembrie 1996. Sînt profesor la țară, în Luna de Sus. Cred că am avut noroc, pentru că toată vara nu m-am gîndit ce voi face și m-am dus la inspectorat într-o doară, la început de septembrie. Domnișoara inspectoare mi-a oferit acest post, predau română și muzică. Am copii și de clasa a VIII-a, care vor da examen. Zilele trecute am avut inspecție. A venit celălalt inspector și mi-a stat la toate orele. A intrat în prima oră, pe la mijloc, mi-a luat de pe catedră catalogul și planurile de lecție și s-a dus în ultima bancă. Am predat gramatică și literatură. Sînt aceleași lecții aproape pe care le aveam și eu cînd eram elev. Cu aceleași manuale. Am făcut și Eminescu, și Coșbuc, și Dăscălița lui Goga. A ieșit bine, m-a lăudat. Directoarea e foarte de treabă și a aranjat ea să fie mîncare la sfîrșitul orelor.

E decembrie 1998. Sînt profesor la Grup Școlar Material Rulant. Am dat concurs de titularizare și aici am prins post. Am făcut și armata între timp, cinci luni și zece zile. La o unitate de lîngă casă. Am fost ultima serie care a făcut-o obligatoriu. A fost ușor, doar o lună am stat în unitate, apoi ne lăsau acasă după-amiaza. Am lucrat la biblioteca unității, de unde mi-am luat cîteva cărți care erau trecute la casat. Un Mircea Horia Simionescu, Dicționar onomastic, și un Nicolae Breban, În absența stăpînilor, care îmi plăcuse mult în facultate. Zilele trecute am avut inspecție de definitivat. A venit inspectorul, care, culmea, a lucrat și el în această școală, exact pînă la sfîrșitul anului trecut, cînd s-a transferat și a devenit și inspector. A stat la patru ore și la analiză l‑a luat puțin peste picior pe director, care se tot băga să comenteze la „Zburătorul“ lui Heliade Rădulescu. Dar cum e inginer și cam habarnist într-ale literaturii, dădea rateuri ridicole. Altfel, e om de treabă. Am predat cu multe idei luate din caietele mele de elev. La urma urmei, e aceeași materie, avem aceleași manuale. Încă este pe ele stema Republicii Socialiste România.

E decembrie 2002. Sînt profesor într‑unul dintre liceele de top. Am fost chemat la inspectorat chiar în ultima zi dinaintea începerii școlii. Adriana Cean, biata de ea, un om și o profesoară specială, care tocmai reușise să se transfere în acest liceu, a murit subit. Nici nu mă pot gîndi la asta, a fost un șoc. Am fost solicitat să preiau eu postul ei, prin detașare în interesul învățămîntului. Am fost onorat. Probabil am făcut impresie bună în ultimii ani, în care multe s-au schimbat. Educația 2000+, cursurile de abilitare curriculară, cursurile de dezvoltarea gîndirii critice, totul în jurul unor noi programe școlare, al unei noi viziuni, pe care a adus-o ministrul Andrei Marga. Ce mult s-au schimbat toate, toate! Și cîtă efervescență, cîtă speranță am trăit și trăim în acești ani! Lumea pare că va arăta altfel, școala pare că va arăta altfel. Am scăpat de vechile manuale, avem manuale noi, e o plăcere să te joci cu ele, să faci cu elevii altceva, modern, incitant, divers, incomparabil cu ceea ce făceam înainte, ca profesor, și mai înainte, ca elev. E lumină! Am elevi de gimnaziu, dar și de liceu, clasa a VIII-a, dar și a XII-a, terminale. Nu mi-e ușor, elevii sînt altfel, mult mai curajoși, părinții de asemenea, cu multe pretenții, uneori absurde, parcă ar vrea ei să fie profesori sau să conducă școala. Dar astea sînt aspecte marginale. Școala e respirabilă, e mai vie. Nu mai predăm comentarii, discutăm mult, aplicăm metode noi, așa cum am învățat la cursurile amintite. Avem simpozioane didactice, facem cercetare didactică, scriem în reviste de profil. Am învățat mult de la doamna Monica Onojescu, de la doamna Anica Revnic și, desigur, de la doamna Alina Pamfil.

E decembrie 2016. Revenit la catedră, după anii în care am fost inspector. Unii au fost buni și miroseau a schimbări benefice. S-au făcut lucruri valoroase, unele insuficient exploatate, altele ucise apoi. Au fost proiecte europene și bani. Am participat la nașterea unor concepte, a unor concursuri și olimpiade. A fost momentul reconfigurării curriculare, dar n-au mai apărut și manualele care să o susțină. S-a predat și încă se predă cu manualele vechi, deși e o altă programă. Adaptări din mers. A apărut o nouă lege, în 2011, pe care am simțit-o bună. Dar apoi a fost ciopîrțită de sute de acte normative care i-au denaturat principiile. Am trecut prin mîinile a nenumărați miniștri. Mi-au plăcut vreo doi, Miclea, dar el a stat foarte puțin, Funeriu, care a și făcut legea. Însă apoi ne-am împotmolit. Mi-e mai bine la catedră acum. Cînd am demisionat, nu știa decît un om, care m‑a susținut. Știu că toți ceilalți ar fi încercat să mă convingă să nu fac „o asemenea prostie“. Am fost blocat apoi, mi s-a interzis accesul la tot ceea ce înseamnă dezvoltare profesională, comisii, proiecte. Dar am proiectele mele de la care nu pot fi blocat, am de scris manuale, am de scris cărți, îl am pe Răzvan, am de trăit. Vom vedea ce va mai fi.

E decembrie 2019. Au trecut 30 de ani. Trebuie să cred. Au fost iar schimbări, există oameni în care cred, care au șansa de a face ceva. Vine 2020. Trebuie să cred că va fi un „altfel de 20/20“.     

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.