Vrăji, talismane, miracole

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Invizibilii jpeg

Unu, doi, trei, patru… Calc drept în mijlocul dalelor pătrățoase lipite precar pe trotuar, nici nu le‑au pus bine, că au și început să se clatine, dar nu asta e important acum; dacă pînă la intrarea din metrou ajung cu număratul la un număr par – neapărat par –, atunci totul va fi bine. Cinci, șase, șapte… număr cu atenție, calc la fel de atent drept în mijloc, tălpile bocancilor nu trebuie să depășească marginile, altfel… Altfel ce?

Altfel nu iese jocul și nici treaba importantă pe care trebuie s-o rezolvi azi. Ești o persoană rațională, crezi în cauze și efecte, poveștile din cărțile marilor religii sînt ca toate poveștile reușite – uneori înspăimîntător de frumoase, deseori irațional de crude, cu atîta poezie criptică pe alocuri, dar povești. Cu toate astea, în fața unor probleme care ți se par pe moment de nerezolvat, prea grele sau prea triste, te întorci spre cineva de sus (o abstracțiune comodă), spre maică-ta (o invoci de parcă ai 5 ani) și spre mica magie cotidiană. Asta și-o croiește fiecare, după nevoi.

Dacă vrabia aia de pe cracă nu zboară pînă cînd număr pînă la 7, totul va fi bine. Ai prin portofel un bănuț norocos, o fotografie mică și jerpelită a cuiva, o iconiță de hîrtie, o cruciuliță adusă cu tonele de la Athos, o semilună, steaua lui David mică și colțuroasă, un petic de material dintr-o rochie cu sens, un nasture, o broșă ieftină cu pietricica din mijloc căzută – toate proptelele, cîrjele, micul zid de apărare personal după care te poți adăposti cînd lucrurile încep să meargă prost. Ele oricum vor sta acolo și în zile bune, și în zile proaste, își vor aștepta momentul potrivit ca să intervină cu puțină magie atunci cînd lucrurile în viața ta încep s-o ia la vale, sau în momente anume cînd o să ai nevoie de un brînci ajutător de la spate ca să poți trece un oarecare prag. Fiecare are la îndemînă un asemenea kit de vrăjitoare. Nu se poate altfel. Pesemne că celebrul nostru subconștient colectiv n-a trecut de și nu și-a uitat niciodată faza șamanică în care ne vedeam viitorul și ne rezolvam angoasele citind în oase, rămurele, în sînge de animal și în fierturi halucinante.

În copilărie, superstițiile comune și micile ritualuri de apărare erau îndeplinite cu rigoare și fără mari întrebări. Există cineva care să nu știe că, atunci cînd o pisică neagră îți taie calea, trebuie neapărat, dar neapărat, să te dai trei pași înapoi și să scuipi în sîn? Există cineva care să nu știe că dacă vei călca pe o gură de canal cu șase găuri o să ai ghinion, iar dacă pui piciorul pe una cu patru, atunci o să ai noroc? Dar cît de important e să prinzi puful de păpădie din aer, să-l bagi apoi în tricou și să-ți pui o dorință? Dorința se va pune în mare secret, în gînd, altfel nu se împlinește. Recunosc că eu fac treaba asta și acum, ditamai omul. Vînez puful ăla de păpădie în aer, dau din mîini ca o apucată, ah, l‑am prins, structura lui delicată, ca aburul, e strivită urît în palma mea, puful ajunge jos, pe gîtul tricoului, e presat de stern, dorința e pusă. Urmarea nici nu mai contează, important e că ritualul a fost îndeplinit. Nu poți lăsa să scape asemenea momente în care ești invitat să-ți influențezi soarta, nu se face, în fața unor asemenea oportunități nu se închid ochii, altfel nu te vede norocul.

Am văzut sportivi cu ritualurile lor magice, artiști care calcă doar cu dreptul în scenă, am văzut iconițe mici prinse în stativele de perfuzii prin spitale (dă, Doamne, să reușească operația, să prindă anestezia, să fie doctorul bun), am văzut talismane norocoase îndesate în buzunarele blugilor, am văzut pietricele culese la mare puse în buzunarul pentru mărunțiș din portofele, un cristal norocos cu care îți atingi fruntea cînd ieși din casă, cruci făcute cu limba în cerul gurii, pumni strînși, degete încrucișate, apă aruncată în spatele călătorului, ca să-i fie drumul lin, și am auzit sure scurte din Coran recitate la decolarea avionului. De ce să nu te protejezi atunci cînd poți? Totul, absolut totul are un sens, răul trebuie ținut departe, Doamne ferește, bat în lemn. Viața, pînă la moarte, se sprijină pe miracole din astea mici și pe gesturi necesare.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Timisoara  Foto Primăria Timișoara Facebook jpg
Orașul superb din România pe care trebuie să îl vizitați în această vară! Este o destinația mai atractivă decât Madrid și Budapesta
Deja ne apropiem de jumătatea lunii iulie, iar românii care încă nu au mers în vacanță nu trebuie să se uite numai la destinații exotice și scumpe din afara hotarelor țării.
Aplicatia TikTok FOTO EPA-EFE
Cine, ce și cum postează. Profilul utilizatorilor de rețele sociale din România, în funcție de vârstă, studii și venituri
Tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani sunt prezenți online, dar nu acolo unde contează pentru carieră. Șapte tineri din 10 folosesc rețeaua TikTok, dar când vine vorba de rețele profesionale, interesul scade dramatic.
Gabriel Biris Foto Facebook jpg
Salariile „betonate” din companiile de stat pot fi reduse. Gabriel Biriș: „Justificările oficialilor nu stau în picioare”
Consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, contestă afirmațiile unor oficiali care susțin că salariile excesive ale directorilor din companiile de stat nu pot fi reduse din cauza contractelor „betonate”.
Orașul Avrig  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg
Parcurile de distracții, impulsul dat turismului în orașe cu economia în suferință
Mai multe parcuri de distracții, amenajate în special prin investiții private, au schimbat fața unor zone din România care păreau lipsite de perspective economice. Comunitățile din jurul lor au putut profita de avântul turismului.
tratament balnear webp
Statul taie din biletele de tratament. De ce unii angajați plătesc mai puțin decât pensionarii
Numărul biletelor de tratament alocate caselor județene de pensii pentru a fi distribuite pensionarilor, asiguraților din sistemul public de pensii precum și altor categorii de beneficiari, este mai mic decât anul trecut, deși interesul a rămas ridicat.
Casatorie  Foto Freepik com jpg
Plicul cu bani de nuntă, între tradiție și tensiuni. Povestea obiceiului care poate strica petrecerea românilor
Privite uneori cu reticență, darurile în bani oferite de invitați la nunți au o istorie îndelungată, iar obiceiul emblematic pentru numeroase astfel de ceremonii la români a fost adaptat vremurilor.
Tauernbahn – rută feroviară spectaculoasă și strategică prin Alpi Foto Stern dms
Alpii se redeschid pe șine: rute legendare, peisaje uluitoare și ponturi pentru călătoria ta de neuitat prin Europa
Rute alpine spectaculoase redeschise, trenuri legendare și sfaturi utile pentru o călătorie de neuitat prin Alpi, spre sudul continentului.
Alegeri importante în România, Polonia și Portugalia FOTO Shutterstock jpg
Care sunt cele mai populate țări din Uniunea Europeană. Pe ce loc se află România
Care sunt cele mai populate țări din Uniunea Europeană. Pe ce loc se află România.
Karl XII and Ivan Mazepa after The Poltava Battle by Gustaf Cederström jpg
Geniul militar precoce care a umilit trupele rusești. Alexandru Macedon al Nordului a avut o viață de roman istoric
Considerat un veritabil „Alexandru Macedon al Nordului”, regele suedez Carol al XII lea a fost unul dintre geniile militare ale Europei puțin cunoscute publicului larg. A guvernat o superputere europeană de la vârsta de 15 ani și a obținut victorii incredibile.