Ucraina, provocarea europeană a secolului

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

La ora cînd scriu aceste rînduri, Ucraina stă pe un butoi cu pulbere şi evoluţiile sînt imprevizibile. Dacă guvernul va pune în aplicare planurile sale de instituire a stării excepţionale, în urma ocupării de către manifestanţi a clădirii Ministerului Justiţiei, lucrurile vor putea degenera fiindcă este de aşteptat o reacţie viguroasă a străzii.

Ucraina poate cădea într-o perioadă de haos prelungit, cu consecinţe grave asupra regiunii – şi, deci, şi asupra României. Veştile de la Kiev ne vorbesc însă şi despre un dialog care se poartă, totuşi, între putere şi opoziţie.

Problema este că Ucraina nu trece printr-o simplă criză politică şi socială care, întocmai ca în alte democraţii, să poată fi depăşită prin dialog între putere şi opoziţie, sau, eventual, prin chemarea cetăţenilor la urne.  În realitate, Ucraina se află în faţa unei alegeri dramatice, între două realităţi geopolitice. Iar opţiunile în Ucraina sînt împărţite în părţi aproape egale, ceea ce face aproape imposibil un compromis.

Doar nu ne aşteptăm ca puterea să renunţe de bunăvoie la opţiunea prorusă şi să se îndrepte către Europa! Să nu uităm că în Ucraina mai e şi cealaltă jumătate, deocamdată mulţumită cu opţiunea răsăriteană şi, deci, tăcută. Dar nimic nu ne arată că această a doua Ucraină n-ar putea ieşi la rîndul ei în stradă, în caz că ţara se va orienta spre Vest. Iar Rusia are pîrghii importante de acţiune, într-o asemenea variantă. Iar Kremlinul are motive serioase: o Ucraină europeană ar influenţa puternic mişcările prodemocratice din Rusia.

Şi atunci, cu ce se va mulţumi opoziţia, în urma acestui dialog? Iarăşi, greu de crezut că va accepta jumătăţi de măsură. De ce ar face-o, cînd susţinătorii ei inundă străzile? Problema este că fiecare pare să vrea totul sau nimic, iar Ucraina nu poate rămîne la mijloc, între două entităţi geopolitice. Zona gri se răzbună.

Şi apoi, opoziţia din stradă nu este chiar sută la sută proeuropeană. Se găsesc şi activiştii, nu puţini, ai unor grupări naţionaliste. Există şi o grupare de-a dreptul fascistă, Svoboda, amintind de vremuri tulburi din istoria Ucrainei, şi care numai proeuropeană nu este.

Culmea e că minoritatea română din Ucraina pare să fie mai bine protejată de actuala putere de la Kiev, care, din diverse interese, i-a acordat o serie de drepturi în conformitate cu normele europene. Sigur, dorim ca Ucraina să se înscrie pe un drum european. În acelaşi timp,  ne putem întreba dacă nu cumva, în cazul unei răsturnări violente la Kiev, fraţii noştri au urma să încapă pe mîinile naţionaliştilor şi fasciştilor.

În unele medii politice se vorbeşte despre o partiţie, dar nici în acest caz, lucrurile nu sînt simple. Împărţirea Ucrainei între estul prorus şi vestul proeuropean este, în bună măsură, un clişeu jurnalistic. În realitate, există multe zone mixte – sînt proeuropeni în est şi proruşi în vest. Nici în Kiev, teatrul protestelor, opiniile nu sînt unanime. În cazul unei partiţii, va fi extrem de greu de trasat linia de demarcaţie.

Să fim realişti: nu ne aflăm în Cehoslovacia începutului anilor ’90. Atunci, două naţiuni înrudite şi cu teritorii bine delimitate istoric au decis să se despartă, continuînd, însă, să împărtăşească idealurile europene.

Nu e cazul Ucrainei de azi, unde, după o eventuală partiţie, nu este exclus un soi de purificare politică, asemănătoare cu purificarea etnică din Balcanii începutului anilor ’90.

Iar dacă secolul XX a început în Balcani, cu asasinatul de la Sarajevo, şi s-a încheiat cu războiul din fosta Iugoslavie, atunci secolul XXI european să se joace în Ucraina şi, prin extensie, în zona gri a spaţiului ex-sovietic?

S-a spus despre Ucraina că este o ţară cu două feţe, una întoarsă către Răsărit şi cealaltă spre Apus. În Ucraina secolului XX, suferinţele au fost enorme: războaie, deportări, foametea care a ucis milioane de oameni. Sînt suferinţe care, în secolul XX, pot fi comparate doar cu cele îndurate de poporul evreu.  Ucraina nu doar că este mare, dar este infinit mai complicată decît orice exemplu de stat central şi est-european care a mers pe calea occidentală.

Să nu uităm că România a avut nevoie de mai bine de un deceniu şi jumătate pentru a se racorda la structurile euro-atlantice. Iar România venea după mai bine de un secol de independenţă şi avea în spate un trecut interbelic european şi democratic, încă viu în conştiinţa publică. Un trecut relativ recent, pe care Ucraina nu l-a avut.

Ucraina, vecina noastră, reprezintă, probabil, cea mai importantă şi complexă ecuaţie politică a Europei secolului XXI.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.