Cazul Antena 3

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Într-un text referitor la un incident care avea oarecum legătură cu libertatea de expresie, George Orwell zice aşa: „Libertăţile relative de care ne bucurăm depind de opinia publică. Legea nu este o protecţie a lor. Guvernele fac legi, dar aplicarea lor, felul în care poliţia se comportă depind de temperamentul general al ţării. Dacă un mare număr de oameni sînt interesaţi de libertatea cuvîntului, atunci va exista libertatea cuvîntului, chiar dacă legea ar interzice-o; dacă opinia publică e indolentă, minorităţile care nu convin vor fi persecutate, chiar dacă legile le protejează. Declinul dorinţei de libertăţi individuale nu a fost atît de dramatic pe cît aş fi prezis acum şase ani, cînd războiul începea... totuşi, s-a petrecut un declin. Ideea că anumite opinii nu pot fi lăsate să fie auzite din motive de siguranţă devine din ce în ce mai puternică. Este alimentată de intelectuali confuzi, care nu fac diferenţa dintre opoziţie democratică şi rebeliune deschisă şi se reflectă în crescînda noastră indiferenţă faţă de tirania şi nedreptatea de dincolo de graniţele noastre. Şi chiar cei care se declară a fi în favoarea libertăţii opiniilor, în general, o lasă mai moale cînd chiar adversarii lor sînt urmăriţi judiciar.“ Orwell a scris aceste rînduri în anul 1945. Este anul în care a publicat Ferma animalelor.

Am dat peste acest fragment – una dintre cele mai profunde observaţii referitoare la libertăţile noastre, în general, şi la libertatea de exprimare/libertatea presei, în special – gîndindu-mă ce aş scrie despre decizia recentă a procurorilor DNA de a începe urmărirea penală împotriva postului de televiziune Antena 3, într-un dosar de şantaj. Aş fi început prin a spune de ce nu e bine şi nu e corect să ne pronunţăm asupra unui dosar de urmărire penală, atîta timp cît acesta nu a ajuns în faţa judecătorilor şi, în consecinţă, nu este public. Nu e bine pentru că nu ştii exact ce probe acuzatoare sînt în dosar. Probele în apărare le poţi afla uşor pentru că învinuiţii obişnuiesc să spună public cum se apără. Procurorii, însă, nu au voie să meargă la televizor şi să vorbească despre dosar. Ceea ce au ei împotriva inculpatului aflăm abia cînd îl trimit în judecată. Dar, pînă atunci, opinia publică este deja montată de declaraţiile unilaterale ale acestuia. Au fost destule cazuri (cele ale lui Adrian Năstase şi Gigi Becali fiind celebre) cînd am descoperit în dosar probe clare împotriva celor condamnaţi, pe care, firesc, aceştia le nesocoteau cu totul cînd îşi prezentau cazurile la televiziuni, în faza de urmărie penală. Aşa şi aici: am tot auzit lamentările isterice ale Antenei 3, dar nu ştim ce e în dosar. Sau mai exact, ştim doar ce ne spune Antena 3, că e în dosar şi, cu scuzele de rigoare, permiteţi-mi să nu cred. Nu doar pentru că ei sînt în cauză, ci pentru că nu cred de principiu în Antena 3. Experienţele mele cu ei – ca telespectator, ca invitat în studiourile lor sau ca obiect al dezbaterilor postului – converg fără rest spre această singură concluzie: neîncredere totală.

Aş fi vrut, de asemenea, să spun tranşant părerea mea despre acest post de televiziune. Am cea mai proastă părere despre ce face Antena 3 de mulţi ani. Ştiu bine că cei de acolo mint agresiv, manipulează fără scrupule şi cultivă un limbaj violent, ştiind că violenţa sporeşte ura şi că opoziţia din ură este mult mai eficientă, nesocotind, însă, imensul rău pe care ura deşănţată şi anume cultivată îl produce ţesutului social al cetăţii. După părerea mea, cei de la Antena 3 sînt cei mai respingători cultivatori de ură din peisajul nostru mediatic. Nu mai fac de mulţi ani jurnalism, fac propagandă, sînt braţul armat al unui bătrîn şi nociv securist. Şi, mai e ceva: eu, unul, pe cei mai mulţi dintre ei, îi cred capabili de şantaj. Cît despre Dan Vociulescu însuşi, nu am nici un dubiu – are toate datele şantajistului dur. În paranteză fie spus, în toată părerea asta a mea despre Antena 3 mă surprinde cît sînt de sigur pe anumite sentimente şi păreri ale mele. Eu, care fac din îndoială, dilemă şi nuanţă aproape o religie. În cazul acesta nu cunosc dubiul. Ciudat, nu?

În fine, aş fi vrut să explic de ce urmărirea penală împotriva unei persoane juridice şi chiar condamnarea ei nu înseamnă neapărat suprimarea ei. O incursiune în cîteva dispoziţii de drept penal (substanţial şi procedural, deopotrivă) ar fi suficientă ca să demontăm tot circul dezgustător al anteniştilor care se simt persecutaţi şi devin, vai!, eroii libertăţii, într-o lume a terorii. O lume în care – să ne amintim totuşi – alegerile din 2012 au dat exact rezultatul pe care ei îl voiau şi au adus la putere pe prietenii lor. Faptul că premierul îi felicită şi le transmite că îi consideră mari jurnalişti nu ştiu cum anume poate fi legat de ideea persecuţiei politice. Dar, în fine, în România chiar poţi spune orice. Da, orice, şi de aici aş fi vrut să încep încheierea textului meu despre această poveste.

Răspunderea penală e personală. Cine o face o încasează. Dar, chiar şi aşa, dincolo de ceea ce îmi place mie sau nu, dincolo de ceea ce mi se pare mie sau nu, există un principiu fundamental care trebuie respectat. Oricît de jos au ajuns cei de la Antena 3, ei au dreptul să facă ceea ce fac. Nu au dreptate şi nu au, în cîmpul onestităţii, nici un temei. Dar au dreptul. Şi, dacă statul, cumva, le suprimă acest drept, voi fi primul care va denunţa acest fapt. Nu voi putea fi niciodată solidar cu ei, cînd ştiu cîte mizerii au făcut şi fac, dar voi fi mereu apărătorul principiului care le dă dreptul să fie cum sînt. Dacă Antena 3 dispare urmare a unui ucaz ar fi scandalos. Eu sper să dispară ca urmare a dumiririi telespectatorilor. Aşa cum lumea se înghesuia la tarabe să cumpere România Mare în anii ’90, şi acum, iată, nimeni nu o mai cumpără şi e pe cale de dispariţie (de nu cumva o fi şi dispărut), am credinţa că peste zece ani nimeni nu se va mai uita la acest post. Dar asta pentru că românii vor ajunge să îi respingă pe cei care le manipulează durerile şi spaimele. Dispariţia sau obstrucţia exprimării publice a Antenei 3 decisă de stat, însă, ar fi de neacceptat. Ştiu că mulţi dintre cei care simt cît de toxic e acest post de televiziune s-ar bucura dacă vreun judecător, în numele legii, l-ar închide. Dar îi rog pe toţi aceştia să se mai gîndească o dată: e posibil ca odată cu Antena 3 să pierdem ceva infinit mai important. Nu e corect să vindecăm un puroi amputînd membrul întreg. Dacă preţul ca să dispară Antena 3 este un atentat, cît de mic, la libertatea presei, oricît de mult detest Antena, preţul nu merită plătit. Cred, încă, în maturitatea magistraţilor noştri – vor aplica legea fără să dea apă la moară eremiadelor tîmpite pe care le tot proslăveşte postul zilele astea.

Cam asta voiam să scriu, pînă cînd mi-a căzut în mînă textul lui Orwell, pomenit mai sus. Acum, nu ştiu dacă să mă răzgîndesc sau nu. Dacă să scriu textul despre cazul Antenei 3 aşa cum aş fi vrut, sau să-l scriu altfel?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.