Corigenți la democrație

Publicat în Dilema Veche nr. 867 din 19 - 25 noiembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Ungaria și Polonia blochează planul european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, precum și bugetul multianual (2021-2027) de 1.074 de miliarde. Negocierile pe marginea bugetului și a programului de ajutor, începute la scurt timp după izbucnirea pandemiei de COVID-19 în primăvara acestui an, s-au purtat în condiții dificile și au intrat în impas în repetate rînduri. Olanda, Suedia, Danemarca și Austria, adică așa-numitele state austere, s-au opus unui plan de stimulare economică bazat pe o îndatorare comună. În cele din urmă, în iulie, s-a ajuns la un consens, sau mai bine zis la un compromis: salvare economică – însă doar pentru cei care respectă democrația. A fost propunerea premierului Olandei, Mark  Rutte, ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. În aceste condiții, Ungaria riscă să aibă doar acces limitat la aceste fonduri de ajutor. Să ne amintim că Parlamentul European a declanșat proceduri sub incidența Articolului 7 împotriva Ungariei și Poloniei pentru nerespectarea statului de drept. Chiar dacă pînă acum nu a fost luată nici o decizie, cele două state sînt într-o poziție vulnerabilă; chiar dacă principiile și condiționalitățile sînt formulate suficient de vag încît aplicarea să fie anevoioasă sau imposibilă, guvernele Ungariei și Poloniei se simt vizate direct.

Încă de atunci, Viktor Orbán și, într-o mai mică măsură, chiar și omologul său polonez Mateusz Morawiecki au amenințat că se vor opune acestei condiții. Mulți au pus diatribele lor pe seama climatului politic înfierbîntat din țară și au crezut că blufează. Acum, e clar că cele două democrații care își afirmă deschis iliberalismul și uneori chiar ostilitatea față de Bruxelles sînt gata să blocheze ansamblul de măsuri dacă nu beneficiază, necondiționat, de fonduri.

„Nu am creat Uniunea Europeană pentru a avea o a doua Uniune Sovietică”, a spus Viktor Orbán săptămîna trecută. În vreme ce un viceministrul polonez al Justiției se indigna: „Cît valorează suveranitatea? Un miliard, cîteva zeci de miliarde, cîteva sute de miliarde de euro? Pentru noi, acest lucru este de neprețuit”. Astă-vară, cînd s-a găsit compromisul cu privire la condiționalitate, cele două state nu s-au putut opune eficient: decizia a fost adoptată prin majoritate calificată. Însă pentru adoptarea bugetului multianual și pentru autorizarea Comisiei Euopene de a-și asuma datorii în contul fondurilor de relansare e nevoie de unanimitate. Așa că Budapesta și Varșovia s-au opus, prin veto.

Blocajul riscă să întîrzie și să limiteze capacitatea de intervenție a Uniunii Europene într-un moment dificil. Criză sanitară, criză economică, criză politică. Ce urmează? Și Ungaria, și Polonia sînt în colimator, vizate de procedurile prevăzute de articolul 7 al Tratatului. Ambele riscă să-și piardă dreptul la vot în cadrul Consiliului. Doar că, pentru a declanșa suspendarea, decizia trebuie adoptată în unanimitate – minus un vot, cel al statului-membru în cauză. De vreme ce sînt vizate două state, nu doar unul, e destul de clar ce va urma: se va găsi cel puțin un vot împotriva excluderii oricăreia dintre cele două țări. Și iarăși intrăm în blocaj!

Încă o dată se vădește fragilitatea constitutivă a Uniunii Europene. Vulnerabilitatea ține de proceduri și de mecanismele de adoptare a deciziilor. Grija ca nici un stat să nu fie nedreptățit de o majoritate s-a transformat într-un coșmar: o minoritate poate nedreptăți majoritatea. Situația de acum arată limitele acestui sistem gîndit într-o altă epocă și pentru cu totul alte mize. Pentru cîrcotași e un motiv de jubilație, e dovada ultimă că extinderea spre Est a fost o greșeală. Vestea proastă (pentru ei) e că nu extinderea a produs blocajul de acum, ci tocmai lipsa integrării. Doar aprofundarea unor mecanisme de tip federal ar putea crea contextul pentru ca asemenea blocaje să fie evitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

RusIa a anexat Crimeea în 2014 FOTO Shutterstock jpg
Ar fi putut Ucraina să oprească anexarea Crimeei în 2014? Șirul de evenimente care a pecetluit soarta peninsulei
„Nimeni nu-i cere (președintelui Volodimir) Zelenski să recunoască Crimeea drept teritoriu rusesc, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă niciun foc de armă?”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social pe 23 aprilie.
retroparada primaverii 2025 slatina olt   foto alina mitran (13) jpg
Cum arată „mașina președinților”, bătrâna Minerva. Retro Parada Primăverii a adus mașini de legendă în Slatina
Exponatele dintr-un muzeu pe roți au putut fi admirate recent, la Slatina, la încă una dintre expozițiile colecționarilor pasionați, exemplarele afișate cu mândrie stârnind admirația, deseori reținută, a adulților și exclamațiile celor mici.
Jack Barsky foto LinkedIn jpeg
Cum să fii cu adevărat influent ca manager. Sfaturile unui fost spion KGB
Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a prezentat pe pagina sa oficială de LinkedIn un set de reguli pe care trebuie să le respecte managerii de companii pentru a fi cu adevărat influenți.
Cusca de la Zoo Hunedoara  Foto Daniel Guta jpg
Românii nu mai îndrăgesc grădinile zoologice. Șirul de incidente uluitoare care le-a știrbit popularitatea
Mai populare în comunism, multe grădini zoologice din România au ajuns adesea comparate de activiștii pentru protejarea animalelor cu „închisori”. Astfel, percepția românilor s-a schimbat, cu timpul, iar unele grădini zoo se pregătesc să renunțe la animalele mari.
blockchain webp
Domeniul care ar putea genera 1 milion de locuri de muncă până în 2030. Ce salarii se oferă
Peste 1 milion de locuri noi de muncă ar putea fi generate până în 2030 într-un domeniul al tehnologiei, egalând actualul boom de recrutare din industria AI, cu salarii care vor rivaliza cu cele ale inginerilor AI de top de la companii precum OpenAI.
dacia militie germania foto mobile de jpeg
O Dacia 1300 utilizată de Miliția comunistă în România se vinde în Germania. Cât cere proprietarul
De câteva săptămâni, pe unul dintre cele mai căutate site-uri de vânzări automobile second-hand și vintage din Germania - mobile.de – un pasionat colecționar neamț a scos la vânzare o inedită mașină Dacia 1300, fabricată în urmă cu aproape 50 de ani în uzina Dacia din Mioveni.
Doina Cornea (20) jpeg
4 mai: Ziua când a murit Doina Cornea, cel mai important dizident român anti-ceauşist
În anul 2018, pe 4 mai, a murit disidenta Doina Cornea. Tot pe 4 mai a murit compozitorul George Enescu și s-a născut cântăreața Mihaela Runceanu.
cfr cluj fb jpg
Ucrainenii au schimbat fața războiului cu ajutorul dronelor FOTO Shutterstock jpg
Secretele loviturilor devastatoare ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei: „Dronele noastre sunt acum Mercedes”
În timp ce aliații dezbăteau ajutorul militar, industria de apărare a Ucrainei a explodat, declanșând o adevărată revoluție tehnologică - de la drone cu rază record de acțiune la cele mai ieftine rachete din lume, se arată într-o analiză Euromaidan Press.