Zile de gheață

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dacă tot facem un Dosar despre iarnă, m-am gîndit că e cazul să amintim în revistă și fenomenul mai puțin obișnuit care a avut loc acum trei săptămîni.

Seara, crengile desfrunzite și înghețate ale copacilor luceau mirific în lumina felinarelor stradale. Era ca un fel de prezentare dumnezeiască a ideii de arborescență. Un moment rar în care gheața de pe fiecare crenguță anonimă îi contura sclipitor forma și îi punea în valoare ramificațiile. Peste noapte au fost cîteva rafale sporadice de vînt în urma cărora unele crengi s-au rupt cu un zgomot oarecum înfiorător, de prăbușire, asemănător cu cel făcut de o mică avalanșă, pentru cine l-a auzit vreodată. Natura își ia plata uneori pentru spectacolele pe care le oferă. Spre dimineață, prăbușirile s-au îndesit. În cazurile fericite, cădea numai gheața din pomi, dar cu timpul au început să cadă crăci întregi și chiar copaci, cu totul, unii rupți din rădăcină sub greutatea neobișnuitei chiciure. Oamenii au început să înțeleagă că mașinile parcate pe stradă le erau în pericol. Am ieșit mai mulți să le mutăm în locuri mai sigure. Toate aveau bărbi (sau măcar favoriți) de gheață. Mai întîi de toate trebuiau dezghețate portierele și geamurile. În timpul operațiunii, ghețuri și ramuri cădeau de jur împrejurul nostru, ca într-un fel de bombardament. Atunci am realizat că și noi înșine sîntem în pericol. Pînă să reușesc să pornesc de pe loc am văzut cum o cracă mare de tot a alunecat printre altele și căzut peste o mașină parcată vizavi, făcîndu-i parbrizul praf. N-am putut să nu mă întreb dacă la mijloc nu o fi fost vreun fel de alegere, dat fiind că, aproape lipită de mașina distrusă era o alta, o Toyota Prius Hybrid, a unui tînăr preot cu barba pînă la piept. Știu că mereu mi-am pus problema cum se împacă preotul ortodox cu marca de automobil favorită a ecologiștilor de fițe din California și cum de o fi ajuns sfinția-sa să își cumpere așa ceva. În orice caz, mi-a părut rău de Passat-ul lovit alături. Proprietarul se plîngea ulterior că nici n-avea CASCO, ceea ce iar m-a făcut să mă întreb ce fel de asigurare o fi avut preotul.

În fine, am plecat de acolo cît am putut de repede. Am scăpat și, noroc că era sîmbătă, am găsit locuri de parcare într-o intersecție mai largă, departe de orice copaci. Abia atunci am descoperit însă amploarea dezastrului. Drumul spre piață era blocat de un arbore căzut de-a curmezișul unei alei. Strivise sub el și un Duster. O mașină a poliției supraveghea zona cu girofarurile aprinse, probabil în așteptarea pompierilor sau a celor de la primărie. Am aflat că, în București, telefonul de urgență 112 nici nu mai prea funcționa, fiind copleșit de numărul apelurilor. Pe la prînz, informațiile erau doar că zeci de oameni au ajuns la spital accidentați și zeci de mașini au fost lovite de copaci căzuți. Vreo sută de copaci căzuți în București, ziceau. Păi, ieșind doar cîteva minute din casă, numai eu am văzut patru. Întregul peisaj al cartierului era schimbat. Foarte multe străzi și alei erau blocate de crengi, iar copacii continuau să cadă. Alții, care încă rezistau, erau aplecați pînă aproape de pămînt, blocînd aleile dintre blocuri. Așadar, copacii „netoaletați“ la timp de primărie au ales să protesteze violent și să blocheze drumurile. Presa și televiziunile, care de obicei exagerează cînd nu e cazul, rămăseseră în urmă cu povestea. Încă o dovadă că, pentru ei, ficțiunile sînt mai importante decît realitatea. Dar, apropo, tot în ziua aceea înghețată am găsit pe Contributors.ro un text al unui profesor român de geofizică din Statele Unite, care demonta cu argumente științifice exagerările privind „încălzirea globală“. Atenție (pentru forumiști), am spus exagerările. Adică nu contesta neapărat fenomenul în sine, dar vorbea foarte la obiect despre isteria creată în jurul acestei chestiuni și despre faptul că prima victimă a încălzirii globale pare a fi chiar adevărul. E genul de articol pe care te poți încumeta să-l scrii doar iarna fiindcă, numai înconjurați de gheață, oamenii mai sînt dispuși să accepte astfel de judecăți, la rece, despre încălzirea globală.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Simion Georgescu vot 3 FOTO  Inquam Photos / George Călin
George Simion a transmis un nou mesaj după ce a pierdut alegerile. Ce le-a cerut susținătorilor săi
Liderul AUR, George Simion, a transmis un nou mesaj, luni după-amiază, după ce a pierdut alegerile prezidențiale care au avut loc duminică în România.
probleme podologice la varstnici jpg
Semnele timpurii ale problemelor podologice la vârstnici și cum să le abordezi
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru suferă diverse modificări, iar picioarele nu fac excepție.
image png
Ce trebuie să pui în apa în care fierbi ouăle, pentru a nu mai crăpa coaja. Trucurile știute de bunicile noastre
Pentru ca ouăle să nu mai crape atunci când le fierbi, bunicile noastre foloseau câteva trucuri simple și eficiente, transmise din generație în generație. Iată ce trebuie să pui în apa de fiert:
strawberry 3501491 1280 jpg
Ce trebuie să pui la rădăcina căpșunilor cât încă sunt verzi, ca să se coacă dulci și zemoase? Trucurile știute de spaniolii care le plantează
Căpșunile sunt printre cele mai iubite fructe ale verii, dar nu întotdeauna ajung să fie atât de dulci și zemoase cum ne-am dori.
shutterstock 1042083313 jpg
Sucul de ceapă, de folos în afecţiunile respiratorii. Ajută chiar și împotriva căderii părului
Nelipsită din mâncăruri, ceapa este şi un bun medicament pentru anumite afecţiuni. Cercetătorii au concluzionat că sucul obţinut din această legumă te ajută să scapi de afecţiunile respiratorii, dar şi de problemele cu căderea părului.
foto1 litoralul pentru toti jpg
Începe „Litoralul pentru toți”, cu tarife de la 44 lei/noapte. Lista prețurilor pe fiecare stațiune
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) lansează ediția cu numărul 46 a programului special „Litoralul pentru Toți”, desfășurat în perioada 1–22 iunie 2025, cu tarife începând de la 44 lei/noapte/persoană.
Messi Ronaldo jpeg
IFFHS a stabilit cine este cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Șase sud-amercani sunt în Top 10
Topul celor mai buni fotbaliști din istorie a fost stabilit pe bază de cifre.
Simion Georgescu vot 7 FOTO  Inquam Photos / George Călin
Primul mesaj al lui Călin Georgescu după ce George Simion a pierdut alegerile: „România nu este pierdută, este doar rănită”
După înfrângerea lui George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025, Călin Georgescu a transmis un mesaj de încurajare și unitate, în care a vorbit despre credință, demnitate și speranță.
Ion Iliescu FOTO Inquam Photos / George Călin
Ion Iliescu l-a felicitat pe Nicușor Dan. „Victoria dumneavoastră exprimă o aspirație profundă a cetățenilor”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, l-a felicitat luni pe noul președinte ales al statului român, Nicușor Dan, în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai.