Buluceală

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Nu e nevoie de o epidemie pentru a constata că termenii care desemnează aglomerările umane – buluceală, îmbulzeală, îngrămădeală, înghesuială, aglomerație – sînt marcați negativ. Pînă și metafora politică baie de mulțime, cu sens aparent pozitiv, este folosită mai ales ironic. Înainte de intrarea în română a cuvîntului modern aglomerație (împrumut din franceză, din secolul al XIX-lea), noțiunea era descrisă mai ales de substantive derivate de la verbe (de la a se buluci, a se îmbulzi, a se îngrămădi, a a se înghesui). Vechile cuvinte au rămas în circulație, avînd chiar un adaos de expresivitate. Dintre verbele aglomerării, cel mai neutru stilistic este probabil a (se) îngrămădi, care își extrage totuși conotația negativă din asimilarea oamenilor cu obiectele. Verbul este un derivat de la grămadă (cuvînt de origine slavă), folosit în primul rînd cu sensul „cantitate mare de obiecte, de materiale strînse ori aflate la un loc (unele peste altele)” (DEX); grămada din rugbi e o specializare metaforică tîrzie. A (se) înghesui provine din ghes, cuvînt cu etimologie incertă, avînd un sens concret – „brînci” – și altul abstract – „stimul, impuls” –, ambele actualizabile mai ales în locuțiunea a da ghes („a da o lovitură ușoară” – „a îndemna, a îmboldi”).

Cele mai interesante sînt verbele a se îmbulzi și a se buluci, cu derivatele lor îmbulzeală și buluceală. A (se) îmbulzi provine din substantivul bulz, sinonim parțial cu bulgăre și cocoloș, folosit mai ales în sfera alimentară. Etimologia este nesigură, dar în urma comparației cu albaneza unii specialiști tind să-l considere cuvînt autohton, din substratul trac. În DEX este înregistrată specializarea culinară a cuvîntului – „cocoloș de mămăligă caldă în care s-a pus brînză de oaie sau urdă” –, verificabilă și astăzi, chiar dacă restaurantele cu specific național nu mai oferă sub numele de bulz chiar un „cocoloș”. Trecerea de la sensul substantivului la cel al verbului a fost explicată de Șăineanu, în dicționarul său, ca metaforă din sfera pastorală: a îmbulzi ar fi însemnat inițial „a strecura în saci bulzii de caș”. Tudor Vianu a preluat această explicație, în Cercetarea stilului (1955), pentru a ilustra pierderea expresivității prin lexicalizare: astăzi nu mai simțim, spune el, „metafora pe care au creat-o înaintaşii noştri atunci cînd au vrut să spună că oamenii se înghesuiesc întocmai cum se adună în săculețe bulzii de caş”. Nici nu e nevoie, de fapt, de o imagine foarte concretă pentru a înțelege trecerea de la un cuvînt care desemnează ceva compact (grămadă, bulz) la verbele strîngerii la un loc.

Cele mai expresive cuvinte din sfera semantică a aglomerării sînt buluc, a se buluci și buluceală. Buluc, de la care s-a format verbul a se buluci, a trecut printr-o transformare semantică interesantă, lărgindu-și sensul: a fost împrumutat din turcă, unde e un termen militar, desemnînd o unitate de luptă. Termenul bölük are și astăzi, în turcă, sensul militar de „companie” și sensuri mai generale – „parte”, „subdiviziune”, „grup” (Redhouse 1997). La cronicarii noștri din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea termenul militar apare frecvent, dar sînt deja prezente și derivatele și extinderile păstrate pînă azi; de exemplu, în Letopisețul lui Miron Costin găsim verbul a se buluci: „săimenii să buluciia atuncea toţi la un loc în preajma curţii”, ca și folosirea adverbială a substantivului: „au mărs tot buluc leşii, apărîndu-să de tătari, pănă supt şanţuri”. În De neamul moldovenilor, Costin folosește termenul buluc ca să explice organizarea militară a armatei romane, imitată de germani: „toate bulucuri şi pintre buluc şi buluc loc deşert, să aibă loc deşchis şi alte bulucuri, slobod meidan. (...) Niciodată toate bulucurile încep războiul, ce cele tocmite în frunte şi alte bulucuri cu mare tocmeală şi meşterşug stau în paza acelora ce fac războiul”.

Ca multe alte turcisme, buluc a căpătat în română o expresivitate suplimentară, datorată formei sale sonore. Nu e de mirare că îl găsim des folosit în știrile care transmit o evaluare negativă a înghesuielii: „Turiştii au dat buluc şi au uitat de restricţiile impuse de pandemie” (adevarul.ro); „Lume buluc la moaștele Sfîntului Iosif cel Nou de la Partoș” (opiniatimisoarei.ro); „inevitabil va fi buluc și va crește riscul de infectare” (biziday.ro); „Buluc și fără măști de protecție” (cvrpress.ro), „1.800 de persoane au ieșit buluc din izolare și au năvălit” (bistritabusiness.ro). La fel de prezente sînt și derivatele sale: „Românii se bulucesc la granițe” (evz.ro), „Guvernul a interzis din pix pelerinajul la Sfînta Parascheva, dar nu știe cum să evite buluceala din anii trecuți, din Iași” (spotmedia.ro) etc.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.