Zile de gheață

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dacă tot facem un Dosar despre iarnă, m-am gîndit că e cazul să amintim în revistă și fenomenul mai puțin obișnuit care a avut loc acum trei săptămîni.

Seara, crengile desfrunzite și înghețate ale copacilor luceau mirific în lumina felinarelor stradale. Era ca un fel de prezentare dumnezeiască a ideii de arborescență. Un moment rar în care gheața de pe fiecare crenguță anonimă îi contura sclipitor forma și îi punea în valoare ramificațiile. Peste noapte au fost cîteva rafale sporadice de vînt în urma cărora unele crengi s-au rupt cu un zgomot oarecum înfiorător, de prăbușire, asemănător cu cel făcut de o mică avalanșă, pentru cine l-a auzit vreodată. Natura își ia plata uneori pentru spectacolele pe care le oferă. Spre dimineață, prăbușirile s-au îndesit. În cazurile fericite, cădea numai gheața din pomi, dar cu timpul au început să cadă crăci întregi și chiar copaci, cu totul, unii rupți din rădăcină sub greutatea neobișnuitei chiciure. Oamenii au început să înțeleagă că mașinile parcate pe stradă le erau în pericol. Am ieșit mai mulți să le mutăm în locuri mai sigure. Toate aveau bărbi (sau măcar favoriți) de gheață. Mai întîi de toate trebuiau dezghețate portierele și geamurile. În timpul operațiunii, ghețuri și ramuri cădeau de jur împrejurul nostru, ca într-un fel de bombardament. Atunci am realizat că și noi înșine sîntem în pericol. Pînă să reușesc să pornesc de pe loc am văzut cum o cracă mare de tot a alunecat printre altele și căzut peste o mașină parcată vizavi, făcîndu-i parbrizul praf. N-am putut să nu mă întreb dacă la mijloc nu o fi fost vreun fel de alegere, dat fiind că, aproape lipită de mașina distrusă era o alta, o Toyota Prius Hybrid, a unui tînăr preot cu barba pînă la piept. Știu că mereu mi-am pus problema cum se împacă preotul ortodox cu marca de automobil favorită a ecologiștilor de fițe din California și cum de o fi ajuns sfinția-sa să își cumpere așa ceva. În orice caz, mi-a părut rău de Passat-ul lovit alături. Proprietarul se plîngea ulterior că nici n-avea CASCO, ceea ce iar m-a făcut să mă întreb ce fel de asigurare o fi avut preotul.

În fine, am plecat de acolo cît am putut de repede. Am scăpat și, noroc că era sîmbătă, am găsit locuri de parcare într-o intersecție mai largă, departe de orice copaci. Abia atunci am descoperit însă amploarea dezastrului. Drumul spre piață era blocat de un arbore căzut de-a curmezișul unei alei. Strivise sub el și un Duster. O mașină a poliției supraveghea zona cu girofarurile aprinse, probabil în așteptarea pompierilor sau a celor de la primărie. Am aflat că, în București, telefonul de urgență 112 nici nu mai prea funcționa, fiind copleșit de numărul apelurilor. Pe la prînz, informațiile erau doar că zeci de oameni au ajuns la spital accidentați și zeci de mașini au fost lovite de copaci căzuți. Vreo sută de copaci căzuți în București, ziceau. Păi, ieșind doar cîteva minute din casă, numai eu am văzut patru. Întregul peisaj al cartierului era schimbat. Foarte multe străzi și alei erau blocate de crengi, iar copacii continuau să cadă. Alții, care încă rezistau, erau aplecați pînă aproape de pămînt, blocînd aleile dintre blocuri. Așadar, copacii „netoaletați“ la timp de primărie au ales să protesteze violent și să blocheze drumurile. Presa și televiziunile, care de obicei exagerează cînd nu e cazul, rămăseseră în urmă cu povestea. Încă o dovadă că, pentru ei, ficțiunile sînt mai importante decît realitatea. Dar, apropo, tot în ziua aceea înghețată am găsit pe Contributors.ro un text al unui profesor român de geofizică din Statele Unite, care demonta cu argumente științifice exagerările privind „încălzirea globală“. Atenție (pentru forumiști), am spus exagerările. Adică nu contesta neapărat fenomenul în sine, dar vorbea foarte la obiect despre isteria creată în jurul acestei chestiuni și despre faptul că prima victimă a încălzirii globale pare a fi chiar adevărul. E genul de articol pe care te poți încumeta să-l scrii doar iarna fiindcă, numai înconjurați de gheață, oamenii mai sînt dispuși să accepte astfel de judecăți, la rece, despre încălzirea globală.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.