2019

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Se poate altfel? jpeg

Eu trăiesc într-o Românie tare bună. Nu e cea mai sigură, cea mai organizată, cea mai curată, nici cea mai fericită, dar e plină de oameni care sînt o inspirație zilnică pentru mine.

Oameni cu care pot să rîd, să mă vait, să mă cert fără să-mi fie teamă că îmi pîndesc greșelile sau că îmi spun ceea ce aș vrea eu să aud. Plănuiesc să scriu la un moment dat despre fiecare dintre ei. Ioana, Remus, Ancele, Claudia, Sorin, Anele, Cristinele, Carmenele, Mihai, Cătălin, Alex, Mihaelele, Roxanele, Simonele, Alexandrele, Iustin, Celestin, Dorothea, Vlad, Lavinia, Nicolai, Monica sînt doar cîțiva despre care aș putea povesti lucruri tare faine.

România asta bună a mea am întîlnit-o lucrînd împreună cu ei să ajutăm copiii din Ferentari.

A fost un an dificil. Am intrat la începutul anului în politică. Am încercat, dar a fost foarte clar, foarte repede, că nu sînt potrivit pentru politică. În aprilie am renunțat.

A fost tare greu să iau decizia să plec. Nu prea îmi place să renunț, iar Dacian, Vlad, Dragoș sînt oameni de care îmi este drag și pe care mi-am dorit tare mult să-i ajut. Plecarea mea a dezamăgit destui oameni, lucru care m-a cam durut.

Deși majoritatea oamenilor din PLUS erau oameni pe care îi respect, plecarea din partid mi-a făcut foarte mult bine. Mă încrîncenasem și începusem să-mi pierd încrederea în cei pe care îmi doream să îi văd ca fiind viitorii noștri lideri. Mai grav, începusem să mă simt un impostor dînd din gură aiurea despre ce este și ce nu este posibil.

Acum cîțiva ani, am decis că nu mai vreau să am nimic de a face cu mișcarea civică a romilor. Sînt și acolo oameni pe care îi respect, dar în general era un mediu cu care nu mă potriveam. Am simțit că nu aveam mai nimic în comun cu marea majoritate a celor care vorbeau, adesea ipocrit și sforăitor, despre romi și am plecat. Nu a fost deloc ușor, căci am pus vreo 15 ani specializîndu-mă în acest domeniu. Decizia s-a dovedit una foarte bună, mi-am recăpătat încrederea că pot fi și altceva în afară de romul de serviciu. Am sperat că ieșirea din politică va fi la fel de benefică pentru mine.

Sînt convins că nu voi mai reveni vreodată în mișcarea romilor. Direcția populistă, adesea radicală și din cînd în cînd rasistă, a unei părți destul de importante a activismului rom nu mi se potrivește deloc. La politică încă nu am pus cruce.

Următoarele luni după politică au fost destul de liniștite. Mi-am văzut de afacerea mea și lucrurile mergeau bine. În plus, eram din ce în ce mai mulți voluntari care ajutam copiii din Ferentari și reușiserăm să avem o rutină foarte bună.

Cînd a apărut primul zvon că primarul sectorului 5 ar vrea să ne dea afară din Școala 136 am crezut că este o glumă și apoi o dovadă că sîntem loviți de conspiratită și că prea demonizăm PSD. Rapid, însă, ceea ce credeam că este o glumă a devenit coșmar. Activitatea din școală ne‑a fost restrînsă, am ajuns să facem teme cu copiii pe bordura din spatele școlii. Apoi, practic, activitatea ne-a fost interzisă. Primarul sectorului 5 a dovedit că este mult mai mîrlan decît mi-am putut eu imagina.

Mi-am pierdut încrederea în cîteva organizații non-guvernamentale despre care credeam că au cît de cît o coloană vertebrală și că sînt mult mai puțin interesate în a face bani. Am simțit că nu mai pot și m-am declarat învins.

Mi-am revenit destul de repede. Grupul de voluntari s-a mobilizat și am reușit rapid să punem la punct Casa Bună. Copiii au acum un loc care nu mai depinde de nimeni, un loc în care putem face lucrurile exact așa cum vrem fără să mai ținem seama de dispoziția politicianului sau a directoarei.

Am lucrat anul acesta în cîteva locuri absolut minunate. Doha este fascinantă, iar locurile de pe lîngă Londra unde lucrez cu compania cea procopsită sînt și ele magnifice. Malta, Italia, Canada, Belgia, Germania, Austria au fost, de asemenea, locuri unde am lucrat cu oameni tare deștepți de la care am învățat o grămadă.

Mi-am prezentat cartea la un festival de carte în Trani și am cîștigat un titlu de comunicator al anului. Am pierdut din cauza mea o relație extrem de importantă pentru mine cu unul dintre oamenii pe care îi iubesc tare mult.

Termin anul plin de speranță. Am cunoscut foarte mulți oameni excepționali și Casa Bună este plină ochi în fiecare săptămînă.

Termin anul însă și cu frică. Teama că sînt văzut mai bun decît sînt și că aș putea să mă cred mai capabil decît sînt. Frică să nu fac greșeli și să mai pierd oameni care îmi sînt foarte dragi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

apa spaghete pixabay jpg
Apa de la paste NU se aruncă! Iată la ce o poți folosi și de ce bucătarii o numesc „aur lichid”
Într-o eră în care reutilizarea și creativitatea în gospodărie sunt la mare căutare, de la reciclarea ambalajelor până la valorificarea resturilor alimentare, puțini se gândesc la un element extrem de util pe care îl aruncăm zilnic: apa în care au fiert pastele. În gastronomia modernă, acest lichid
image png
Cod roșu de furtuni puternice cu grindină. Anunțul de ultimă oră făcut de meteorologi
Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni seara, mai multe avertizări nowcasting de ploi torențiale cu grindină în mai multe județe.
nicusor dan fb jpg
Nicușor Dan, mesaj pentru copiii din Diaspora: „Statul român trebuie să aibă grijă de toţi românii, indiferent de unde trăiesc ei”
Președintele Nicușor Dan a transmis copiiilor din diaspora luni, 28 iulie, că statul român trebuie să aibă grijă de toţi românii, indiferent de unde trăiesc ei.
Parizer prăjit la un hotel din Bulgaria FOTO: FB-Forum Bulgaria
„Ca-n taberele comuniste”. Vacanța de coșmar a unor români la un hotel din Bulgaria: „Produsul de bază era parizer prăjit”
Un român a povestit în mediul online experiența de coșmar pe care a trăit-o în vacanță în Bulgaria, într-un hotel din staţiunea Nisipurile de Aur.
Ruinele Apeductului lui Hadrian, în cartierul Nea Ionia, din Atena (© Carole Raddato / Wikimedia Commons)
Atena, forțată să redeschidă un apeduct roman, din cauza secetei
Atena restaurează un apeduct roman, vechi de aproape 2.000 de ani, pentru a lupta împotriva penuriei de apă, cauzată de secetă și caniculă.
Viturile au făcut prăpăd în Suceava FOTO: CJ Suceava
„Au lovit cu o forță nemaiîntâlnită”. Dezastrul produs de viiturile din Moldova: trei oameni morți, 2000 de persoane evacuate, case și mașini luate de puhoaie
Peste 2.000 de oameni afectați. Trei persoane decedate, altele dispărute. Aproape 100 de oameni evacuați cu cinci elicoptere. Case și mașini luate de ape. Drumuri și poduri distruse. Sunt o parte din dezastrul lăsat în urmă de viituri în județul Suceava. „
Steagul rosu arborat pe plajă în Mamaia FOTO Shutterstock
Steagul roșu, arborat pe mai multe plaje din țară. Valurile depășesc chiar și doi metri înălțime
A fost arborat steagul roșu pe mai multe plaje din Mamaia, întrucât valurile depășesc la țărm chiar și doi metri înălțime.
image png
Universitatea din Edinburgh, acuzată că a beneficiat financiar de pe urma sclaviei
Universitatea din Edinburgh a beneficiat financiar de pe urma sclaviei transatlantice şi a servit drept refugiu pentru savanţii care au dezvoltat teorii rasiste în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, potrivit unei noi analize.
par alb istock jpg
Metoda care te scapă de părul alb. Închide la culoare firele de păr gri și le întărește de la rădăcină
Indiferent de cât de sănătos mâncăm și de cât de mult timp petrecem în sala de sport, în cele din urmă tot ne vom confrunta cu apariția părului alb. Din fericire, există o metodă naturală și simplă care ne poate scăpa de acesta, fără să fie nevoie să apelăm la vopselele scumpe din comerț!