Zoologie şi poezie: lecţie in(ter)disciplinată

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

O ihneumonidă trăiește cîteva zile, maximum o săptămînă; o molie – pînă la 13 zile, o albină – pînă la 4 săptămîni, iar un țînțar – pînă la 3 luni; cîinii – 13 ani, pisicile – 15, leii – 20, tigrii – 25, cimpanzeii – 50; un bărbat – 68 de ani, o femeie – 73; elefantul indian – 70 de ani, orca – 90, iar condorul – 100; broasca țestoasă gigant – 150 de ani, balena de Groenlanda – 200, scoica Quahong din regiunea Arctică – 410 (recordul fiind de 507 ani), iar meduza e nemuritoare pentru totdeauna, pentru că după ce ajunge adult se transformă iar în copil și tot așa.

Cît trăiește un om politic, un zoon politikon? Depinde de condițiile de mediu. În habitusul autohton, între 4 și 10 ani – după caz. De ce un om politic român are o viață mai scurtă decît a unui cîine – deși mai lungă decît a unui țînțar – nu e simplu de explicat.

Durata medie de viață politică variază în primul rînd în raport cu durata și repetitivitatea unui mandat.

Pentru un președinte de țară, de pildă, standardul firesc e cam de 10 ani – 5 ani cu repetiție, în cazul în care persoana cu pricina e de acord.

Pentru un parlamentar, un primar, un consilier local sau județean, perioada e mai scurtă și ciclul metamorfic mai complicat.

Standardul e de 4 ani. Totuși, mulți reușesc să-i supraviețuiască cu brio. Se întîmplă ceva ca în povestea relatată odinioară de Grigore Moisil: „Orice om are dreptul să bea un pahar cu vin. Cînd bei un pahar cu vin, devii alt om. Și acel om…“

Întrebarea, din punctul meu de vedere, e ce obișnuiește să bea meduza nemuritoare.

Oricum, pentru un ales tenace, e cazul ca, o dată la patru ani cel puțin, să se regenereze. De pildă, să-și schimbe cartea de vizită, trecînd în loc de FSN – căci cu toții de la Rîm ne tragem, ceea ce pînă și Darwin a băgat de seamă – un ­PDSR, PSD, PNȚ, PNȚ-CD, UDMR, PRM, PUNR, UNPR, PC, PDL, PNL, USL, USR ș.a.m.d. Două-cinci litere oferă șansa unei combinatorii cromozomiale de invidiat.

Așa se face că, în melancolia sfîrșitului de an, nu poți să nu te întrebi, precum odinioară Miron Costin meditînd la Viiața lumii sau Vasile Cârlova tolănit pe Ruinurile Tîrgoviștei: Ubi sunt? Unde sînt?

Unde s-a pierdut în sinergia faptelor Ion Iliescu cel zîmbareț? Unde mai prezidează Emil cel Umil, deschizătorul de balcoane? În ce cotloane ale Parlamentului mai ascute țepe Traian Băsescu cel abraș?

Unde mai e întîmpinat Petre Roman, cu flori, de muncitoarele de la Apaca, dornice să-i sară de gît? Unde își mai flutură pletele între ortaci Miron Cozma? Unde i încruntatul Funar, despre care un taximetrist îmi zicea odinioară: „Zdravăn bărbat! L-aș vota, de n-ar fi ungur!“? În ce păduri și-a pierdut urma manieratul Frunda? Unde mai e Radu Vasile, învinsul de către structuri? Unde-și mai numără ouăle Adrian Năstase? Unde e jovialul Becali de altădată? În ce Cîmpii Elizee își mai prăvale Vadim Tudor discursurile tunătoare? Pe ce canale mai rulează încă ghidușul Victor Ponta? În ce ițe birocratice și-a încîlcit urma intrepidul Sebastian Ghiță? Unde-s caltaboșii lui Decebal Traian Remeș? Unde-i Hrebe cu-ai lui codri plini de ghebe? Unde-s batista de la butoniera lui Crin Halaicu și lealitatea lui Crin Antonescu? Unde-i Videanu cu ale lui marmoreene brață? Unde e scrupulosul Victor Ciorbea? – pardon! licență poetică.

Asta-i rău cu topoi-i retorici: cînd îi începi, nu se mai termină. Dacă nu mă credeți, recitiți-i pe Miron Costin și Vasile Cârlova. Și nici măcar nu au vreo bază științifică.

Da, mai avem. Mai avem un Nicolicea, un Șerban Nicolae și alții care sfidează legile, chiar și cele statistice, care nici nu dispar și nici nu se preschimbă. Mai mult încă: spre necazul tuturor, devin zi de zi tot mai ei înșiși. Dovadă că nici o teorie nu e perfectă.

Una peste alta, totuși, o concluzie se poate degaja din studiul atent și liric al lui zoon politikon carpato-pontico-danubian. Indiferent dacă aspirația lui e să-și prelungească cît mai mult viața politică, precum țestoasele uriașe, sau să și-o trăiască cît mai intens, precum ihneumonidele, omul politic are drept scop existențial viața. A lui, a cui altcuiva?

Vedeți ce rezultate spectaculoase se pot obține de pe urma unui studiu interdisciplinat?! 

Liviu Papadima este profesor de lite­ra­tură română la Facultatea de Litere, pro­rec­tor la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura româ­nă pentru liceu, apărute la Humanitas Edu­ca­țional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tanczos Barna, fb jpg
Vicepremierul Tanczos Barna: „Nicușor Dan a cerut insistent să nu majorăm TVA, însă coaliția nu a acceptat alternativele”
Tanczos Barna afirmă că președintele Nicușor Dan a insistat ca TVA să nu fie majorată, însă soluțiile alternative discutate în coaliție nu au fost acceptate.
pompieri smurd jpg
Incendiu puternic pe terasa unui mall din București. Toți clienții au fost evacuați
Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă, 5 iulie, pe terasa unui centru comercial.
Van Djik și colegii săi de la Liverpool, prezenți la înmormântarea lui Diogo Jota. Foto Profimedia
Nume mari din fotbal participă la înmormântarea lui Diogo Jota. Cristiano Ronaldo, marele absent
Fotbalistul lui Liverpool a murit într-un accident de mașină.
Tineri adolescenti FOTO Shutterstock
Unde-și pot găsi tinerii fără BAC locuri de muncă în 2025. Joburile pentru care nu îţi trebuie diplomă
În România anului 2025, lipsa unei diplome de bacalaureat nu mai reprezintă un obstacol de netrecut pentru tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă.
autostrazi beton surpat in germania foto X jpg
Crăpături uriașe pe autostrăzile din Germania, din cauza caniculei. O porțiune a fost complet închisă
Temperaturile de aproape 40 de grade Celsius au dus la dilatarea betonului și la apariția unor crăpături uriașe pe mai multe autostrăzi din țară, ceea ce a provocat blocaje în trafic și a impus măsuri de urgență din partea autorităților.
novak djokovici lapresse webp
Mihai Leu Foto Foto YouTube ProSport
„Viața a fost pentru mine o luptă frumoasă”. Mesajul tulburător postat pe contul de Facebook al campionului Mihai Leu
Pe contul de Facebook al marelui campion mondial şi pilot de raliuri Mihai Leu, care s-a stins din viaţă la 57 de ani, a fost distribuită sâmbătă o scrisoare emoţionantă.
image png
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu rupe tăcerea și spune ce l-ar fi salvat pe campionul mondial la box: „Un test ușor de făcut”
Moartea lui Mihai Leu a îndoliat o întreagă țară, iar acum, după acest trist eveniment, medicul care l-a tratat pe campionul mondial la box și pilot de raliu rupe tăcerea și spune ce anume l-ar fi putut salva pe acesta.
closeup serious nice businesswoman with coffee jpg
Ce spune preferința pentru cafeaua neagră despre personalitate
Un studiu comportamental arată ce au în comun cei care consumă cafea neagră. Rezultatele sunt mai surprinzătoare decât par.