Dulcea tîmpenie a lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Dulcea tîmpenie a lumii jpeg

La sfîrșit de august, se împlinesc douăzeci de ani de la moartea prințesei Diana de Wales. Accident de mașină. Urmărit de paparazzi, bolidul în care se găsea prințesa a scăpat de sub controlul unui șofer deloc stăpîn pe reflexele sale și a intrat într-un ­stîlp în trecerea subterană de lîngă Pont de l’Alma. Avea 36 de ani, divorțase cu un an înainte de Charles, prinț de Wales, și se afla la Paris împreună cu iubitul ei, un egiptean de bani gata, și el mort în acel accident. Întîmplarea a devenit, repede, lung și nesecat prilej de vorbe și de ipoteze.

În orice caz, mi-amintesc bine emoția care a cuprins, atunci, planeta. Lumea întreagă s-a înghesuit să participe la un fel de bocet de superlux. Lady Di a devenit, brusc, un fel de idol pur și liber martirizat de bestiala familie regală care, prinsă în tradiții absurde, a ostracizat-o, de nu cumva și mai rău. O analiză rece a faptelor arăta că nu era tocmai așa, dar povestea unei prințese nefericite, care tînjea după dragoste adevărată, claustrată în umezeala cețoasă a castelelor scoțiene și obligată la un mariaj rece, a prins ca o telenovelă bună. Funeraliile au avut anvergură de stat, chiar dacă nu au fost, oficial, astfel numite – sfătuită de abilul prim-ministru Tony Blair, pe atunci tînăr, ambițios, șarmant, abia suit în scaun, cu fler politic intact, Regina Elisabeta a II-a a acceptat acest gen de festivitate îndoliată deși, inițial, a avut rețineri. Tony Blair a și lansat formula „prințesa inimilor“ sau așa ceva – o formulă siropoasă care a făcut carieră prin toată presa lumii. Mi-amintesc, de asemenea, șirul de vedete venit la slujba de înmormîntare de la Westminster Abbey: Elton John, George Michael, Luciano Pavarotti, Tom Cruise, Nicole Kidman, Steven Spielberg, Tom Hanks, Mariah Carey… Printre ei, parcă-i văd și pe Hillary Clinton, Henry Kissinger, Margaret Thatcher. Evident, erau acolo și o sumă impresionantă de regi și regine, prinți și prințese. În fața catedralei, peste 2000 de oameni, în fața televizoarelor peste 32 de milioane de britanici și peste 1,5 miliarde de oameni de pe tot globul – popor. Eram și eu printre ei.

Mi-amintesc, însă, și altceva. Cu o ocazie, am vizitat zona rurală a Angliei, undeva în Berkshire, nu departe de Londra, la doar două luni după ceremonie. Venisem cu impresia că tot poporul jelea prințesa, așa că oriunde am mers în acea vizită îmi exprimam și eu regretul pentru moartea Dianei de Wales. În acea împrejurare am cunoscut un lord care mi-a mărturisit că nici măcar nu se uitase la funeralii – preferase să iasă la o vînătoare de vulpi. Uimit, l-am rugat să-mi explice. Mi-a spus că i se pare dezgustătoare toată nebunia mediatică în curs, că Lady Diana murise, totuși, într-un context deloc onorabil și că, la urma urmei, ce mare ispravă făcuse ea pentru Regat ca să merite toate astea – în fine, simțul lui de englez sadea îi spunea că o ceremonie mai discretă ar fi fost cu mult mai potrivită decît această revărsare exagerată de lacrimi publice. E drept, după această conversație, un vecin al lordului mi-a șoptit răutăcios că, într-adevăr, îl văzuse pe fereastră cum călărea țanțoș printre ogarii energizați de mirosuri de canide, dar că optase pentru acest program de frondă abia cînd se convinsese că nu-l invitase nimeni la nici unul dintre evenimentele funerare ale zilei, ceea ce îl rănise în orgoliul lui de lord. În fine, să-i lăsăm pe nobilii englezi cu ale lor și să privim în lumea noastră, de astăzi.

Acum, pentru că se împlinesc douăzeci de ani de la tragedie, se (re)lansează filme, se vernisează expoziții (una cu hainele ei!), se comemorează cu vorbe vibrate. Ziarele și surata lor dominatoare, Facebook, scriu impostat sau lăcrămos în aducere aminte. Sigur că moartea unei tinere femei este dureroasă pentru familie și prieteni. Și în sens înalt, existențial, moartea unui om la 36 de ani cutremură pe oricine. Dar nu prea înțeleg de ce tristețea a căpătat dimensiuni planetare și comemorarea are ceva măreț-eroic.

Totuși, cred că lumea a luat-o razna. Zic și eu, ploieștean plebeu, ca lordul: ce a făcut Prințesa pentru lumea asta, ca să-i fie, astfel, cinstită memoria? Dacă tot simțim că e de datoria noastră să comemorăm oameni importanți la douăzeci de ani după moarte, vă aduc aminte că tot în 1997 au murit unii care merită recunoștință și aducere aminte pentru binele enorm pe care l-au adus lumii. Iată: George Wald, profesor la Harvard, laureat Nobel pentru medicină în 1967, a descoperit că retina conține vitamina A și a deschis drumul unor metode de investigație și tratament ocular de care au beneficiat zeci de milioane de oameni de atunci încoace; John Eccles, neurofiziolog australian, laureat Nobel pentru medicină în 1963, a descoperit mecanismul ionic implicat în excitarea și inhibarea părților centrale și periferice din membrana celulei nervoase; Alfred Hershey, bacteriolog și genetician, premiul Nobel pentru medicină în 1969, a descoperit structura genetică a virușilor, precum și mecanismul de reproducere al acestora; Alexander Todd, biochimist britanic, laureat Nobel pentru chimie în 1957, a realizat cercetări decisive asupra structurii și sintezei nucleotidei, nucleozidei și coenzimelor; Edward Mills Purcell, fizician, laureat Nobel în 1952, a descoperit rezonanța magnetică nucleară în lichide și în solide (descoperire fără de care nu ar exista cunoscutul examen medical RMN, printre altele); John Kendrew, chimist britanic, laureat Nobel în 1962, a descoperit structura mioglobinei.

Mai întîi, remarc faptul că de acești oameni nu au auzit decît specialiștii, deși de realizările lor profită, în sensul cel mai propriu al vieții și al sănătații, întreaga noastră specie. Veți recunoaște, sper, că binele pe care l-au făcut omenirii asemenea oameni este incomparabil cu binele adus pe lume de Diana de Wales. Și ei au murit în 1997. Și totuși, nici unuia dintre ei nu i se dedică filme documentare comemorative, expoziții și eseuri, după ei nu oftează nimeni, în afară de cîțiva apropiați, bănuiesc. Și dacă o să-mi spuneți că lumea o comemorează pe prințesă pentru că avea un suflet bun, o să vă aduc aminte că tot în 1997 a murit și Maica Tereza. Nu am aflat de vreo comemorare puternic mediatizată a acestei sfinte. Că lumea e nedreaptă, știam. Că e și tîmpită, aflu pe zi ce trece. O tîmpenie dulce și inofensivă de data asta, conced…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.