Cea mai coruptă țară europeană alege anticorupția

Publicat în Dilema Veche nr. 919 din 18 – 24 noiembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Pentru a treia oară anul acesta, duminică au avut loc alegeri parlamentare în Bulgaria. În urma primelor două scrutine, din aprilie și iulie, nu s-a putut forma o majoritate care să preia guvernarea. La alegerile de duminică, pe primul loc s-a plasat „Continuăm schimbarea”, un partid anticorupție, pro-european, centrist, fondat cu puțin timp înaintea scrutinului de doi (foști) membri ai guvernului interimar, Kiril Petkov și Assen Vasilev. Amîndoi tineri antreprenori, amîndoi absolvenți de Harvard. Amîndoi promit o schimbare radicală a modului în care se face politică în Bulgaria. „Continuăm schimbarea” a obținut în jur de 25% din voturi. Mai mult decît GERB, partidul conservator al lui Boiko Borisov, creditat cu aproximativ 23%. Borisov a trecut prin nenumărate scandaluri de corupție care i-au marcat cei zece ani de mandat. Ultimul, petrecut chiar în vara trecută, l-a adus în atenția presei internaționale: o serie de fotografii în care premierul apare prăbușit pe pat, învelit într-un cearșaf șifonat din pînză, avînd, la căpătîi, un pistol, iar în sertarul întredeschis al noptierei teancuri groase de bancnote și niște lingouri de aur. Borisov a acuzat atunci un kompromat, o înscenare organizată de adversarii politici pentru a-l compromite. Dar a recunoscut că doarme cu pistolul lîngă el. Cînd premierul unei țări spune că doarme cu pistolul lîngă el poți să bănuiești că tocmai a trecut printr-o lovitură de stat. Sau că țara e în război. Nu e cazul Bulgariei. Bulgaria e însă o țară măcinată de corupție, în care clanurile mafiote ajung, uneori, și la confruntări armate. Potrivit Transparency International, Bulgaria e cea mai coruptă țară europeană.

Victoria obținută de partidul condus de Kiril Petkov și Assen Vasilev e deci cu atît mai surprinzătoare. Pentru prima dată există un consens, poate chiar o majoritate la nivelul cetățenilor: lupta împotriva corupției e o prioritate. Odată formalizată prin construirea unei coaliții, a unui guvern și a unui program de guvernare, această majoritate va trebui să transforme sloganul „Toleranță zero la corupție” într-o reformă reală a politicilor publice și a sistemului judiciar. Însă negocierile nu sînt simple. Petkov se va îndrepta mai întîi către Partidul Bulgaria Democratică, un partid liberal-centrist și pro-european, dar care, cu 6,5% din voturi, se plasează de-abia pe locul 6. Și cu BPS (socialist) va trebui să negocieze: partidul a obținut peste 10% din voturi și e dispus să intre la guvernare. Dar nici astfel nu se atinge majoritatea. Așa că în coaliție va trebui cooptat și partidul populist „Există un asemenea popor” al cîntărețului Slavi Trifonov (9,5%). Însă orientările acestor partide în ceea ce privește chestiunile economice și problemele sociale sînt destul de diferite și vor trebui aliniate pentru a forma o coaliție durabilă. Puncte sensibile sînt și relațiile cu Federația Rusă sau necesitatea unei campanii de vaccinare și a unor restricții pentru persoanele nevaccinate. Oare angajamentul anticorupție e un liant suficient de trainic pentru cele patru partide care se pregătesc să guverneze?

Dacă unii analiști văd în angajamentul anticorupție al bulgarilor confirmarea unei tendințe în Europa de Est, e bine să ne temperăm așteptările. Într-adevăr, în Cehia, opoziția democratică a reușit să învingă formațiunea populistă a premierului Andrej Babis tocmai pornind de la o platformă reformistă anticorupție. Iar în Republica Moldova, Maia Sandu a cîștigat alegerile și a deschis drumul către formarea unei majorități democratice tot pe baza unui program anticorupție. Adăugați acestei narațiuni și cazul României: după ultimele alegeri, la guvernare a intrat USR, un partid care s-a bazat pe sloganuri de genul „Corupția ucide” ori „Fără penali în funcții publice”. Mariajul cu PNL n-a durat prea mult și vechile partide și-au recîștigat pozițiile. Coalițiile se construiesc greu și sînt fragile dacă integritatea, buna guvernare, competența și voința de schimbare nu constituie valori împărtășite ale tuturor partenerilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.