Bateria de vin

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
„Cu bule“ jpeg

E citat adesea un pasaj din Bucureștii de altădată, în care Constantin Bacalbașa enumeră denumirile atribuite în glumă de umoristul N.T. Orășanu preparatelor culinare din celebrul restaurant al lui Iordache, din strada Covaci: „pîinea era numită o abondenţă. Gheaţa: cremă de Siberia. Scobitoarea: o baionetă. Tacîmul: un regulament. Țuica: o idee. Socoteala: protocolul. Cîrnaţii mici: mititei. Cîrnaţii mari: patricieni. Un ardei roşu: o torpilă. Varza acră: origină de Belgrad. Sticluţa de vin: o pricină. Ocaua de vin cu borvis la răcitoare: o baterie. Apa: o naturală. Paharele pentru vin: semiplutoane. Cafeaua neagră turcească: un taifas”. Pasajul are meritul de a oferi o dată de naștere aproximativă (puțin după 1870) a denumirii unui simbol gastronomic național: mititeii, desemnați astăzi mai ales prin sinonimul mici. Bacalbașa prevestea, pe baza uzului din vremea sa, că două dintre denumiri vor supraviețui: „mititeii și bateria vor trăi lungă vreme în viitor”. Așa cum observau Iorgu Iordan și, mai tîrziu, Gh. Mihăilă, chiar dacă terminologia glumeață aparține unui scriitor, mecanismele semantice ale inovației lexicale sînt cele tipice pentru limbajul popular și în special pentru argou, ceea ce explică succesul unora dintre denumiri. Lista cuprinde termeni creați prin metaforă (baionetă, semiplutoane), dar și prin metonimie (naturală, taifas). Nu toate denumirile sînt transparente și clar motivate. Mititeii au, evident, dimensiuni reduse; o altă sursă amintește că ar fi fost numiți și plebei. Patricienii (opuși plebeilor) sînt nobili, de rang mare, probabil destul de voluminoși. În volumul Bucureștii vechiului Regat (1944) al lui G. Costescu apar cîteva variante ale denumirilor de mai sus: ardeiul ar fi fost numit și focos, iar „vinul cu borvis la gheață – baterie cu lustru”. Termenii patricieni și baterie apar de mai multe ori în schițele lui Caragiale: „patricieni la grătar” (Țal!...); „baterii, 8” (Repausul dominical); „a comandat cîrnați și fleici și două baterii cu sifon mare” (La Moși); „comandă o semi-baterie cu sifon” (Boris Sarafoff).

În cazul bateriei, ne-am putea întreba care dintre sensurile cuvîntului a contat în construirea denumirii glumețe: termenul are un înțeles militar („subunitate de artilerie”), unul din domeniul electricității și mai ales unul general, de ansamblu de elemente, care se poate aplica în multe domenii tehnice (baterie de duș, de exemplu). În Al. Ciorănescu, Dicționarul etimologic al limbii române, explicația este „o imagine glumeață, care asimilează elementele unui șpriț cu cele ale unei baterii electrice”. Cred că pentru mulți dintre contemporanii noștri (care își încarcă bateriile), aceasta este explicația cea mai la îndemînă. Dacă ne raportăm la viața cotidiană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înțelegem că mult mai probabil era să se pornească de la sensul militar: despre bateria de tunuri sau bateria de artilerie se vorbea des, imaginea însăși a tunurilor fiind foarte familiară cititorilor vremii. Predominanța metaforelor militare în lista lui Orășanu conduce către aceeași concluzie: bateria intră în serie cu torpila, baioneta, focosul, semiplutoanele și regulamentul, alcătuind o alegorie ironică a  băutului ca faptă de vitejie pe cîmpul de luptă. Ierarhia sensurilor în epocă este confirmată și de glosarul de cuvinte nerecomandabile anexat la dicționarul academic al lui Laurian și Massim (1871). Autorii definesc termenul baterie ca pe unul strict militar (legat de rădăcina verbului a se bate), cu sensurile: (1) „o certă cantitate de tunuri necesară pentru bătaie”; (2) „locul unde se așează acele tunuri”; (3) „bătaia cu tunul sau cu orice alte arme”. Apare și o indicație normativă, care ne confirmă că începuseră să circule și alte accepții, criticate de autori: „nu ar fi bine a aplica cuvîntul și în alte însemnări mai depărtate de înțelesul originar, cum: baterie de bucătărie = toate vasele și instrumentele necesare la bucătărie; baterie de pile electromagnetice = sistemă de pile”.

Denumirea glumeață provine probabil dintr-o metaforă vizuală: sticla sau clondirul de vin aflate într-o frapieră. alături de apa minerală (sau de sifon, mai tîrziu) nu reprezintă doar un ansamblu de obiecte necesare pentru băutul șprițului, ci chiar evocă țevile de tun ale unei baterii de artilerie. În Furnica din 20 iunie 1913, o caricatură prezenta două personaje, la o masă de restaurant, cu dialogul: „Prin gura mea vorbește tunul... – Tocmai d-aia, dragă colonele, mai comandă o baterie...”

Dicționarele au înregistrat inovația semantică, dar cu destule oscilații. Bateria e definită ca „o sticlă de vin și alta de apă gazoasă puse la un loc în gheață într-un coș de tinichea anume făcut” (Scriban, 1939); „vas cu gheață pentru răcirea băuturilor” (Dicționarul limbii române literare comntemporane, 1955); „vas cu gheață în care se află sticle cu băutură”, „un litru de vin și o sticlă de sifon luate împreună” (DEX), sau – cu exagerată grijă pentru disocieri – „vas cu gheață în care se țin la rece sticle cu băutură”, „conținutul sticlelor unei baterii”; „un litru de vin și o sticlă de sifon (sau apă minerală) aduse spre consum la masa din restaurant”; „conținutul sticlei de vin și al sifonului consumate la masa din restaurant” (MDA – Micul dicţionar academic). Cuvîntul circulă încă, dar uzul curent pare să se fi depărtat oarecum de vechea imagine (poate și pentru că obiceiul șprițului a pierdut teren). Pentru mulți vorbitori actuali, bateria s-a redus la carafa sau la sticla de vin. Un site comercial oferă „sticlă tradițională cu dop, baterie de vin” (emag), altul echivalează bateria cu carafa: „Aici se bea pe vremuri vinul la carafă, vestita baterie de vin” (vranchising.info.ro). Cuvîntul apare și în știrile de senzație, referindu-se la sticlă și la conținutul ei: „Duminică, după ce am ajuns la amantă și am băut împreună o baterie de vin, mi-a zis că trebuie să ne despărțim” (tion.ro); „ia gîndiți-vă ce se poate întîmpla, să zicem, după a șaișpea baterie de vin” (obiectivbr.ro); „o baterie de vin prost, luat din supermarket” (sursazilei.ro); „şi-a înecat amarul pe pîrtie, «camuflînd» o «baterie» de vin fiert într-o sticlă de Ice Tea” (wowbiz.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.