Totu-i nou pe frontul de est
Thomas era cam rupt de oboseală în dimineaţa aia. Venea direct de la aeroport, după un turneu de trei zile la Paris, Londra, Varşovia şi Vilnius. Ritmul infernal în care au fost programate întîlnirile l-a dus în pragul epuizării. Nu era puţin lucru să îl oboseşti în halul ăsta pe Thomas. El e un „vieţaş“ al Comisiei Europene pentru care lucrează de mai mult de treizeci de ani. Venise la Bruxelles ca tînăr ziarist. A sărit pîrleazul în curtea funcţionărească mai mult pentru salariu. În timp, a început să îi placă. Aşa se face că acum aparţine minorităţii numite „englez eurofil“. Îşi ia cafeaua de pe colţul biroului şi se aşază, oftînd, în scaun. Deschide computerul să vadă înregistrările de ieri, de pe Rossyia TV. Unitatea lui, proaspăt înfiinţată, nu are multă experienţă, este relativ subfinanţată şi încearcă, aparent, imposibilul: să facă faţă miilor de troli forumişti de pe Facebook şi Twitter, angajaţi de Kremlin să preamărească trecuta glorie sovietică şi să-i tăvălească prin noroi pe europeni şi americani, „poponari îmbuibaţi de evrei şi masoni“ care ameninţă fibra morală a Maicii Rusia. La Vilnius a văzut cîteva clipuri noi. Cele mai multe erau de un primitivism înduioşător. Altele, însă, erau ceva mai sofisticate. Periculos de sofisticate şi cu bugete mari de producţie. Colac peste pupăză, Thomas are nişte restricţii politice. Nu are voie, de exemplu, să poarte campanii negative. Tot ceea ce transmite trebuie să fie pozitiv şi duios-explicativ. Cît de bună e Europa şi cum are ea grijă de Om, întru libertate şi prosperitate. Mda, zi-le asta ruşilor cărora li s-a devalorizat rubla şi care încep să vadă (iar) magazinele ca pe muzee, din pricina preţurilor mărite. Evident, din pricina sancţiunilor. Puse de cine? Simplu: de „poponarii îmbuibaţi de evrei şi masoni“ care vor să sugrume Maica Rusia şi să o îngenuncheze. Thomas ar vrea pe lîngă el nişte bătrîne caracude de pe la BBC. Zîmbeşte. Şi-l închipuie pe Jeremy Clarkson angajat drept consultant, luîndu-se de gît cu trolii lui Putin. Păcat că s-a împăcat cu BBC-ul. Ar fi fost o chestie să îl aducă la Bruxelles. Trage un gît de cafea, oftează şi dă play jurnalului de ştiri rusesc.
În capătul celălalt al oraşului, Joséphine trece de bariera de acces în sediul NATO. Ca în fiecare dimineaţă, se uită peste umăr spre şantierul de vizavi. De-ar fi gata mai repede. Noul sediu arată mult mai bine, clădirile sînt parcă transparente, de la cîte geamuri au. Îşi trece repede în revistă programul zilei. Toată dimineaţa o să lucreze la analizele de scenariu. Au apărut date noi de la serviciile speciale şi trebuie introduse în program şi proceduri. E vorba, evident, de criza din Ucraina. Joséphine a învăţat ruseşte la liceul din nordul Parisului. După ce a terminat ENA, i s-a oferit şansa de a se angaja la NATO, la sediul central, ca analist. Ajunsă în birou, deschide computerul şi începe să modifice scenariile. Are acum de corectat şi de aranjat scenariul colapsului economic rusesc. Ultimele date ale americanilor arată că asta ar fi cea mai urîtă perspectivă posibilă. La reuniunea UE – NATO din Antalia, lumea părea, totuşi, optimistă. Pare-se că John Kerry a venit cu vestea că a obţinut, în fine, dialogul şi potenţiale rezolvări de la Serghei Lavrov. Acolo a făcut cunoştinţă cu Thomas, englezoiul de la Comisie. Mai tîrziu, în cursul după-amiezii, are o întîlnire cu el, în centru, în Place Schuman. Au de stabilit ce linie de comunicare să adopte, pe fiecare scenariu în parte. Este puţin emoţionată. Nu a mai lucrat pînă acum cu oamenii de la Comisie.
Joséphine nu ştia că, exact în acelaşi moment, Thomas opreşte înregistrarea jurnalului TV rusesc şi se apucă să pregătească întîlnirea de după-amiază. Pînă şi el, veteranul de Bruxelles, se întreabă cum va colabora cu o franţuzoaică de la NATO. În treizeci de ani, nu a lucrat niciodată cu cineva de acolo. Mare lucru a reuşit Putin. I-a făcut să colaboreze pe funcţionarii celor mai puternice organizaţii ale lumii occidentale: UE şi NATO.
Personajele sînt reale. Numele, nu.
(articol scris în urma unei vizite de studiu la Bruxelles, organizată de Fundaţia Euromonitor şi finanţată de JTI)
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.