Totu-i nou pe frontul de est

Publicat în Dilema Veche nr. 589 din 28 mai - 3 iunie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Thomas era cam rupt de oboseală în dimineaţa aia. Venea direct de la aeroport, după un turneu de trei zile la Paris, Londra, Varşovia şi Vilnius. Ritmul infernal în care au fost programate întîlnirile l-a dus în pragul epuizării. Nu era puţin lucru să îl oboseşti în halul ăsta pe Thomas. El e un „vieţaş“ al Comisiei Europene pentru care lucrează de mai mult de treizeci de ani. Venise la Bruxelles ca tînăr ziarist. A sărit pîrleazul în curtea funcţionărească mai mult pentru salariu. În timp, a început să îi placă. Aşa se face că acum aparţine minorităţii numite „englez eurofil“. Îşi ia cafeaua de pe colţul biroului şi se aşază, oftînd, în scaun. Deschide computerul să vadă înregistrările de ieri, de pe Rossyia TV. Unitatea lui, proaspăt înfiinţată, nu are multă experienţă, este relativ subfinanţată şi încearcă, aparent, imposibilul: să facă faţă miilor de troli forumişti de pe Facebook şi Twitter, angajaţi de Kremlin să preamărească trecuta glorie sovietică şi să-i tăvălească prin noroi pe europeni şi americani, „poponari îmbuibaţi de evrei şi masoni“ care ameninţă fibra morală a Maicii Rusia. La Vilnius a văzut cîteva clipuri noi. Cele mai multe erau de un primitivism înduioşător. Altele, însă, erau ceva mai sofisticate. Periculos de sofisticate şi cu bugete mari de producţie. Colac peste pupăză, Thomas are nişte restricţii politice. Nu are voie, de exemplu, să poarte campanii negative. Tot ceea ce transmite trebuie să fie pozitiv şi duios-explicativ. Cît de bună e Europa şi cum are ea grijă de Om, întru libertate şi prosperitate. Mda, zi-le asta ruşilor cărora li s-a devalorizat rubla şi care încep să vadă (iar) magazinele ca pe muzee, din pricina preţurilor mărite. Evident, din pricina sancţiunilor. Puse de cine? Simplu: de „poponarii îmbuibaţi de evrei şi masoni“ care vor să sugrume Maica Rusia şi să o îngenuncheze. Thomas ar vrea pe lîngă el nişte bătrîne caracude de pe la BBC. Zîmbeşte. Şi-l închipuie pe Jeremy Clarkson angajat drept consultant, luîndu-se de gît cu trolii lui Putin. Păcat că s-a împăcat cu BBC-ul. Ar fi fost o chestie să îl aducă la Bruxelles. Trage un gît de cafea, oftează şi dă play jurnalului de ştiri rusesc.

În capătul celălalt al oraşului, Joséphine trece de bariera de acces în sediul NATO. Ca în fiecare dimineaţă, se uită peste umăr spre şantierul de vizavi. De-ar fi gata mai repede. Noul sediu arată mult mai bine, clădirile sînt parcă transparente, de la cîte geamuri au. Îşi trece repede în revistă programul zilei. Toată dimineaţa o să lucreze la analizele de scenariu. Au apărut date noi de la serviciile speciale şi trebuie introduse în program şi proceduri. E vorba, evident, de criza din Ucraina. Joséphine a învăţat ruseşte la liceul din nordul Parisului. După ce a terminat ENA, i s-a oferit şansa de a se angaja la NATO, la sediul central, ca analist. Ajunsă în birou, deschide computerul şi începe să modifice scenariile. Are acum de corectat şi de aranjat scenariul colapsului economic rusesc. Ultimele date ale americanilor arată că asta ar fi cea mai urîtă perspectivă posibilă. La reuniunea UE – NATO din Antalia, lumea părea, totuşi, optimistă. Pare-se că John Kerry a venit cu vestea că a obţinut, în fine, dialogul şi potenţiale rezolvări de la Serghei Lavrov. Acolo a făcut cunoştinţă cu Thomas, englezoiul de la Comisie. Mai tîrziu, în cursul după-amiezii, are o întîlnire cu el, în centru, în Place Schuman. Au de stabilit ce linie de comunicare să adopte, pe fiecare scenariu în parte. Este puţin emoţionată. Nu a mai lucrat pînă acum cu oamenii de la Comisie.

Joséphine nu ştia că, exact în acelaşi moment, Thomas opreşte înregistrarea jurnalului TV rusesc şi se apucă să pregătească întîlnirea de după-amiază. Pînă şi el, veteranul de Bruxelles, se întreabă cum va colabora cu o franţuzoaică de la NATO. În treizeci de ani, nu a lucrat niciodată cu cineva de acolo. Mare lucru a reuşit Putin. I-a făcut să colaboreze pe funcţionarii celor mai puternice organizaţii ale lumii occidentale: UE şi NATO.

Personajele sînt reale. Numele, nu.

(articol scris în urma unei vizite de studiu la Bruxelles, organizată de Fundaţia Euromonitor şi finanţată de JTI)

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Razvan Burleanu FOTO Profimedia jpg
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Reacția premierului moldovean după anunțul lui Donald Trump privind noile tarife vamale
Prim-ministrul de la Chișinău, Dorin Recean, a anunțat că antreprenorii afectați de noile tarife vamale impuse de președintele american Donald Trump vor beneficia de susținerea Guvernului pe care-l conduce.
image png
Amenda primită de un șofer care circula cu 220 de kilometri la oră pe autostradă. Va sta trei luni pe dreapta
Un şofer de 33 de ani a fost surprins de poliţişti în timp ce circula cu viteza de 220 de kilometri la oră, pe A 1, în judeţul Sibiu. A fost amendat şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 120 de zile.
adapost civil, foto shutterstock jpg
Câți români ar avea loc în adăposturile civile în caz de război. Câte au fost construite după 1990
În cazul unui conflict, adăposturile civile din România pot fi folosite doar la jumătate din capacitatea lor, din cauza stării precare în care se află majoritatea, conform unui raport al Curţii de Conturi. Câți oameni s-ar putea salva?
stalp inalta tensiune shutterstock 1270557874 jpg
Taxa pe stâlp impusă de Guvern aduce un stres inutil mediului de afaceri, explică un specialist
Profesorul universitar de economie Cristian Păun critică taxa pe stâlp impusă de Guvern, întrucât aduce un stres inutil mediului de afaceri, având în vedere tarifele vamale impuse de Donald Trump.
Donald Trump FOTO AFP
Dieta uluitoare a lui Donald Trump. Ce mănâncă, de fapt, președintele SUA. Mulți ar ajunge pe mâna medicilor
Dieta lui Donald Trump a atras atenția multora pentru faptul că nu este deloc una echilibrată sau sănătoasă. Totuși, președintele SUA susține că se simte foarte bine, deși doctorii susțin, pe de altă parte, că ar putea ajunge pe patul de spital dacă continuă să consume astfel de alimente.
tigari istock jpg
Dispoziții noi emise de ANPC. Magazinele vor trebui să afișeze un mesaj privind comercializarea tutunului
ANPC a transmis spre publicare în Monitorul Oficial două ordine importante, menite să îmbunătățească accesul la informație pentru consumatori.
image png
Cum au trăit pasagerii unei nave de croazieră clipele de coșmar când vasul a fost lovit de valuri uriașe
Pasagerii unei nave de croazieră din Statele Unite au avut parte de aventura vieţii lor.
acte necesare divort webp
Cum s-a dat de gol un cuplu care a încercat să scape de datorii de 700.000 de euro simulând despărțirea
Un cuplu din Torino, Italia, a fost prins că a simulat un divorț pentru a evita plata unei datorii de 700.000 de euro către stat.