Zoologie şi poezie: lecţie in(ter)disciplinată

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

O ihneumonidă trăiește cîteva zile, maximum o săptămînă; o molie – pînă la 13 zile, o albină – pînă la 4 săptămîni, iar un țînțar – pînă la 3 luni; cîinii – 13 ani, pisicile – 15, leii – 20, tigrii – 25, cimpanzeii – 50; un bărbat – 68 de ani, o femeie – 73; elefantul indian – 70 de ani, orca – 90, iar condorul – 100; broasca țestoasă gigant – 150 de ani, balena de Groenlanda – 200, scoica Quahong din regiunea Arctică – 410 (recordul fiind de 507 ani), iar meduza e nemuritoare pentru totdeauna, pentru că după ce ajunge adult se transformă iar în copil și tot așa.

Cît trăiește un om politic, un zoon politikon? Depinde de condițiile de mediu. În habitusul autohton, între 4 și 10 ani – după caz. De ce un om politic român are o viață mai scurtă decît a unui cîine – deși mai lungă decît a unui țînțar – nu e simplu de explicat.

Durata medie de viață politică variază în primul rînd în raport cu durata și repetitivitatea unui mandat.

Pentru un președinte de țară, de pildă, standardul firesc e cam de 10 ani – 5 ani cu repetiție, în cazul în care persoana cu pricina e de acord.

Pentru un parlamentar, un primar, un consilier local sau județean, perioada e mai scurtă și ciclul metamorfic mai complicat.

Standardul e de 4 ani. Totuși, mulți reușesc să-i supraviețuiască cu brio. Se întîmplă ceva ca în povestea relatată odinioară de Grigore Moisil: „Orice om are dreptul să bea un pahar cu vin. Cînd bei un pahar cu vin, devii alt om. Și acel om…“

Întrebarea, din punctul meu de vedere, e ce obișnuiește să bea meduza nemuritoare.

Oricum, pentru un ales tenace, e cazul ca, o dată la patru ani cel puțin, să se regenereze. De pildă, să-și schimbe cartea de vizită, trecînd în loc de FSN – căci cu toții de la Rîm ne tragem, ceea ce pînă și Darwin a băgat de seamă – un ­PDSR, PSD, PNȚ, PNȚ-CD, UDMR, PRM, PUNR, UNPR, PC, PDL, PNL, USL, USR ș.a.m.d. Două-cinci litere oferă șansa unei combinatorii cromozomiale de invidiat.

Așa se face că, în melancolia sfîrșitului de an, nu poți să nu te întrebi, precum odinioară Miron Costin meditînd la Viiața lumii sau Vasile Cârlova tolănit pe Ruinurile Tîrgoviștei: Ubi sunt? Unde sînt?

Unde s-a pierdut în sinergia faptelor Ion Iliescu cel zîmbareț? Unde mai prezidează Emil cel Umil, deschizătorul de balcoane? În ce cotloane ale Parlamentului mai ascute țepe Traian Băsescu cel abraș?

Unde mai e întîmpinat Petre Roman, cu flori, de muncitoarele de la Apaca, dornice să-i sară de gît? Unde își mai flutură pletele între ortaci Miron Cozma? Unde i încruntatul Funar, despre care un taximetrist îmi zicea odinioară: „Zdravăn bărbat! L-aș vota, de n-ar fi ungur!“? În ce păduri și-a pierdut urma manieratul Frunda? Unde mai e Radu Vasile, învinsul de către structuri? Unde-și mai numără ouăle Adrian Năstase? Unde e jovialul Becali de altădată? În ce Cîmpii Elizee își mai prăvale Vadim Tudor discursurile tunătoare? Pe ce canale mai rulează încă ghidușul Victor Ponta? În ce ițe birocratice și-a încîlcit urma intrepidul Sebastian Ghiță? Unde-s caltaboșii lui Decebal Traian Remeș? Unde-i Hrebe cu-ai lui codri plini de ghebe? Unde-s batista de la butoniera lui Crin Halaicu și lealitatea lui Crin Antonescu? Unde-i Videanu cu ale lui marmoreene brață? Unde e scrupulosul Victor Ciorbea? – pardon! licență poetică.

Asta-i rău cu topoi-i retorici: cînd îi începi, nu se mai termină. Dacă nu mă credeți, recitiți-i pe Miron Costin și Vasile Cârlova. Și nici măcar nu au vreo bază științifică.

Da, mai avem. Mai avem un Nicolicea, un Șerban Nicolae și alții care sfidează legile, chiar și cele statistice, care nici nu dispar și nici nu se preschimbă. Mai mult încă: spre necazul tuturor, devin zi de zi tot mai ei înșiși. Dovadă că nici o teorie nu e perfectă.

Una peste alta, totuși, o concluzie se poate degaja din studiul atent și liric al lui zoon politikon carpato-pontico-danubian. Indiferent dacă aspirația lui e să-și prelungească cît mai mult viața politică, precum țestoasele uriașe, sau să și-o trăiască cît mai intens, precum ihneumonidele, omul politic are drept scop existențial viața. A lui, a cui altcuiva?

Vedeți ce rezultate spectaculoase se pot obține de pe urma unui studiu interdisciplinat?! 

Liviu Papadima este profesor de lite­ra­tură română la Facultatea de Litere, pro­rec­tor la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura româ­nă pentru liceu, apărute la Humanitas Edu­ca­țional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.