De parcă tinerețea lor ar dura veșnic…

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
De parcă tinerețea lor ar dura veșnic… jpeg

Am căutat un subiect puternic pentru articolul de azi, un subiect care să se așeze ca o cremă de lustruit pantofii, uniform, într-un strat de eleganță lucioasă, peste realitate. Și-ar fi fost cîteva, dar apoi m-a obosit seriozitatea lor, într-o zi de sîmbătă, cînd scriu, sedus cumva de lentoarea specifică zilelor libere, chiar dacă lucrezi acasă la laptop, în preajma caloriferului.

Am întrerupt scrisul, răspunzînd la telefon unui prieten, profesor și el, dar în universitar. Vorbim diverse, un proiect pe care îl avem împreună, o școală de vară, mașini, renovări prin case, botezul fetiței altui prieten comun, o bază de curs pentru predarea limbii române străinilor etc. Ajungem și la ambiții administrative, pe care le comentăm puțin. Și el, și eu, în diferite etape ale vieții noastre, am fost în situația de a asuma sarcini administrative, avînd funcții care se sustrag procesului didactic propriu-zis. Îi spun că nu știu dacă m-ar mai interesa vreodată, deși, pentru a nu fi ipocrit, sînt de acord și că nu se știe niciodată cum ești situat de viață în altă perspectivă. Tot fără ipocrizie, firește că o funcție îți conferă avantaje, chiar dacă poate doar, sau în primul rînd, de imagine, de statut.

După ce am încheiat, mă întorc spre articol și mă întreb de ce. De ce simt că nu m-ar mai interesa cu adevărat? Ce e altceva sau altfel cînd ești la catedră, ce e preferabil în această ipostază?

Pe laptop am deschise o serie de alte documente. Ce muncesc acum, printre altele. Majoritatea se adresează elevilor. Sînt proiectele mele, manuale, cărți. De multe sînt al naibii de mîndru. Mai mîndru decît de aproape orice am reușit să fac ca inspector. Sigur, nu mulțumesc pe toată lumea, m-am confruntat și cu violențe ale unor reacții. Mult mai puține, infime, în raport cu aprecierile. Nu poți mulțumi pe toată lumea. Și poate că unele puteau fi mai bune. Nimeni nu e perfect. Dar cînd aprecierile sînt majoritare, ai un sentiment de tinerețe. Am făcut lucrurile acestea cît m-am priceput de bine, cît ne-am priceput, atunci cînd am lucrat în echipă. La ultimul seminar avut cu niște studenți în ianuarie, înainte de examenul lor la Pedagogie, m-au întrebat de ce scriu, spre exemplu, manuale. Merită? Efortul e mare, consumul e epuizant, apoi mai vine și cîte cineva care îți spune că ți-ai bătut joc de copii cu nu știu ce exercițiu sau cu nu știu ce definiție. Am avut răspunsul fără ezitare. Dincolo de drepturile de autor, mai e ceva. E sentimentul unei datorii pe care o ai într-o zonă de competență și de pasiune. Știi că poți face asta și nu împiedici pe nimeni să o facă mai bine decît tine, dacă poate. Ce le-am răspuns studenților? Că merită, pentru că sînt generații de elevi cărora vrei să fii sigur că le oferi șansa de a avea resursa cea mai bună, cît depinde de tine. Dacă cineva o poate face mai bine, nu stai piedică nimănui. Dar tu ai făcut ce a depins de tine.

Dar mai e ceva. Cînd scrii pentru copiii ăștia, ești mereu nevoit să te updatezi la lumea lor, la universul lor cotidian, de interese, de preocupări, de pasiuni. Sigur, dacă vrei ca ceea ce le transmiți să fie digerat mai ușor de ei, dacă vrei ca sentimentul lor să fie că învață pentru ei înșiși, nu pentru părinții și bunicii lor, dacă vrei ca învățarea să fie cît mai activă, mai asumată.

În plus, ceea ce spuneam mai sus, e mai ales un alt cîștig, inestimabil și egoist. Ca profesor, dacă reușești să te apropii cît mai empatic de lumea lor, e inevitabil să nu te încarci de energia lor, de suflul lor larg, specific vîrstei, de optimismul lor – de fapt, de tinerețe. Nu cunosc altă meserie care, prin acest avantaj, să fie mai generatoare de energie. N-am să fiu ipocrit. Desigur, e consumptivă. Desigur, îți și consumă energia. Dar e un quid pro quo, de fapt, extrem de profitabil. Intri în clasă, uneori prăbușit, obosit, nedormit și ceva de-acolo, din energia lor, din zîmbetul vreunuia, din sclipirea unei priviri, nu că îți șterge deprimarea, oboseala sau necazul, dar te face cumva să ridici și tu privirea din pămînt. Te obligă să fii încă o dată și tu tînăr, să fii încă o dată și tu optimist.

Într-una dintre clasele de a XI-a am o elevă de care îmi amintesc acum. Foarte inteligentă și cu talent la desen. Caietele ei au mereu diverse desene pe marginea notițelor. Aparent e o fire blazată, dar dacă o cunoști, în spatele acestei aparențe se ascunde ceva din energia universală, din curiozitatea lumii întregi. Mereu își ia notițe în afara schemelor notate de mine pe tablă sau a ceea ce le spun explicit să noteze în caiet. Scrie doar cu creionul și stă în prima bancă. Ia notițe după orice cuvînt al meu și pune alături un desen. De obicei se lasă pe scaun în jos, aproape întinzîndu-se, fiind ea și foarte înaltă, depășindu-mă cu un cap. Dar ce vreau să spun e că întotdeauna, dar absolut întotdeauna cînd intru în clasă mă privește cu un zîmbet larg. Uneori de acolo, de sub bancă aproape, de unde arareori îi spun să se ridice. O las, pentru că zîmbetul ei face mai mult decît poziția pe care alți profesori ar cataloga-o ca indecentă.

Nu cu mult timp în urmă, cînd s‑a întîmplat să lipsesc cîteva zile, la revenire, o clasă de uman m-a întîmpinat cu mesajul „Doamne, ce bine că ați venit, dom’ profesor! Parcă niciodată nu ne-ați lipsit mai mult!“. Nu contează de ce au avut această reacție, contează însă energia și tinerețea derivate din astfel de atitudini. Pentru că, așa cum spune prietenul nostru poetul Ștefan Manasia, într-o poezie din care decupez versurile pentru a-mi folosi, te uiți la ei și e „ca şi cum / tinereţea lor ar dura veşnic – / şi durează veşnic, / dacă o priveşti cu o anumită intensitate“. Cumva și tinerețea ta durează veșnic, odată cu a lor.   

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.