Crowd-sourcing

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Aurul Americii jpeg

●  „Crowd-sourcing“. Un nou cuvînt e pe cale să intre în vocabularul organizaţiilor umanitare: crowd-sourcing. El desemnează alimentare (cu informaţii) din mulţime, externalizare la scară largă. Noile tehnologii permit conjugarea posibilităţilor oferite de telefoanele mobile: cartografiere, acces prin Internet la reţelele sociale, localizare exactă pe glob, apeluri directe la serviciile speciale sau la centralele organizaţiilor umanitare internaţionale. Totul pentru a scurta comunicarea cu oamenii aflaţi în situaţii de urgenţă sau cu victimele unor posibile abuzuri. Activităţi de crowd-sourcing de o amploare fără precedent au avut loc în Haiti, după cutremurul devastator din ianuarie. Cu ajutorul platformelor de crowd-sourcing, comunităţile locale au putut să-şi enunţe nevoile, să retraseze harta oraşului distrus, să marcheze traseele sigure, obstacolele şi zonele dificile, în vreme ce echipele de salvare au putut reacţiona concertat la apeluri. Organizaţiile umanitare vor acum să extindă folosirea acestor platforme de comunicare în zonele de conflict sau în cele în care există abuzuri şi violări sistematice ale drepturilor omului. (după www.infosud.org

●  Sex pentru marfă. În ţările din Europa de Est, mall-urile sînt mai mult decît un factor de dezvoltare economică. Ele au devenit noile temple ale consumismului. Mall-urile din Polonia se confuntă cu un fenomen nou, pe care comentatorii îl numesc galerianki. Atrase de strălucirea galeriilor comerciale, fete la vîrsta adolescenţei roiesc precum moliile în jurul lămpii. Ajunse la raioanele cu îmbrăcăminte, ochesc bărbaţi uneori de două, chiar de trei ori mai în vîrstă decît ele. Şi, înainte să-şi aleagă ţoalele sau accesoriile, se pun pe agăţat. Odată ajunse la casă, lasă bărbatul să plătească marfa, apoi dispar împreună în cabine, la toaletă sau în vreun colţ întunecat al garajului subteran. Mult capitalism şi un pic de iubire. (după Die Welt) 

●  Argentina permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Argentina, o ţară cu o populaţie care se declară catolică în proporţie de 91%, a devenit primul stat din America Latină care permite şi recunoaşte căsătoriile între homosexuali. După dezbateri care au durat mai bine de 15 ore şi o sesiune parlamentară istorică, transmisă în direct de televiziuni, legea a fost votată cu 33 de voturi pentru şi 27 de voturi împotrivă. Adoptarea textului de lege, susţinut de Guvernul de centru-stînga şi de preşedinta Cristina Kirchner, a fost primit cu căldură de partidele aflate la putere. „Este pentru prima dată cînd legiferăm pentru minorităţi“, a spus Miguel Pichetto, şeful grupului parlamentar majoritar din parlamentul argentinian. „Societatea Argentinei se schimbă. Există noi modele de familie“, a spus senatorul Gerardo Morales, senator din grupul radical (aflat în opoziţie), dar care a votat pentru această lege. Această lege ar „garanta drepturile minorităţilor“. Legea aduce de fapt o modificare Codului Civil, înlocuind formula „soţ şi soţie“ cu termenii „contractanţii“. Căsătoriţii vor beneficia inclusiv de dreptul la adopţie. (după Le Nouvel Observateur)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.