Zvîcnetul

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Răzbunări, patimi, resemnări jpeg

Dacă vi se întîmplă să călătoriţi cu maşina prin România, şi dacă aveţi ghinionul să daţi peste un drum în lucru, la care se circulă pe un singur sens, fiţi atenţi la ce se întîmplă, cîtă vreme staţi la coadă. S-ar putea să aveţi suficient timp încît să observaţi că pe marginea drumului zac dune de gunoaie. Asta dacă nu sînt rigole, care s-au umplut deja, cu aceleaşi gunoaie. E normal. Compatrioţii noştri, urmaţi în clasament, la mică distanţă, de şoferii tirurilor turceşti, se gîndesc gospodăreşte că, dacă tot s-au oprit pe marginea drumului, e vreme de făcut curăţenie prin maşină. Ce-i de prisos se aruncă afară. Dar nu zăbovim prea mult la contemplarea acestui fapt seducător care încă atestă „puritatea“, „farmecul“ şi „libertatea“ unei ţări periferice a Comunităţii Europene. Ceea ce ne interesează acum, la coadă – aşteptînd cuminţi, în maşini, să mergem mai departe – e zvîcnetul. Nu trebuie să faceţi vreun efort în a-l căuta. Apare sigur, fără să se lase aşteptat prea mult. În atmosfera convenţiei elementare a faptului că toată lumea e egală în situaţia asta, că trebuie să stăm la coadă, apare această pulsaţie, acest spasm al firii noastre – zvîcnetul. Revolta instantanee, răzbunarea pe o istorie condamnată la incertitudine, lovitura prin surprindere, plasată în plină figură, gestul fulgerător de frondă la adresa celor care spun că ne dezmeticim foarte greu. Adică zvîcnetul. Ce s-o mai lungim?! Mica explozie a unor orgolii terfelite de veacuri. Mai pe româneşte, la coada la care am luat-o razna cu figurile de stil, întotdeauna, cineva ţîşneşte pe lîngă toţi fraierii care aşteaptă la rînd, băgîndu-se cît poate de în faţă, să poată trece înaintea ălorlalţi. E zvîcnetul. Clipa de străfulgerare în care nu te mai controlezi, şi răzbuni, printr-un gest, cîteva sute de ani de dominaţie turcească, austro-ungară, rusească, de care s-o mai găsi. E momentul în care poţi învinge tristeţea istoriilor personale şi ale naţiei, trecînd fulgerător, concentrat, mobilizat, încordat, în faţa ălora care stau la rînd. 

Dacă vreţi să daţi peste zvîcnet în toată splendoarea lui, dacă aveţi chef să-l observaţi în habitatul lui natural, aşa cum v-aţi uita la păsări într-o deltă, aşa cum v-aţi uita la dansul nupţial al cocoşului de munte, făcînd să freamete roua zorilor, aşezaţi-vă la orice coadă. Nu contează la ce. Important e să fie coadă. Esenţial e să trebuiască să se stea la rînd, în ordine, pentru a se face ceva, pentru a se vinde ceva, pentru orice. Prin urmare, staţi un pic la rînd. N-o să vă pară rău. Şi nici măcar n-o să trebuiască să aşteptaţi prea mult. Zvîcnetul nu se lasă aşteptat. Se simte, de departe, ca un ecou slab, ca o pulsaţie abia sesizată, ca ceva care vine, dar nu ştii ce e şi de unde apare. Ei, Doamne, ce să fie?! E zvîcnetul. E ţîşnirea în faţă. E pulsaţia glorioasă a ceva mai greu de definit decît fulgerul globular. E momentul în care legile clasice ale fizicii dispar, lăsînd loc teoriei corzilor. Da, e vibraţia invaziei de neoprit a unei dorinţe cosmice de a trece în faţa celuilalt.  

Contextul energetic cel mai prielnic al zvîcnetului e dat de orice fel de aglomerare umană. Nu e obligatoriu însă, sub nici o formă, să înţelegem prin aglomerare cine ştie ce mulţimi de oameni care înnegresc orizontul. Nici vorbă de aşa ceva. O aglomerare e, să zicem, pîlcul de cetăţeni care aşteaptă sosirea unui mijloc de transport în comun. Nu contează că e metrou, autobuz sau tramvai. Zvîcnetul e, aici, în definiţia lui mică. În faza larvară a dezvoltării dimensiunilor sale care, finalmente, scapă puterii de observaţie fără echipamente specializate. Aici, zvîcnetul, aflat într-un soi de copilărie jucăuşă, se vede ca o fluturare, ca o zbatere de aripă, ca o decolare a unei păsări de apă. Nu contează vîrstele celor care alcătuiesc pîlcul de cetăţeni în aşteptarea mijlocului de transport în comun. Vibraţia asta îi traversează pe toţi, indiferent de glumele la care rîd, de cărţile care le-au luminat viaţa sau de emisiunile de divertisment care le-au deschis ochii asupra felului de alcătuire a lumii ăsteia.  

Mai interesant, în absenţa unei mize aparente, e la trecerea de pietoni. N-ai zice, dar e unul dintre locurile unde zvîcnetul poate fi observat în cele mai bune condiţii. La prima vedere, poate că acest context ar putea fi privit cu o oarecare neîncredere. Ei bine, surpriza e pe măsură. S-ar putea spune că la o trecere de pietoni ar trebui să domnească fundamentul absolut al democraţiei. Ce poate fi mai pentru toată lumea, mai adresat tuturor, decît o trecere de pietoni? Hm… Lucrurile nu stau tocmai aşa. O trecere de pietoni, la noi, poate fi un adevărat prag al selecţiei naturale. Poate fi un examen al aptitudinilor de supravieţuire în jungla urbană. Zvîcnetul îşi găseşte aici, în momentul de start, atît la pietoni, cît şi la şoferi, unul dintre cele mai potrivite medii de manifestare. Trecerea de pietoni e un teritoriu al competiţiei absolute. Iar miza asta uluitoare se vede pe figuri, se ghiceşte în tensiunile muşchilor şi tendoanelor acoperite de haine, palpită în starea generală, în situaţia, în provocarea de a aştepta momentul de start al traversării. Zvîcnetul face din ceva aparent banal, un teritoriu al luptei orgoliilor, al instinctului competiţiei. Motoarele se ambalează, roţile se mişcă încet, imperceptibil, pregătind sprintul glorios şi izbăvitor, mîinile se crispează pe volan, picioarele tremură uşor, în efortul de domolire a relaţiilor etern conflictuale, dintre ambreiaje, frîne şi acceleraţii. De cealaltă parte, pietonii stau ca atleţii, gata să fure, dacă se poate, cîtimea de start care scapă oricăror scule de măsurare a timpului.  Zvîcnetul se mai poate vedea şi la lifturile din spitale. Dar e prea trist. Povestea şi-ar pierde şi ultima urmă de haz, pe care, de fapt, nu l-a avut deloc.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.