Winston Churchill în locul lui Jeremy Clarkson

Publicat în Dilema Veche nr. 581 din 2-8 aprilie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Fără să am, în general, bucurii de fan, există totuşi cîte ceva ce-mi place, poate, mai mult decît în mod raţional. La acest capitol se încadrează emisiunea Top Gear de la BBC. Am descris odată calităţile acestei emisiuni care plăcea atîtor oameni din întreaga lume, cu al său reuşit trio de prezentatori: Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May. Am încercat să explic şi de ce show-ul depăşea cu mult graniţele unei simple emisiuni despre maşini. Dincolo de corzile sensibile ale relaţiei (psihologice) dintre oameni şi maşini pe care le atingea, era un spectacol în care se spunea lucrurilor pe nume, unde mofturile şi ipocriziile erau de-a dreptul desfiinţate, împreună cu toate excesele corectitudinii politice. Iar Jeremy Clarkson, evident, cu personalitatea lui specială, dădea tonul. 

Spun toate astea la trecut pentru că, aşa cum aflăm din presă, contractul lui Clarkson n-a mai fost reînnoit de conducerea BBC, în urma altercaţiei pe care acesta a avut-o cu un producător. Fără Clarkson, evident, emisiunea e compromisă. S-au vehiculat cîteva nume care l-ar putea înlocui, printre care Jodie Kidd şi Rowan Atkinson (adică Mr. Bean). Propunerile sînt chiar comice. După subiectiva mea părere, doar Winston Churchill, dacă ar învia, l-ar mai putea înlocui pe Clarkson cu succes. De ce tocmai Churchill? 

Păi, există o logică. În marele show de televiziune lansat în 2002 de către BBC

(cel copiat ulterior şi la noi sub formula

), pe primul loc a ieşit Winston Churchill, votat, în mod destul de previzibil, de cei mai mulţi britanici. Pe locul al doilea a apărut însă o mare surpriză: inginerul Isambard Kingdom Brunel. Despre acesta se poate spune că a fost un fel de omolog britanic al lui Anghel Saligny, un geniu în construcţii. A făcut poduri, tuneluri, căi ferate şi vapoare cu aburi. În mod normal, nu te aştepţi ca marele public, fie el britanic sau român, să voteze în masă acest gen de personalitate, indiferent cît de mare a fost contribuţia sa în istoria unei ţări. Dar britanicii l-au votat pe Brunel înaintea prinţesei Diana (era la scurt timp după tragica ei moarte), înaintea lui Charles Darwin, a lui William Shakespeare şi Isaac Newton. Ce au toate astea de-a face cu Jeremy Clarkson? Fiecare dintre personalităţile propuse spre votare au avut, ca şi la noi, cîte un „avocat“ care le-a prezentat realizările. Iar avocatul lui Brunel a fost Clarkson. I-a descris cu atîta convingere, talent şi pasiune operele inginereşti, încît i-a convins pe britanici să-l voteze. S-ar putea spune că, într-un fel, oamenii l-au votat şi pe Clarkson. Singurul care l-a depăşit atunci pe Brunel ca număr de voturi a fost Winston Churchill. De aceea am spus că doar el l-ar putea înlocui pe Clarkson. 

Şi, să nu uităm, emisiunea

avea o audienţă de-a dreptul gigantică pe întregul glob, estimată la circa 350 de milioane de telespectatori pe săptămînă. Ea i se datora în bună parte tot lui Clarkson. Există şi o variantă americană şi una australiană a emisiunii, cu alţi prezentatori. Prin comparaţie cu cea prezentată de Clarkson, acelea sînt nişte plictiseli. 

Cu toate acestea, BBC şi-a permis să renunţe la serviciile lui Clarkson. Hotărîrea nu a putut fi influenţată nici măcar de cele peste un milion de semnături adunate imediat în favoarea vedetei (printre care şi cea a premierului Cameron) şi aduse la sediul central BBC cu tancul, de către faimosul Stig, pilotul fără chip al emisiunii

S-a spus că Jeremy Clarkson nu era bine văzut în cercurile de stînga foarte puternice în interiorul companiei, că era un personaj incomod pentru multă lume şi că agresiunea lui asupra unui coleg a fost pretextul de care adversarii lui aveau nevoie pentru a scăpa de el. Sigur, Clarkson a deranjat de-a lungul timpului pe multă lume şi a fost acuzat de afirmaţii rasiste, de politică incorectă şi multe altele. Cine îi ştie emisiunile îşi poate imagina cam în ce stil erau făcute acele afirmaţii şi, de asemenea, în ce stil puteau să se lege de ele nesăraţii şi excesivii propagandişti ai politicilor corecte. 

De data asta însă, Clarkson n-a mai lovit cu vorbele, ci cu pumnul. Iar BBC, ca în multe alte cazuri, a socotit regulamentul şi etica mai presus de individ, indiferent cine era el. Pentru această companie, în mod cu totul particular (şi tradiţional), sistemul e mai important decît individul. Raţional, nu e nimic de comentat. Dar, cum ziceam, oameni fiind, nu totdeauna putem fi sută la sută raţionali, tot aşa cum nici Clarkson n-a avut tocmai un moment de mare luciditate cînd l-a pocnit pe producătorul care nu reuşise să-i aranjeze la momentul potrivit o cină caldă la hotelul unde se aflau pentru filmări. Aş aprecia (cu subiectivitatea care mă caracterizează în acest caz) că în loc să-l reclame sau să înceapă să-l „sape“ pe acel producător, Clarkson a ales o variantă mai bărbătească, în acord cu felul lui franc, care i-a adus atîta popularitate. Se pare că i-a spart buza producătorului, iar ulterior, victima n-a vrut să-i accepte în nici un fel scuzele transmise pe toate căile. Fanii lui Clarkson spun că lucrurile trebuiau rezolvate între ei şi nu expuse în public. De ce au ajuns publice? Nu ştiu. Ce ştiu exact e că decizia BBC, fie ea şi luată după toate normele şi acoperită de toate regulamentele din lume, mă scoate din sărite. Şi mai ştiu că indiferent cine va veni la

(dacă emisiunea va mai exista) nu va putea decît să o facă să semene cel mult cu Toyota Prius Hibrid, nesărata maşină de care echipa lui Clarkson rîdea mereu. Cine va mai merge cu maşina pînă la Polul Nord, cine va mai lansa automobile în spaţiu, cine va mai fugi cu Range Rover-ul de tancurile armatei, cine va mai îndrăzni să zică despre o maşină că, deşi e bună, nu merită cumpărată pentru că e Mercedes, şi cine va mai face aşa o reclamă de milioane Transfăgărăşanului? 

E de sperat doar ca echipa lui Clarkson să îşi facă o altă emisiune, pe un alt canal, care să ajungă cumva şi pe la noi, în vreme ce BBC va deveni un post complet vegetarian. Ca postul Paştelui.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

test cancer prostata jpg
Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de piele.
Foto: Muzeul Municipiului București
Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”, vernisată la Palatul Suțu
O expoziție despre viața locuitorilor Deltei Dunării de acum 6.500 de ani, care valorifică cercetările făcute într-un sit arheologic preistoric din localitatea Maliuc, în cadrul unui proiect organizat de statul francez și autoritățile române, a fost vernisată, miercuri, la Palatul Suțu.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Renumărarea voturilor: autopsia unei mârșăvii politico-jurisdicționale
Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a dispus renumărarea voturilor la turul întâi al alegerilor prezidențiale, astfel că acum suntem în măsură să autopsiem cu acuratețe cadavrul lăsat în urmă de CCR.
percheziţii antrenor Paul Neagu, Politia Romana jpg
Perchezitii la Biroul Electoral Central
Vineri se fac percheziții la Biroul Electoral Central. Anchetatorii ridică documente.
Petru Rareș și soția sa, Elena, în tabloul votiv de la mănăstirea Moldovița (© Wikimedia Commons)
Petru Rareș, cel mai vrednic urmaș al lui Ștefan cel Mare
Singurul copil născut dintr-o relație extraconjugală al lui Ștefan cel Mare s-a dovedit și cel mai vrednic dintre urmașii săi.
Brățări dacice de aur expuse la Muzeul Național de Istorie a României (© Cristian Chirita / Wikimedia Commons)
Misterul aurului dacic: legendele care au stârnit imaginația a generații întregi
Povestea aurului dacic a generat, de-a lungul ultimelor secole, nenumărate legende, stârnind imaginația a generații întregi.
WhatsApp jpg
„Chat Control”. Uniunea Europeană vrea să monitorizeze mesajele de pe platforme populare precum WhatsApp
Uniunea Europeană propune un plan ambițios pentru combaterea materialelor de abuz sexual infantil (CSAM) care vizează scanarea comunicațiilor criptate, inclusiv a mesajelor de pe platforme populare precum WhatsApp. I
image jpeg
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului Nicu Sârghea: „Era prietenul meu cel mai vechi și cel mai bun!”
Cornel Ilie a postat un mesaj emoționant de adio, după decesul toboșarului Nicu Sârghea.
Palatul Buckingham  sursa   Shutterstock jpg
O femeie de serviciu de la Palatul Buckingham a fost arestată, după petrecerea de Crăciun. Ce s-a întâmplat
Tânăra de 24 de ani a fost reținută la un All Bar One din centrul Londrei, după ce „încercat să agreseze un membru al personalului”.