Biblia împuşcată. Decembrie 1989-2019

Mihaela TIMUȘ
Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Biblia împuşcată  Decembrie 1989 2019 jpeg

Am căutat ceva în vechiul sertar cu ciocane şi cuie şi am dat peste nişte resturi de gloanțe. În decembrie 1989 le adunaserăm din apartamentul de la etajul 7, pe ele şi multe altele, unele chiar mai perfide. După ce plecase dictatorul, zona din jurul Sălii Radio unde locuiam atunci, unde locuiesc şi acum, fusese aglomerată cu TAB-uri, soldați şi revoluționari. Aceştia din urmă erau oameni simpli, vecini din cartier, care luaseră arme şi ei şi purtau o banderolă tricoloră pe mînă pentru a se putea distinge. Străzile erau ca şi închise. La abia 14 ani nu înțelegeam că ni se pregăteşte un fel de război pe sub ferestre.

Într-o dimineață, după o noapte de tiruri de gloanțe, nedesluşind cine în cine şi de ce trage, eu şi fratele meu ne‑am aşezat aproape de fereastră, urmărind calm traiectoria gloanțelor. Se trăgea cu trasoare (gloanțe cu luminițe) în aşa fel încît erau vizibile chiar şi în plină zi. Ședeam pe scaune la mare distanță de fereastră, de parcă asistam la un meci de tenis. Pe străzi îi ştiam pe soldați, armata deci, şi pe revoluționari. Cu cei dintîi fraternizaserăm în bloc, le aduceam pe rînd pături, oale mari cu ceai cald, mîncare. Erau la fel de tineri ca unii dintre adolescenții din bloc. Pe blocul cu frizeria (Berthelot azi, Nuferilor pe atunci, colț cu Berzei) se vedeau însă oameni îmbrăcați în negru din cap pînă în picioare, se mişcau abil pe pervazul balcoanelor superioare. Ăştia erau teroriştii?! – apucaserăm să ne întrebăm.

La un moment dat, imprudența unuia din familie l-a făcut să deschidă fereastra. Eram mulți în cameră, mai toată familia, mai puțin bunicul, care continua să asculte Europa Liberă cu aceeaşi interiorizare cu care o făcea seară de seară, după ce toată lumea se culca. În clipa următoare, la fereastra camerei bunicului, de unde scriu acum şi despre care, pe vremea aceea, ştiam doar că veghează deasupra vişinului în care se ascundea Arpagic, m-am (şi ne-am) întîlnit cu moartea. O rafală de gloanțe a intrat în casă mai repede decît ne-am fi putut mişca. Unghiul de intrare indica drept sursă, cea mai probabilă, blocul cu frizeria. Nu vom şti niciodată dacă lunetistul care a tras gloanțele mici care ne-au trecut razant pe lîngă cap mie şi bunicii mele a făcut vreun calcul samaritean sau dacă doar o mare şansă ne-a ținut în viață. Unul dintre gloanțe s-a oprit în Biblia din bibliotecă. Mai precis, s-a oprit în Vechiul Testament, în Cartea Esterei, regina persană, soția lui Xerxes sau Artaxerxes, care i-a salvat pe evrei. Un alt glonț a ras en-tête-ul unui alt volum, semnificativ intitulat Minunata istorie a omenirii. Apoi au năvălit, în replică, gloanțele armatei, lunguiețe, butucănoase şi imprecise.

Anul acesta, am întîlnit în Essex un grup de estonieni tineri. Îmi spuneau că sînt fericiți în țara lor, că pentru ei 1989 a fost un moment magic: au ieşit cu toții în stradă şi au cîntat, muzica fiind foarte importantă acolo. Era multă tandrețe în mişcările lor, o lumină caldă în priviri, ca şi cum muzica le lichefiase inimile. A mea a devenit greoaie, cvasi-opacă, atunci cînd le-am spus cît de barbar s-au petrecut lucrurile la noi: sîngeros, violent, zile la rînd, în mai multe oraşe. Cu cît spuneam mai mult, cu atît sunam mai neverosimil în fața gingăşiei lor baltice.

De ce sîntem singura țară din Europa în care oameni nevinovați au murit atît de urît, de nedrept?

Le mulțumesc tuturor celor care încearcă să facă lumină şi ordine în posteritatea acestui eveniment. Poate vom afla ceva mai mult.

Închei acest text cu un gînd către toate familiile îndoliate în acel decembrie 1989, pentru care Crăciunul a încetat de-atunci să mai fie o sărbătoare. Fie ca durerea lor, purtată demn şi în tăcere, să-şi poată găsi într-o zi alinare.

Mihaela Timuş este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cazuri de gripa Mediafax Foto Andreea Alexandru jpg
De ce nu avem o campanie de vaccinare antigripală în România: „Le-a fost frică să nu-și piardă alegătorii”
De la începutul sezonului rece și până în prezent în România s-au înregistrat patru decese cauzate de virusul gripal, iar numărul îmbolnăvirilor crește de o săptămână la alta, atrag atenția specialiștii. Totul, în contextul în care în România nu avem o campanie de vaccinare eficientă.
image png
Ce oraș din Bulgaria este cunoscut ca „Machu Picchu al Europei”. Are o istorie ce datează din perioada Neoliticului și a fost locuit continuu timp de 6.000 de ani
Ce oraș din Bulgaria este cunoscut ca „Machu Picchu al Europei”. Are o istorie ce datează din perioada Neoliticului.
pensie-sac-bani-lupa-pensionare-calcule-calculator
Decrețeii încep să iasă la pensie. Ce penalități se aplică. CALCULATOR pensie anticipată
Peste 212.000 de decreței se pot pensiona începând cu vara anului 2025, în anumite condiții, potrivit noii legi a pensiilor, intrată în vigoare în toamna anului trecut.
regele mihai getty jpg
3 Ianuarie, ziua în care regele Mihai a fost silit să părăsească România. Se întoarce în țară abia în anul 1992, de Paște, după căderea regimului comunist
Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I, împreună cu Regina mamă Elena sunt siliți să părăsească România, luând cu ei doar câteva bunuri personale. Regele va întoarce în țară abia după căderea regimului comunist din România.
horoscop
Horoscop vineri, 3 ianuarie 2025. O zodie se grăbeşte să ia decizii majore în relaţie, iar un nativ este total demotivat
Vineri, 3 ianuarie, este o zi plină de surprize, iar Lorina, astrologul Click, ştie la ce ar trebui să se aştepte nativii din fiecare dintre cele 12 zodii.
tren ceausescu jpg
Cum arată trenul de lux cu care se plimbau Ceaușescu și Băsescu. Prețul de închiriere este imens
Un simbol al epocii comuniste și al luxului prezidențial din România, trenul special construit pentru Nicolae Ceaușescu continuă să atragă atenția, atât în țară, cât și peste hotare.
animale de companie freepik jpg
A fost făcut primul pas către un sistem AI care ne va permite să „vorbim” cu animalele
Un model de AI menit să decodifice comunicarea dintre animale, prezentat de o organizaţie non-profit, le dă speranţe cercetătorilor că în curând vor putea dezvolta un sistem care să ne permită „să vorbim” cu animalele.
Mașina Enigma  Sursa Muzeul CIA și BundesArchive jpg
Mașinăria uimitoare de transmisii secrete folosită de germani în Al Doilea Război Mondial. Cum a fost decodat „calculatorul” Enigma
Doar câteva muzee din lume păstrează în colecțiile lor aparate originale Enigma, folosite de germani pentru transmisiuni secrete în Al Doilea Război Mondial, al căror sistem a fost decodificat cu mari eforturi și ar fi grăbit înfrângerea Germaniei Naziste.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO AFP
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat în cursul zilei de joi, după ce duminică a suferit o intervenţie chirurgicală programată, motiv pentru care solicitase amânarea audierilor în procesul în care este urmărit penal.