Divorț cu scîntei

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Pare o poveste fără sfîrșit. Ceea ce a început la 23 iunie 2016 în Marea Britanie odată cu referendumul pentru părăsirea Uniunii Europene a declanșat un lung șir de frămîntări politice, de dispute și de negocieri între Londra și Bruxelles, dar și în interiorul regatului. Am încetat să mai număr impasurile, amînările și compromisurile de moment. Termenul final, data-limită dincolo de care nu mai există nici o păsuire e 1 ianuarie 2021. Cu sau fără acord, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, confirmînd ceea ce poporul a hotărît la urne acum patru ani. Încă au rămas chestiuni nerezolvate, încă se mai negociază.

La sfîrșitul săptămînii trecute, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citea o declarație comună prin care anunța continuarea acestor discuții. Încrederea în reușita negocierilor e însă scăzută. Premierul britanic Boris Johnson și-a avertizat cetățenii să se pregătească „încrezători” de o ieșire fără acord. Ce mai e de discutat? Și ce șanse sînt să se ajungă la un compromis în puținele zile care au mai rămas pînă la termenul-limită al divorțului?

De luni de zile, negocierile dintre Londra și Bruxelles s-au împotmolit. Subiectul a fost trecut cu vederea, scăzînd în importanță pe agenda publică în comparație cu criza sanitară. În plus, pandémie oblige, întîlnirile față în față între echipele de negociatori s-au rărit. Trei chestiuni au rămas în discuție: condițiile de concurență între cei doi foști parteneri, mecanismul de soluționare a litigiilor și delimitarea zonelor de pescuit. Și toate par insurmontabile.

Unele state membre, mai ales Franța, sînt îngrijorate că standardele sociale și de mediu din Marea Britanie sau reglementările în materie de ajutor de stat ar fi neconforme cu normele UE, ceea ce îi expune pe europeni la o concurență neloială. Or, tocmai nevoia de suveranitate – printre altele, în acest domeniu – i-a împins pe britanici spre divorțul de Europa. Care să fie calea de mijloc? Premierul Boris Johnson nu e dispus să facă nici un compromis. Iar șefa Comisiei Europene nu e în poziția de a face concesii: în definitiv, oricare dintre statele membre s-ar putea opune unui acord care îi este nefavorabil.

În lipsa unui acord comercial, schimburile dintre Marea Britanie și UE se vor desfășura potrivit regulilor stabilite de Organizația Mondială a Comerțului. Asta înseamnă tarife și taxe vamale suplimentare care vor afecta economiile oricum slăbite de criza sanitară generată de pandemie. Marea Britanie produce doar 55% din alimentele necesare pieței interne. 26% din bunuri provin din state membre ale Uniunii Europene. Pînă acum, aceste bunuri ajungeau pe insulă fără taxe. Însă nu doar de taxare e vorba, ci și de controale vamale. Căci, în momentul în care Marea Britanie va părăsi piața unică, se vor reinstitui vămile. Și, în ciuda pregătirilor, începute încă de acum un an, logistica necesară nu e încă pusă la punct. În caz de Brexit fără acord sînt prevăzute cozi interminabile atît la Dover, cît și pe cealaltă parte a Canalului Mînecii, la Calais: pur și simplu, nu e suficient spațiu amenajat pentru a organiza cozile de TIR-uri încărcate cu marfă și pentru a direcționa camioanele pentru a fi verificate.

În ceea ce privește accesul europenilor în apele britanice, disputa pare, cel puțin pentru statele care nu au acces direct la mare, o chestiune cu încărcătură simbolică. Valoarea comercială nu e de mare însemnătate. Însă, pentru pescarii francezi, accesul în apele britanice și stabilirea unor cote de pește echitabile e esențială – aproape vitală. E, de fapt, tot un diferend de ordin comercial. Franța își dorește un acces cît mai larg în apele britanice pentru pescadoarele sale și o reglementare strictă a cotelor de pescuit, cu acorduri parafate pe termen lung; Marea Britanie vrea să păstreze suveranitatea asupra apelor teritoriale și nu acceptă decît eventuale acorduri pe termen scurt. Și a scos la înaintare – deocamdată, doar la paradă – navele de război, pentru a-și proteja apele. E un gest cu încărcătură simbolică prin care arată că, pentru Londra, problema nu e doar de ordin simbolic…

E, deci, puțin probabil ca toate aceste probleme să fie tranșate pînă la sfîrșitul anului. Și, chiar dacă echipele de negociere ale Marii Britanii și Uniunii Europene ar ajunge rapid la un compromis, mai e nevoie ca acordul să fie ratificat de toate statele membre prin proceduri parlamentare. Ne așteptăm, așadar, la o despărțire cu scîntei. Și la certuri care vor continua și după ce divorțul se va fi oficializat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.