Doar un proiect comercial

Publicat în Dilema Veche nr. 880 din 18 - 24 februarie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Zeci de europarlamentari cer demiterea șefului diplomației europene după vizita la Moscova de la începutul lunii februarie, încheiată în umilință. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus în cadrul întîlnirii că UE nu este un partener de încredere – Josep Borrell nu a găsit tonul și cuvintele pentru a-i răspunde. În plus, tocmai în timpul vizitei lui Josep Borrell la Moscova, Ruisia a expulzat trei diplomați europeni, acuzați că au participat la manifestațiile prin care se cerea eliberarea lui Alexei Navalnîi. Diplomația europeană e pusă la grea încercare de Moscova.

Relațiile dintre UE și Rusia sînt deja de multă vreme în derivă. Și cel mai grav e că Bruxelles-ul nu găsește o voce comună pentru a trata cu Moscova. În vreme ce Europa condamnă la unison derapajele lui Vladimir Putin, la nivel bilateral, fiecare stat își promovează propriile interese economice și politice.

Tentativa de asasinat îndreptată împotriva lui Alexei Navalnîi, arestarea lui ulterioară, condamnarea într-un proces absurd, violența polițienească suscită tot mai multe îngrijorări – de unde și nevoia de a sancționa aceste derive. SUA cer deja de multă vreme abandonarea gazoductului Nord Stream 2. Recent, chiar și președintele Emmanuel Macron, care pînă nu demult pleda pentru relații mai strînse cu Rusia, s-a exprimat cu privire la suspendarea acestui proiect ruso-german din Marea Baltică. Germania are nevoie de gaz rusesc ieftin, care să vină pe ruta directă, pentru a susține cererea de consum a industriei. Dar oare cît timp va mai putea să susțină guvernul federal acest proiect (aproape finalizat) sub presiunea opiniei publice europene, care se împotrivește? Și cum va putea răspunde acuzațiilor de ipocrizie? Berlinul a răspuns constant exceselor regimului de la Kremlin. Cancelarul Angela Merkel a cerut eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi. Iar ministrul federal de Externe Heiko Maas a pledat, după demonstrațiile reprimate violent din Rusia, pentru apărarea statului de drept. Însă declarațiile celor doi par retorică goală dacă nu sînt însoțite de măsuri concrete împotriva Moscovei. Or, Angela Merkel a spus-o clar: nu va condiționa susținerea pentru gazoductul Nord Stream 2 de respectarea statului de drept în Federația Rusă. Pentru Merkel, gazoductul e „doar un proiect comercial”.

Numai că acest „doar un proiect comercial” vine la pachet cu tăcerea Berlinului atunci cînd Puterea de la Moscova face excese: guvernul federal nu își permite să susțină aplicarea unor sancțiuni economice dureroase. În logica asta, dacă politicul rămîne decuplat de economie, Putin nu trebuie să-și facă griji: va putea în continuare să-și consolideze puterea prin violența îndreptată împotriva cetățenilor și va putea invada alte state din zonă fără teamă de represalii. Mai ales că, odată construit gazoductul, e greu de presupus că Germania va mai putea renunța la investiție.

Și ar mai fi un nivel – paradoxal și ironic – al acestei realități. Vă amintiți, probabil, de bășcălia generală de acum cîteva luni provocată de vestea că un institut rusesc ar fi reușit, înaintea tuturor marilor institute occidentale, crearea unui vaccin anti-COVID. Între timp, s-a dovedit că Sputnik V e eficient. Mai multe țări, inclusiv un stat european (Ungaria), au introdus deja serul. Nu e exclus ca în curînd vaccinul să fie aprobat și de Agenția Europeană a Medicamentelor. Acum, aproape toată lumea vrea vaccinul rusesc, mai ales că firmele occidentale livrează prea lent față de cerere. Se vorbește chiar despre posibila producție a vaccinului rusesc în Germania, sub licență. În cazul acesta, nici vorbă de voci critice: nimeni nu mai stabilește legătura între Sputnik V și Rusia lui Putin, unde opozanții sînt amenințați, bătuți și închiși. Acesta ar fi, în logica guvernului federal, „doar un proiect sanitar”, care nu trebuie legat de regimul de la Moscova. Acum avem germani care nu vor gaze de la Vladimir Putin, dar acceptă vaccinul rusesc. Sputnik V pare să fi devenit un element redutabil din arsenalul de soft-power al Moscovei: vreți vaccin? Luați și gaze!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump FOTO Profimedia
Trump consideră că nu vor exista progrese în încheierea războiului din Ucraina până când el nu se întâlnește cu Putin
Preşedintele Donald Trump a spus joi că nu se aşteaptă la progrese în direcţia încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlneşte cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele Volodimir Zelenski.
image png
O profesoară „de vis”, condamnată și încarcerată pentru acte sexuale cu un elev de 11 ani
O profesoară de școală primară căsătorită a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru „acte violente de natură sexuală” împotriva unui elev în vârstă de 11 ani.
legume jpg
Leguma ieftină care ține muștele departe de casa ta. Substanțele naturale din coaja ei emană un miros pe care insectele îl consideră neplăcut
Pe măsură ce temperaturile cresc, tot mai mulți români- fie că locuiesc la bloc sau la casă, se confruntă cu invazia insectelor. Țânțarii devin o problemă majoră, nu doar prin mușcăturile lor, ci și prin zgomotul enervant care perturbă somnul. Nici muștele sau furnicile nu sunt mai ușor de suportat.
Donald Trump FOTO AFP
Trump îi ia peste picior pe aliații SUA din cel de-al Doilea Război Mondial: „Fără noi, ar vorbi germană, poate și puțin japoneză”
Președintele Donald Trump a declarat joi, 15 mai, că, fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană.
antonia jpg
Antonia, schimbare radicală de look. Fanii nu se așteptau să o vadă așa: „Stai, că ne-ai luat prea tare... Ceee?” VIDEO
Antonia, una dintre cele mai apreciate artiste din România, a surprins recent publicul cu o schimbare de look spectaculoasă: și-a vopsit părul blond, un contrast evident față de nuanțele închise cu care era obișnuită. Această transformare a stârnit reacții diverse în rândul fanilor ei.
image png
Un manuscris cumpărat cu 27 de dolari, considerat o copie a Magna Carta, valorează de fapt milioane de dolari
Un manuscris considerat cândva o copie neoficială a Magna Carta este acum considerat a fi o versiune autentică și „unul dintre cele mai valoroase documente din lume”, potrivit universitarilor britanici.
deputatul pnl gigel stirbu (dr ) si primarul slatinei mario de mezzo in conferinta de presa la slatina, 15 mai 2025   foto alina mitran jpg
Semnal dat de un lider PNL: „Instituțiile statului român trebuie reformate din temelii. Altfel, România va intra în disoluție”
Președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu, a declarat la Slatina că este momentul ca statul român să se reformeze, pericolele fiind în caz contrar foarte mari. A vorbit de asemenea despre marea provocare pentru viitorul președinte al țării și despre necesitatea unei reforme și în PNL.
Nicolae Ceausescu, foto Pinterest jpg
Cât costă ambarcațiunea care l-a plimbat pe Nicolae Ceaușescu pe Dunăre. Nava „Colegiu” a fost scoasă la licitație: „Am ținut la ea”
Nava „Colegiu”, care i-a plimbat pe Nicolae și Elena Ceaușescu pe apele Dunării, își încheie acum călătoria, fiind scoasă la licitație drept fier vechi.
armata rusa jpeg
Raport alarmant: Putin ar putea ataca NATO până în 2027 dacă i se permite refacerea armatei în urma unui eventual armistițiu în Ucraina
În timp ce comunitatea internațională își îndreaptă tot mai mult speranțele către o încetare a focului în Ucraina, experții în securitate trag un semnal de alarmă.