Vrăji, talismane, miracole

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Invizibilii jpeg

Unu, doi, trei, patru… Calc drept în mijlocul dalelor pătrățoase lipite precar pe trotuar, nici nu le‑au pus bine, că au și început să se clatine, dar nu asta e important acum; dacă pînă la intrarea din metrou ajung cu număratul la un număr par – neapărat par –, atunci totul va fi bine. Cinci, șase, șapte… număr cu atenție, calc la fel de atent drept în mijloc, tălpile bocancilor nu trebuie să depășească marginile, altfel… Altfel ce?

Altfel nu iese jocul și nici treaba importantă pe care trebuie s-o rezolvi azi. Ești o persoană rațională, crezi în cauze și efecte, poveștile din cărțile marilor religii sînt ca toate poveștile reușite – uneori înspăimîntător de frumoase, deseori irațional de crude, cu atîta poezie criptică pe alocuri, dar povești. Cu toate astea, în fața unor probleme care ți se par pe moment de nerezolvat, prea grele sau prea triste, te întorci spre cineva de sus (o abstracțiune comodă), spre maică-ta (o invoci de parcă ai 5 ani) și spre mica magie cotidiană. Asta și-o croiește fiecare, după nevoi.

Dacă vrabia aia de pe cracă nu zboară pînă cînd număr pînă la 7, totul va fi bine. Ai prin portofel un bănuț norocos, o fotografie mică și jerpelită a cuiva, o iconiță de hîrtie, o cruciuliță adusă cu tonele de la Athos, o semilună, steaua lui David mică și colțuroasă, un petic de material dintr-o rochie cu sens, un nasture, o broșă ieftină cu pietricica din mijloc căzută – toate proptelele, cîrjele, micul zid de apărare personal după care te poți adăposti cînd lucrurile încep să meargă prost. Ele oricum vor sta acolo și în zile bune, și în zile proaste, își vor aștepta momentul potrivit ca să intervină cu puțină magie atunci cînd lucrurile în viața ta încep s-o ia la vale, sau în momente anume cînd o să ai nevoie de un brînci ajutător de la spate ca să poți trece un oarecare prag. Fiecare are la îndemînă un asemenea kit de vrăjitoare. Nu se poate altfel. Pesemne că celebrul nostru subconștient colectiv n-a trecut de și nu și-a uitat niciodată faza șamanică în care ne vedeam viitorul și ne rezolvam angoasele citind în oase, rămurele, în sînge de animal și în fierturi halucinante.

În copilărie, superstițiile comune și micile ritualuri de apărare erau îndeplinite cu rigoare și fără mari întrebări. Există cineva care să nu știe că, atunci cînd o pisică neagră îți taie calea, trebuie neapărat, dar neapărat, să te dai trei pași înapoi și să scuipi în sîn? Există cineva care să nu știe că dacă vei călca pe o gură de canal cu șase găuri o să ai ghinion, iar dacă pui piciorul pe una cu patru, atunci o să ai noroc? Dar cît de important e să prinzi puful de păpădie din aer, să-l bagi apoi în tricou și să-ți pui o dorință? Dorința se va pune în mare secret, în gînd, altfel nu se împlinește. Recunosc că eu fac treaba asta și acum, ditamai omul. Vînez puful ăla de păpădie în aer, dau din mîini ca o apucată, ah, l‑am prins, structura lui delicată, ca aburul, e strivită urît în palma mea, puful ajunge jos, pe gîtul tricoului, e presat de stern, dorința e pusă. Urmarea nici nu mai contează, important e că ritualul a fost îndeplinit. Nu poți lăsa să scape asemenea momente în care ești invitat să-ți influențezi soarta, nu se face, în fața unor asemenea oportunități nu se închid ochii, altfel nu te vede norocul.

Am văzut sportivi cu ritualurile lor magice, artiști care calcă doar cu dreptul în scenă, am văzut iconițe mici prinse în stativele de perfuzii prin spitale (dă, Doamne, să reușească operația, să prindă anestezia, să fie doctorul bun), am văzut talismane norocoase îndesate în buzunarele blugilor, am văzut pietricele culese la mare puse în buzunarul pentru mărunțiș din portofele, un cristal norocos cu care îți atingi fruntea cînd ieși din casă, cruci făcute cu limba în cerul gurii, pumni strînși, degete încrucișate, apă aruncată în spatele călătorului, ca să-i fie drumul lin, și am auzit sure scurte din Coran recitate la decolarea avionului. De ce să nu te protejezi atunci cînd poți? Totul, absolut totul are un sens, răul trebuie ținut departe, Doamne ferește, bat în lemn. Viața, pînă la moarte, se sprijină pe miracole din astea mici și pe gesturi necesare.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic