Cu pistolul pe noptieră

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

E greu să uiți imaginile astea! În fotografiile publicate de mai toată presa europeană apare premierul bulgar Boiko Borisov. E prăbușit pe pat, întins de-a curmezișul, învelit într-un cearșaf șifonat din pînză. Pe noptiera albă, de lemn, e un pistol. Iar în sertarul întredeschis al noptierei se văd cum stau îndesate teancuri groase de bancnote de 500 de euro și niște lingouri de aur. Se întîmpla anul trecut, în iunie. Borisov a acuzat atunci un kompromat, o înscenare organizată de adversarii politici pentru a-l compromite. Dar a recunoscut că doarme cu pistolul lîngă el.

Cînd premierul unei țări spune că doarme cu pistolul lîngă el poți să bănuiești că tocmai a trecut printr-o lovitură de stat. Sau că țara e în război. Nu e cazul Bulgariei. Bulgaria e însă o țară măcinată de corupție, în care clanurile mafiote ajung, uneori, și la confruntări armate. Nu știm dacă imaginile sînt autentice ori contrafăcute, dar ele sînt verosimile. Potrivit Transparency International, Bulgaria e cea mai coruptă țară europeană. Percepția asupra corupției e neschimbată de douăzeci de ani: cei mai mulți bulgari văd corupție la toate nivelurile statului. Și lupta împotriva corupției a fost tema centrală în campania pentru alegerile legislative din Bulgaria.

Boiko Borisov e la putere din 2009. Și se va menține probabil la guvernare și în noua legislatură. Partidul său, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a cîștigat alegerile legislative de duminica trecută cu aproximativ 26% (rezultate parțiale). Pe locul al doilea se plasează o nouă formațiune condusă de o vedetă media, Stanislav „Slavi” Trifonov. E un partid populist, declarat antisistem, cu o denumire îndrăzneață: „Există un astfel de popor” (ITN), care a făcut campanie denunțînd incapacitatea administrativă a statului și corupția. Partidul lui Slavi a obținut aproximativ 18% din voturi. Partidul Socialist Bulgar (BSP) se plasează pe locul al treilea, cu 15%. Partidul Bulgaria Democratică (pro-european, de orientare liberală) a obținut cam 9% din voturi. Au mai intrat în Parlament partidul etnicilor turci și alianța „În picioare! Jos Mafia!”. În schimb, partidul de extremă dreapta VMRO, aliat al formațiunii lui Borisov, se pare că se află sub pragul electoral de 4%.

Cu o scenă politică atît de fragmentată e greu de prevăzut ce va urma. GERB are nevoie de cel puțin doi aliați pentru a obține majoritatea. Însă partidele mici, care s-au format tocmai pe valul de indignare împotriva Guvernului și avînd un program anticorupție, au declarat deja că nu vor intra într-o alianță cu Borisov. Socialiștii, în schimb, exclud cooperarea cu aceste noi formațiuni de sorginte liberală. Iar partidul lui Slavi, ITN, nu vrea să se alieze cu socialiștii, pe care-i consideră parte a vechiului sistem politic corupt.

Cu atîtea incompatibilități e de așteptat ca negocierile pentru formarea unui nou guvern să dureze săptămîni bune. Și nu e exclusă nici varianta alegerilor anticipate. Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern tehnocrat, transpartinic, însărcinat cu misiunea de a scoate țara din criza actuală. Obiectivul, după Borisov, ar fi depășirea crizei sanitare pînă la sfîrșitul anului. Însă nici această variantă nu are suficientă susținere: radicalii lui Slavi nu vor accepta să gireze o nouă oligahie, fie ea și constituită din experți. Și dacă anticorupția e un slogan care prinde bine – probabil că întrunește unanimitatea –, aplicarea unor măsuri concrete se amînă pentru o dată neprecizată: nu poți lupta eficient cu corupția dacă nu ai, pe lîngă voință politică, și un guvern legitim și stabil. Probabil că, prin diverse birouri, niște funcționari cu mare putere de decizie și cu influență în cercurile politice își freacă palmele, voioși: pentru ei nu s-a schimbat nimic, au trecut și alegerile astea, afacerile continuă. Iar Boiko Borisov poate dormi liniștit, cu pistolul pe noptieră.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ministrii Apărarii Moldova Danemarca FOTO Army md jpg
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea apărării și rezilienței Republicii Moldova
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru apărarea și reziliența Republicii Moldova, suma fiind alocată pentru o perioadă de patru ani, a anunțat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, aflat vineri, 11 iulie, într-o vizită la Chișinău.
bani pentru prima casa jpeg
BNR începe un sondaj despre averea românilor, datorii și cheltuieli. Ancheta, recomandată de OCDE
Banca Națională a României (BNR) a transmis vineri, 11 iulie, că a achiziționat, prin licitație publică, servicii de cercetare statistică în teren pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației.
phishing 9511905 1280 png
13 români arestați pentru atacuri de tip phishing asupra fiscului britanic. Prejudiciul, peste 63 de milioane de dolari
Treisprezece români au fost arestați în urma unor atacuri informatice de tip phishing îndreptate împotriva agenției fiscale britanice HMRC (His Majesty’s Revenue & Customs). Potrivit autorităților, gruparea ar fi folosit date furate pentru a solicita în mod fraudulos rambursări de taxe.
bursa absolvenţi slatina 2017
Indemnizația de șomaj pentru absolvenți: cum se calculează termenul de 60 de zile și ce acte sunt necesare
Absolvenții care au terminat liceul în această vară și nu au în plan să-și continue studiile au mai puțin de o lună la dispoziție pentru a se înregistra la serviciul public de ocupare ca persoană în căutarea unui loc de muncă, astfel încât să beneficieze de indemnizație de șomaj.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Bolojan vrea recalcularea pensiilor speciale și vârstă mai mare de pensionare. „Vreau să-i duc flori judecătoarei pensionate la 60 de ani”
Creșterea vârstei de pensionare și modificarea formulei de calcul a pensiei se numără printre măsurile care vor reforma sistemul de pensii speciale.
Jocuri de noroc jpg
Bolojan: Primăriile vor decide dacă și unde permit jocurile de noroc. „Orașele sunt invadate”
Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, 11 iulie, că Guvernul pregătește o măsură importantă de descentralizare în ceea ce privește industria jocurilor de noroc. Concret, autorizațiile nu vor mai fi emise exclusiv la nivel central, ci primăriile vor avea puterea de a decide dacă acceptă sau nu astf
Ilie Bolojan FOTO INQUAM / Octav Ganea
Ilie Bolojan anunță reforma companiilor de stat: mai puțini șefi, indemnizații plafonate. „Dacă nu, intrăm în război cu ei”
Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, 11 iulie, o conferință de presă în care a prezentat următoarele măsuri din al doilea pachet de reforme pregătit de Guvern, cu termen de lansare până la sfârșitul lunii iulie.
horoscop financiar jpg
Horoscop sâmbătă, 12 iulie. Vin probleme financiare mari pentru un nativ ghinionist
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de sâmbătă, 12 iulie.
cosmin ghita foto nuclearelectrica png
Șeful Nuclearelectrica renunță la 20% din salariu: pentru ce donează banii. Cosmin Ghiță câștigă 70.000 de lei lunar
Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a anunțat că a renunțat la 20% din salariu, declarând că este esențial ca șefii companiilor de stat „să dea un exemplu de solidaritate și angajament față de obiectivele naționale pe care le servesc”.