De ce este altfel Florin Cîțu

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
De ce este altfel Florin Cîțu jpeg

Actualul prim-ministru este un politician altfel. Florin Cîțu nu provine din activul de partid de la nivelul teritoriului, un fel de pepinieră „sulfuroasă” de cadre. Organizațiile județene ale partidelor oferă de cele mai multe ori o susținere politică dubioasă și impun o serie de obligații netransparente pentru cei pe care îi propulsează în Parlament sau în guvern.

De altfel, Cîțu este proaspăt în politică, profilul său fiind cel al unui tehnocrat, cu o carieră în sistemul bancar întreruptă de povestea privind atacul speculativ asupra leului și de litigiul întins pe o durată de cîțiva ani cu banca angajatoare.

Indiferent de întîmplările profesionale, Florin Cîțu s-a îndreptat spre politică de pe o platformă solidă: a fost un specialist în piața valutară (se spune că arbitrajiștii din bănci nu își uită niciodată meseria) și, în același timp, un economist cu solide cunoștințe macroeconomice. Intrarea în politică a lui Florin Cîțu s-a făcut pe baza unei cariere de economist derulată sub două coordonate: a ocupat un nivel de management la o companie multinațională și nu a lucrat niciodată la stat.

În politica românească, aceste două atribute sînt „păsări rare”. Citiți CV-urile politicienilor români. Majoritatea și-au trăit experiența profesională fie în firme private mici, obscure, acolo unde au fost descoperiți de cei care i-au protejat și susținut, fie în companii sau instituții de stat. Este ironic că avem o mulțime de politicieni de dreapta, liberali, care au lucrat o lungă perioadă la stat. Florin Cîțu nu este dintre aceștia. El s-a format ca profesionist în sectorul privat, la o companie internațională. Această perioadă profesională și-a pus amprenta asupra viziunii politice a actualului premier. Ideile economice pe care Cîțu le avea înainte să intre în politică le susține și acum, cînd conduce guvernul. De altfel, Florin Cîțu a venit către PNL într-un moment în care partidul avea nevoie de oameni cu profilul lui, adică de economiști de dreapta nu doar în idei, ci și validați de traseul profesional.

Așadar, Cîțu a mers spre PNL într-un moment în care ambele părți aveau nevoie una de alta: partidul de profesioniști din domeniul economic, Florin Cîțu de o carieră politică, după ce job-ul din sistemul bancar intrase într-o fundătură.

Toate aceste lucruri din istoria profesională a lui Florin Cîțu reușesc să nu intre în contradicție cu ceea ce susține și încearcă să facă astăzi premierul Cîțu. Din punct de vedere bugetar, prim-ministrul caută soluții pentru echilibrarea cheltuielilor și veniturilor. Blocarea salariilor din sectorul bugetar și a pensiilor la nivelul anului 2020 pare o decizie simplă, dar care a presupus un fel de curaj politic.

De la preluarea mandatului de premier, mesajele economice ale lui Florin Cîțu sînt consecvente cu momentul și cu vechile idei enunțate din afara politicii. Florin Cîțu își respectă statutul de economist. El vorbește despre reforma administrației, despre restructurarea companiilor de stat cu pierderi sau despre mutarea centrului de greutate al bugetului de la salarii către investiții publice, despre utilizarea fondurilor europene sau despre prioritățile în ceea ce privește investițiile publice. Sînt teme care apar în discursul public, dar nu toate au fost și puse în practică. Florin Cîțu vorbește despre măsuri anticiclice și despre cum revenirea economică nu poate fi inhibată acum de creșteri de taxe sau impozite. Premierul vorbește și despre pensiile speciale sau despre sporurile salariale. Abordările sînt adecvate și tranșante, de cele mai multe ori.

Numai că, în ultimul timp, Florin Cîțu începe să înțeleagă că nu este suficient doar să enunți corect problema, ci este nevoie să găsești și soluții. Recent, premierul vorbea despre reducerea sporurilor salariale spunînd că, la nivel personal, și-ar fi dorit să se meargă mai departe cu restructurarea sistemului de sporuri din sectorul bugetar, dar, deocamdată, nu a existat voința politică necesară. Este o situație complicată. Premierul își dorește schimbări, numai că nu le poate face singur. Pentru a se întîmpla este nevoie de miniștri, de funcționari publici și de partide. Altfel, premierul poate enunța problemele, poate decide cîte ceva, dar nu le poate face pe toate.

Cu greu se poate găsi un personaj politic care să fie mai antipatizat de social-democrați, atît de politicieni, cît și de susținătorii lor. Și unii, și ceilalți simt că Florin Cîțu este un „corp străin” în politică. Un fel de outsider care chiar își propune să schimbe ceva în administrație. Un profesionist intrat în politică, precum Cîțu, este deranjant pentru politicienii de meserie, îmbătrîniți în zonele Puterii, care știu să facă tot felul de compromisuri.

Cel mai sigur mod de a anihila un „corp străin” este acela de a-l îngloba, de a-l include în obiceiurile comune. De aceea, riscul cel mare pentru Cîțu nu este acela de a nu reuși să facă lucrurile pe care le spune, ci de a deveni precum ceilalți politicieni. Un om perfect adaptat la sistem.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, sursa foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tanczos Barna FB jpg
Încep discuțiile la Guvern despre „Ordonanța trenuleț”. Revolta reprezentanților patronatelor
Noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, a sosit la Guvern pentru a discuta cu premierul Marcel Ciolacu, despre așa-numita ordonanță trenuleț vineri, 27 decembrie.
12669408 jpg
Administrația Trump ar trebui să facă „primul pas” pentru a „restabili dialogul” cu Rusia, spune Lavrov
Rusia este dispusă să îmbunătățească relațiile cu viitoarea administrație a președintelui ales al SUA, Donald Trump, dacă Statele Unite vor face „prima mișcare” în reluarea dialogului, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe 26 decembrie.
oameni strada jpg
Peste un sfert de români sunt pesimiști în privința anului 2025. Ce îi nemulțumește
Peste un sfert dintre români (27%) sunt pesimişti în privinţa anului 2025, procentul fiind în creştere cu 8% comparativ cu anul trecut, conform celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research.
image png
A murit Osamu Suzuki, directorul gigantului auto japonez
Osamu Suzuki, figura emblematică a gigantuului japonez în domeniul auto și moto, a murit miercuri, 25 decembrie, la 94 de ani. Fostul propietar suferea de limfom.
accident craciun carbonizati jpg
Ei sunt părinții care au murit carbonizați, împreună cu copilul lor, în accidentul din Suceava. Mașina era nou-nouță
26 decembrie, ora 13,00. Pe unul din cele mai periculoase drumuri din România are loc unul cumplit accident rutier care curmă viața a trei oameni, o familie întreagă.
Vreme insorita de iarnă  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de Revelion. Cât va mai ninge
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în ultimele zile din acest an. Totodată, au anunțat și ce temperaturi ne așteaptă în prima săptămână din 2025.
profimedia 0947968782 jpg
Ce spun localnicii din Kursk despre soldații nord-coreeni: „Am crezut că sunt știri false”
Prezența soldaților nord-coreeni în regiunea rusă Kursk a trecut aproape neobservată, iar unii localnici se îndoiesc asupra existenței lor, relatează The Guardian.
shutterstock 1854885556 jpg
Trucuri testate și eficiente în bucătărie pentru gătit mai simplu și rapid
Descoperă o serie de metode ingenioase și sfaturi practice pentru a transforma sarcinile gospodărești în activități plăcute și eficiente.
Dan Sucu jpg