Week-end-uri fulger

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Oameni pe stradă jpeg

Nu înțeleg nimic din week-end. Îl aștepți toată săptămîna ca să constați, luni dimineața, că habar n-ai ce ai făcut în astea două zile și un sfert – dacă e să pun la socoteală și seara de vineri, ca orice persoană muncitoare cu program cît de cît regulat.

Pentru cam toată lumea, promisiunea week-end-ului începe să se contureze încă de joi, pentru că vineri devine un soi de zi-tampon în care lucrurile se fac deja mai relaxat. Habar n-am de ce, că aceleași lucruri ar trebui făcute, dar un aer care adie dinspre finele de săptămînă schimbă starea de spirit și lumea devine parcă un pic mai contemplativă.

Odată sosită seara de vineri, tot week-end-ul se află la o răscruce importantă. Două sînt căile mari și late pe care o poate apuca și totul depinde de ieșitul sau nu la cîrciumă. Exclud aici, în mare parte, familiile cu copii mici, destul de mici și foarte mici. Ele au doar o cale: statul acasă și, prin urmare, treburile casnice care trebuie rezolvate sîmbăta și duminica.

Așa. Spuneam că ne aflăm cu toții într-o vineri seara. Dacă apucăm pe calea ieșitului la cîrciumă, există o variantă proastă și una foarte proastă. În cazul variantei proaste, ieși cu amicii să mănînci și să bei ceva și, pînă la ora 10, cel mult, ești praf de oboseală. Nu-ți mai priește nimic, nici mîncarea, nici băutura, ți-a ieșit oricum os pe os de atîta stat în scaun toată săptămîna, iar trezitul devreme ți-a săpat cearcăne dramatic de vineții în jurul unor ochi căzuți și roșii. Așa că te tîrăști acasă ca să adormi pe canapea la un film cu zombi australieni, cu sonorul dat la maximum. Vecinii aud probabil un șir de guițături de porc înjunghiat (așa urlă zombii cu pricina), țipete neomenești și scîrțîit de pneuri, fiindcă toate potențialele victime fug cu niște camionete mari. Ție nu-ți pasă. Dormi cu bale pe niște perne decorative, amicii tăi sînt în continuare la crîșmă. Varianta proastă, așadar.

În varianta și mai proastă, le ții hangul celor care sînt mai odihniți ca tine și stai în oraș pînă spre dimineață. Proastă, proastă alegere. Dacă ai făcut asta, ți-ai ratat deja TOT week-end-ul. Pentru că o să te trezești sîmbătă cu o mahmureală catastrofală. Trebuia să faci o aprovizionare serioasă pentru că frigiderul e atît de gol, că jumătatea de unt care zace de două luni acolo pare că ține un monolog inteligent pe o scenă bine luminată într-un teatru de provincie. Trebuia, de asemenea, să faci o curățenie temeinică pentru că tot dulapul tău de haine e împrăștiat în toată casa. Pentru că ultima oară ai uitat iar să ștergi praful, iar culoarea adevărată a mobilei așteaptă să fie descoperită. Pentru că ți-ai luat un mop nou, iar petele de cafea de pe gresia din bucătărie arată ca niște sori explodați de magmă căcănie. Trebuia să te întîlnești apoi cu un amic pe care îl tot amîni de două luni, tocmai pentru că nu-ți găsești niciodată timp și pentru el. (Da, e boring și te rupe în două conversația cu el, dar vă leagă încă multe și omul nu-i prost deloc, și vă știți de mult…) Trebuia să termini naibii cartea la care morfolești în fiecare seară și pe care adormi constant, ca să te apuci în fine și de înspăimîntătorul Infinite Jest al lui Wallace, o piatră de încercare pe care, de altfel, ai pariat. Trebuia să le faci o vizită alor tăi, care-s din ce în ce mai bătrîni. Trebuia să replantezi niște flori, să speli două mașini de rufe și să faci ciorbă. Nimic din astea nu se va întîmpla pentru că vei mahmuri două zile.

În fine, în varianta în care alegi să fii prudent și stai acasă vineri seara, vei face toate chestiile pomenite mai sus și vei atinge ziua de luni dublu obosit și tot fără chef. Vei atinge ziua de luni cu o stimă de sine undeva sub zero pentru că, odată intrat în week-end, ți-ai rupt dieta în două. La revedere salatele ușurele pe care le mîncai pe tastatură, bun-venit șnițele și alte grăsoșenii gustoase. Prăjituri, înghețată, chips-uri și floricele la film.

Luni te întorci la muncă cu două kile mai gras și cu speranța că se va întîmpla o minune și că mîine se va desface în viața ta un week-end cu o ofertă la fel de lipsită de imaginație.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.