Zoologie şi poezie: lecţie in(ter)disciplinată

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

O ihneumonidă trăiește cîteva zile, maximum o săptămînă; o molie – pînă la 13 zile, o albină – pînă la 4 săptămîni, iar un țînțar – pînă la 3 luni; cîinii – 13 ani, pisicile – 15, leii – 20, tigrii – 25, cimpanzeii – 50; un bărbat – 68 de ani, o femeie – 73; elefantul indian – 70 de ani, orca – 90, iar condorul – 100; broasca țestoasă gigant – 150 de ani, balena de Groenlanda – 200, scoica Quahong din regiunea Arctică – 410 (recordul fiind de 507 ani), iar meduza e nemuritoare pentru totdeauna, pentru că după ce ajunge adult se transformă iar în copil și tot așa.

Cît trăiește un om politic, un zoon politikon? Depinde de condițiile de mediu. În habitusul autohton, între 4 și 10 ani – după caz. De ce un om politic român are o viață mai scurtă decît a unui cîine – deși mai lungă decît a unui țînțar – nu e simplu de explicat.

Durata medie de viață politică variază în primul rînd în raport cu durata și repetitivitatea unui mandat.

Pentru un președinte de țară, de pildă, standardul firesc e cam de 10 ani – 5 ani cu repetiție, în cazul în care persoana cu pricina e de acord.

Pentru un parlamentar, un primar, un consilier local sau județean, perioada e mai scurtă și ciclul metamorfic mai complicat.

Standardul e de 4 ani. Totuși, mulți reușesc să-i supraviețuiască cu brio. Se întîmplă ceva ca în povestea relatată odinioară de Grigore Moisil: „Orice om are dreptul să bea un pahar cu vin. Cînd bei un pahar cu vin, devii alt om. Și acel om…“

Întrebarea, din punctul meu de vedere, e ce obișnuiește să bea meduza nemuritoare.

Oricum, pentru un ales tenace, e cazul ca, o dată la patru ani cel puțin, să se regenereze. De pildă, să-și schimbe cartea de vizită, trecînd în loc de FSN – căci cu toții de la Rîm ne tragem, ceea ce pînă și Darwin a băgat de seamă – un ­PDSR, PSD, PNȚ, PNȚ-CD, UDMR, PRM, PUNR, UNPR, PC, PDL, PNL, USL, USR ș.a.m.d. Două-cinci litere oferă șansa unei combinatorii cromozomiale de invidiat.

Așa se face că, în melancolia sfîrșitului de an, nu poți să nu te întrebi, precum odinioară Miron Costin meditînd la Viiața lumii sau Vasile Cârlova tolănit pe Ruinurile Tîrgoviștei: Ubi sunt? Unde sînt?

Unde s-a pierdut în sinergia faptelor Ion Iliescu cel zîmbareț? Unde mai prezidează Emil cel Umil, deschizătorul de balcoane? În ce cotloane ale Parlamentului mai ascute țepe Traian Băsescu cel abraș?

Unde mai e întîmpinat Petre Roman, cu flori, de muncitoarele de la Apaca, dornice să-i sară de gît? Unde își mai flutură pletele între ortaci Miron Cozma? Unde i încruntatul Funar, despre care un taximetrist îmi zicea odinioară: „Zdravăn bărbat! L-aș vota, de n-ar fi ungur!“? În ce păduri și-a pierdut urma manieratul Frunda? Unde mai e Radu Vasile, învinsul de către structuri? Unde-și mai numără ouăle Adrian Năstase? Unde e jovialul Becali de altădată? În ce Cîmpii Elizee își mai prăvale Vadim Tudor discursurile tunătoare? Pe ce canale mai rulează încă ghidușul Victor Ponta? În ce ițe birocratice și-a încîlcit urma intrepidul Sebastian Ghiță? Unde-s caltaboșii lui Decebal Traian Remeș? Unde-i Hrebe cu-ai lui codri plini de ghebe? Unde-s batista de la butoniera lui Crin Halaicu și lealitatea lui Crin Antonescu? Unde-i Videanu cu ale lui marmoreene brață? Unde e scrupulosul Victor Ciorbea? – pardon! licență poetică.

Asta-i rău cu topoi-i retorici: cînd îi începi, nu se mai termină. Dacă nu mă credeți, recitiți-i pe Miron Costin și Vasile Cârlova. Și nici măcar nu au vreo bază științifică.

Da, mai avem. Mai avem un Nicolicea, un Șerban Nicolae și alții care sfidează legile, chiar și cele statistice, care nici nu dispar și nici nu se preschimbă. Mai mult încă: spre necazul tuturor, devin zi de zi tot mai ei înșiși. Dovadă că nici o teorie nu e perfectă.

Una peste alta, totuși, o concluzie se poate degaja din studiul atent și liric al lui zoon politikon carpato-pontico-danubian. Indiferent dacă aspirația lui e să-și prelungească cît mai mult viața politică, precum țestoasele uriașe, sau să și-o trăiască cît mai intens, precum ihneumonidele, omul politic are drept scop existențial viața. A lui, a cui altcuiva?

Vedeți ce rezultate spectaculoase se pot obține de pe urma unui studiu interdisciplinat?! 

Liviu Papadima este profesor de lite­ra­tură română la Facultatea de Litere, pro­rec­tor la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura româ­nă pentru liceu, apărute la Humanitas Edu­ca­țional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.