Totu-i nou pe frontul de est

Publicat în Dilema Veche nr. 589 din 28 mai - 3 iunie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Thomas era cam rupt de oboseală în dimineaţa aia. Venea direct de la aeroport, după un turneu de trei zile la Paris, Londra, Varşovia şi Vilnius. Ritmul infernal în care au fost programate întîlnirile l-a dus în pragul epuizării. Nu era puţin lucru să îl oboseşti în halul ăsta pe Thomas. El e un „vieţaş“ al Comisiei Europene pentru care lucrează de mai mult de treizeci de ani. Venise la Bruxelles ca tînăr ziarist. A sărit pîrleazul în curtea funcţionărească mai mult pentru salariu. În timp, a început să îi placă. Aşa se face că acum aparţine minorităţii numite „englez eurofil“. Îşi ia cafeaua de pe colţul biroului şi se aşază, oftînd, în scaun. Deschide computerul să vadă înregistrările de ieri, de pe Rossyia TV. Unitatea lui, proaspăt înfiinţată, nu are multă experienţă, este relativ subfinanţată şi încearcă, aparent, imposibilul: să facă faţă miilor de troli forumişti de pe Facebook şi Twitter, angajaţi de Kremlin să preamărească trecuta glorie sovietică şi să-i tăvălească prin noroi pe europeni şi americani, „poponari îmbuibaţi de evrei şi masoni“ care ameninţă fibra morală a Maicii Rusia. La Vilnius a văzut cîteva clipuri noi. Cele mai multe erau de un primitivism înduioşător. Altele, însă, erau ceva mai sofisticate. Periculos de sofisticate şi cu bugete mari de producţie. Colac peste pupăză, Thomas are nişte restricţii politice. Nu are voie, de exemplu, să poarte campanii negative. Tot ceea ce transmite trebuie să fie pozitiv şi duios-explicativ. Cît de bună e Europa şi cum are ea grijă de Om, întru libertate şi prosperitate. Mda, zi-le asta ruşilor cărora li s-a devalorizat rubla şi care încep să vadă (iar) magazinele ca pe muzee, din pricina preţurilor mărite. Evident, din pricina sancţiunilor. Puse de cine? Simplu: de „poponarii îmbuibaţi de evrei şi masoni“ care vor să sugrume Maica Rusia şi să o îngenuncheze. Thomas ar vrea pe lîngă el nişte bătrîne caracude de pe la BBC. Zîmbeşte. Şi-l închipuie pe Jeremy Clarkson angajat drept consultant, luîndu-se de gît cu trolii lui Putin. Păcat că s-a împăcat cu BBC-ul. Ar fi fost o chestie să îl aducă la Bruxelles. Trage un gît de cafea, oftează şi dă play jurnalului de ştiri rusesc.

În capătul celălalt al oraşului, Joséphine trece de bariera de acces în sediul NATO. Ca în fiecare dimineaţă, se uită peste umăr spre şantierul de vizavi. De-ar fi gata mai repede. Noul sediu arată mult mai bine, clădirile sînt parcă transparente, de la cîte geamuri au. Îşi trece repede în revistă programul zilei. Toată dimineaţa o să lucreze la analizele de scenariu. Au apărut date noi de la serviciile speciale şi trebuie introduse în program şi proceduri. E vorba, evident, de criza din Ucraina. Joséphine a învăţat ruseşte la liceul din nordul Parisului. După ce a terminat ENA, i s-a oferit şansa de a se angaja la NATO, la sediul central, ca analist. Ajunsă în birou, deschide computerul şi începe să modifice scenariile. Are acum de corectat şi de aranjat scenariul colapsului economic rusesc. Ultimele date ale americanilor arată că asta ar fi cea mai urîtă perspectivă posibilă. La reuniunea UE – NATO din Antalia, lumea părea, totuşi, optimistă. Pare-se că John Kerry a venit cu vestea că a obţinut, în fine, dialogul şi potenţiale rezolvări de la Serghei Lavrov. Acolo a făcut cunoştinţă cu Thomas, englezoiul de la Comisie. Mai tîrziu, în cursul după-amiezii, are o întîlnire cu el, în centru, în Place Schuman. Au de stabilit ce linie de comunicare să adopte, pe fiecare scenariu în parte. Este puţin emoţionată. Nu a mai lucrat pînă acum cu oamenii de la Comisie.

Joséphine nu ştia că, exact în acelaşi moment, Thomas opreşte înregistrarea jurnalului TV rusesc şi se apucă să pregătească întîlnirea de după-amiază. Pînă şi el, veteranul de Bruxelles, se întreabă cum va colabora cu o franţuzoaică de la NATO. În treizeci de ani, nu a lucrat niciodată cu cineva de acolo. Mare lucru a reuşit Putin. I-a făcut să colaboreze pe funcţionarii celor mai puternice organizaţii ale lumii occidentale: UE şi NATO.

Personajele sînt reale. Numele, nu.

(articol scris în urma unei vizite de studiu la Bruxelles, organizată de Fundaţia Euromonitor şi finanţată de JTI)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

11172012 jpg
Costa Rica - Germania. Fosta campioană mondială din 2014 părăsește pentru a doua oară consecutiv competiția încă din faza grupelor
Multipla campioană mondială, Germania, părăsește pentru a doua oară consecutiv această competiție după triumful obținut în 2014.
1 horoscop zodia taur jpg jpeg
Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii
Există două zodii de care trebuie să te ferești neapărat pentru că sunt vampiri energetici. Ei sunt oameni care te „storc” de energie și alături de care chiar și cea mai mică discuție poate fi epuizantă.
Fane Croația la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022 FOTO Profimedia (2) jpg
Spectacol al frumuseții în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial. Croatele au furat toate privirile FOTO
Croatele au făcut un adevărat spectacol în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial, la fiecare meci pe care naționala lor l-a disputat în faza grupelor, la turneul din acest an.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.