Zăpăceală cu erotomani

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Zăpăceală cu erotomani jpeg

Am înțeles cu adevărat ce înseamnă un stalker abia cînd am ajuns în America, pe la începutul anilor ’90, din discuțiile cu oamenii locului (pe bună dreptate, deosebit de sensibili la ideea hărțuirii de orice fel). Tot peste Ocean, am vizionat și un film artistic „în temă“, cum s-ar zice, primul de altfel, de acest gen, din existența mea de pînă în momentul respectiv, intitulat chiar așa – Stalking Laura / Urmărind o pe Laura –, cu Brooke Shields în rolul principal. Acolo, un individ (culmea, inteligent și educat!) dezvoltă o obsesie pentru colega (de serviciu) Laura (Shields însăși), pe care o urmărește compulsiv pînă ce alunecă spre sociopatie și, implicit, recurge la crimă. Precizarea din finalul peliculei – că povestea fusese inspirată din fapte reale – m-a cutremurat pur și simplu. Pînă la experiența americană, în inocența mea comunistă, presupuneam „urmăritorul hărțuitor“ a fi, în cel mai rău caz, veleitarul literar care te caută insistent (pe tine, „specialistul“ în literatură) pentru a-ți pretinde un verdict critic – desigur, pozitiv – asupra „operelor“ sale poetice. Sîcîitor, dar, pînă la urmă, complet benign. Supliciile Laurei (protagonista intrigii cinematografice menționate) m-au pus serios pe gînduri, determinîndu-mă să cred că, neconfruntîndu-ne, în mod real, cu fenomenul de stalking în România acelor ani, noi nu dețineam nici măcar o traducere potrivită a lui: urmărire/hărțuire. Cam puțin, să admitem, pentru ce implica / ce implică, foarte concret, verbul englezesc to stalk (preferat astăzi și în limba română, ca „barbarism“, tocmai pentru forța lui originară, net superioară conotațiilor molatecelor sale echivalente autohtone)!

Între timp, vremurile s-au complicat, neîndoios, și pe meleagurile mioritice. Au apărut și aici stalker-ii veritabili, hărțuitorii în toată regula. Aud istorii dintre cele mai exotice legate de subiect, demne de un ochi regizoral hollywoodian. Una m-a impresionat, recent, destul de tare, prin, cum să spun, întorsăturile ei de telenovelă sud-americană. Pe scurt, vărul unui amic de-al meu, medic de profesie, a început să fie căutat insistent de o tînără asistentă din spitalul unde bietul băiat lucra. Inițial, prin saloanele și pe coridoarele vastei incinte, apoi, și la telefon, pe e-mail și – da, din păcate, doctorul nu rezistase ispitei de a-și deschide un cont! – pe Facebook. Nu conta faptul că victima era căsătorită și avea doi copii! Femeia în halat alb se îndrăgostise nebunește de el și dorea, cu orice preț, să-și transmită sentimentele „subiectului“ obsesiilor sale afective, „subiect“ pe care-l considera, fără drept de apel, în măsură identică înamorat de ea, deși, „timid“, bărbatul în cauză nu se arăta pregătit să recunoască. Un caz clasic de erotomanie, veți observa. De acord, numai că diagnosticarea psihiatrică precisă nu l ajuta cu nimic pe disperatul și angoasatul medic. Încercase, pe toate căile, să-și convingă hărțuitoarea să-l lase în pace: frumos, prin dialog civilizat și rațional, urît, prin amenințări și atitudine macho, oficial, prin intervenția forurilor administrative din spital, legal, prin apelarea la autoritățile din spațiul siguranței publice. Eșec integral. Politețurile, asemenea durităților de limbaj, o împingeau pe asistentă să fie și mai energică în demersurile ei, suspectînd că, în spatele lor, în „simptomatologia“ lor, așadar, se găsea, în fond, iubirea nemărturisită a tristului doctor.

Mai mult, directorul spitalului, un ins blajin și delicat, nu a înțeles prea bine de ce se plîngea traumatizatul său coleg și a vorbit cu femeia hărțuitoare pe un ton paternal, cerîndu-i, blînd, să devină „mai ștearsă“ în unitatea spitalicească, întrucît declanșa, iată, „drame erotice“. Nici polițiștii nu au fost mai utili, subliniind că, în absența unui delict clar, palpabil, nu puteau sancționa un cetățean pentru simplul motiv că își exprima dragostea fierbinte pentru alt cetățean. Prin urmare, teroarea s-a amplificat. Și, de parcă acestea nu ar fi fost suficiente, eroul nostru începu să primească mesaje de hărțuire și de la alte persoane. Un tip îl atenționa, sever, să nu „se mai țină de logodnica sa“ (asistenta, se înțelege!), pentru că „va da ochii cu el“. O a doua femeie îl apostrofa că „iubita lui“ (aceeași asistentă) i-ar distruge ei căsnicia (părea să fie nevasta celui amintit anterior) și, ca atare, era (înșelata, carevasăzică) „în stare de orice“, chiar „și de omor“. În sfîrșit, în presa locală mondenă a apărut o fotografie a medicului lîngă un titlu terifiant: „Un Don Juan cu bisturiu. Terminatorul de mariaje“. Articolul denigrator a constituit picătura de umplere a paharului. Vărul prietenului meu s-a predat imediat la prima secție polițienească, autodenunțîndu-se drept stalker și pretinzînd să fie arestat neîntîrziat. Întrebat pe cine urmărise/hărțuise, doctorul a răspuns că pe el însuși. Tocmai realizase că, fără să intenționeze, crease un lanț trofic de prădători hărțuitori, unde el funcționa în postură de alfa și omega, de cauză și efect în propria-i nenorocire. Se simțea deci urmărit de sine însuși, într-un exces de autoreprezentare bipolară ce nu putea rămîne nesancționat. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Studii de anglistică şi americanistică, Editura Junimea, 2016.

Foto: Vlastimil, flickr

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Nicolae Balcescu jpg
Satira de excepție a lui Nicolae Bălcescu despre corupția din România. „Neam de curci” VIDEO
De Ziua Națională a României, Antena 1 a difuzat emisiunea „România, Râzi cu RoaST!”, în cadrul căreia un actor cunoscut l-a interpretat pe marele istoric Nicolae Bălcescu.
Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.