De oaie şi de porc

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Expresia a o face de oaie, aparţinînd registrului popular-colocvial, e destul de răspîndită; apare în contexte diverse, fiind chiar folosită, în dicţionare şi glosare, pentru a explica alte expresii şi locuţiuni. A fost înregistrată în secolul al XIX-lea, de G. Baronzi, în Limba română şi tradiţiunile ei (1872), şi apare în teatrul lui Caragiale, într-o replică în care Cetăţeanul turmentat îşi povesteşte o beţie: „Am făcut-o de oaie de tot“. Sensul expresiei e destul de clar: a face o gafă, o prostie, o boacănă, a se face de rîs etc.  O explicaţie etimologică e foarte greu de dat, în condiţiile în care expresia, construită cu pronumele cu valoare neutră o, cu referinţă incertă, nu e tocmai transparentă. Ipotezele asupra originii nu lipsesc: Iorgu Iordan propunea, într-un articol („Note de lexicologie românească“) publicat în 1968 în Studii şi cercetări lingvistice, o explicaţie culinară destul de improbabilă: „Trebuie să fi apărut în limbajul culinar, în orice caz pornindu-se de la deosebirea dintre carnea de oaie şi cea de vacă, privite din punctul de vedere al calităţii şi al gustului, superioare la ultima: se va fi zis într-o împrejurare oarecare a făcut-o (friptura) de oaie (în loc să o facă de vacă, deci un lucru prost, rău, urît etc., adică mai puţin bun decît era de aşteptat“. Stelian Dumistrăcel, în Lexic românesc. Cuvinte, metafore, expresii (1980), lega, mai prudent, sensul expresiei de simbolizarea prin animal a prostiei, referindu-se la comparaţia a fi prost (sau deştept) ca oaia (p. 195). Discuţiile din Internet dezvăluie o altă explicaţie, atribuită popular (ceea ce nu înseamnă nici că e neapărat falsă, nici că e mai credibilă: poate fi o simplă justificare ulterioară a expresiei deja constituite): „Eu ştiu că a o face «de oaie» vine de la ideea că oaia le mai comite aunci cînd o mulgi; mamaie mi-a zis că a muls laptele şi la sfîrşit a făcut-o: a făcut caca în lapte, de unde şi expresia“ (tpu.ro).

Dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, DLR, Litera O) înregistrează şi construcţia prea e de oaie, bazată pe o atestare dintr-un text din secolul al XIX-lea mult exploatat lingvistic pentru particularităţile sale de limbă populară: Gr. M. Jipescu, Opincarul (1881). Expresia, care a fost consemnată şi de Zanne, în Proverbele românilor, IX, se foloseşte de obicei pentru a caracteriza o situaţie, exprimînd o judecată negativă destul de vagă – despre ceva rău, ruşinos, revoltător etc. De fapt, atestările actuale arată că importantă e gradarea, de oaie asociindu-se cu mai mulţi atenuatori sau intensificatori, în primul rînd cu prea: „şi mai caută şi alţi furnizori pentru piesele alea, că e prea de oaie“ (daciaclub.ro); „constatînd că e prea de oaie şi-a retras proiectul“ (cdep.ro); „e de oaie rău de tot“ (reno.ro), „e cam de oaie faza asta“ (forum.softpedia.com).

Acelaşi tipar sintactic şi un model semantic asemănător se regăsesc într-o altă formulă, mai frecventă azi, dar mai clar marcată de apartenenţa la limbajul familiar-argotic: de porc. Ca şi în cazul oii, porcul e folosit pentru a evalua negativ tot felul de situaţii: „Politica e de porc?!“ (7iasi.ro); „S.P., despre mobilierul stradal al Capitalei: E de porc“ (dcnews.ro); „Păi, toată lumea știe că e «de porc» să nu fi desfăcut măcar o sticlă de șampanie“ (salajulpursisimplu.ro), „Comentariul ăsta e de porc!“ (zoso.ro); „Oamenii nu dau spoilere pentru că n-au răbdare sau pentru că nu știu că e de porc, din contră“ (vice.com); „E de porc s-o întrebi dacă «ţine Valentine’s Day», și e și mai de porc să-i spui (…) că treaba asta (…) ți se pare o chestie prea comercială“ (cavaleria.ro). Cum se vede în ultimul exemplu, locuţiunea de porc e gradabilă – „nu dau în D. pentru că în situaţia dată ar fi mult prea de porc“ (revista22.ro) – şi aproximabilă: „E cam de porc ce se întîmplă cu preţul benzinei“ (Europa FM, citat de cna.ro).

Foarte probabil, expresia (a fi) de porc nu s-a dezvoltat direct din (a fi) de oaie, ci a substituit, eufemistic, formulări ceva mai vulgare: întîlnirea în acelaşi tipar a celor două nume de animale e însă interesantă şi amuzantă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.