Vrăji adevărate

Publicat în Dilema Veche nr. 365 din 10 - 16 februarie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

De curînd, vrăjitoarele din România au devenit subiect al presei internaţionale. BBC, CNN şi AP au difuzat ştiri şi reportaje legate de acest fenomen, cu ocazia faptului că vrăjitoarele din România au anunţat că vor face farmece împotriva autorităţilor care au intenţia să le impună taxe pentru activitatea lor... de vrăjitorie. 

Meseria asta există de cînd lumea, iar vrăjitorii pot fi clarvăzători, ghicitori, vindecători etc. E greu însă de stabilit cine e şi cine nu e cu adevărat un vrăjitor, cine are talente în domeniu şi cine nu. E un domeniu în care, ştim bine, escrocheria e la locul ei. Nu ştiu dacă piaţa vrăjitoriei a devenit ceva mai stabilă decît prin anii ’90. Pe atunci a existat un fel de boom al vrăjitorilor din Republica Moldova (vrăjitoria vine întotdeauna dinspre est) şi am făcut atunci un reportaj printre asemenea oameni veniţi de peste Prut.  

Mi-aduc aminte de o femeie cu un nume parcă predestinat: Vârlan. Făcea un fel de tratamente, pe undeva într-un apartament de la parterul unui bloc de prin Drumul Taberei. În sufragerie era amenajată o sală de aşteptare, pentru că, de obicei, la ea se făcea coadă. În locul dormitorului era amplasat cabinetul în care se desfăşurau şedinţele de vindecare. Era cam ca la notar. Femeia îşi spunea terapeută, dar recunoştea că lumea o numeşte vrăjitoare, şi nu se supăra. Mi-a explicat ce fel de boli trata. Cu cît boala era mai gravă, cu atît şansele de reuşită erau mai mici. Spunea că la cancer, de exemplu, puterile ei sînt limitate şi că şedinţele cu persoanele suferinde de această boală o obosesc. Descoperea multă suferinţă şi îşi consuma foarte multă energie încercînd să amelioreze sistemul energetic al unor astfel de pacienţi. Spunea că totdeauna după o astfel de terapie mai grea avea nevoie să se odihnească, să-şi refacă propriul halo energetic afectat de transferul pe care-l făcuse către bolnav. Mi-a pomenit un nume celebru pe atunci, pe plan mondial, în lumea vrăjitoarelor şi a clarvăzătorilor, parcă Djuna. Spunea că a luat lecţii de la ea. Nimic nu era însă verificabil. M-a impresionat figura ei de „adevărată“ vrăjitoare, parcă uşor în transă, cu părul negru şi ochi pătrunzători. Am plecat cu senzaţii amestecate de teamă şi neîncredere. 

Am găsit apoi un bărbat cu o ocupaţie similară. Tot din Republica Moldova. Îl chema Vasile Căpăţînă iar pe cartea lui de vizită, după profesia de „bioenergoterapeut“, erau trecute şi multe altele, dintre care mi le amintesc pe cele de poet, regizor, consilier municipal. O carte de vizită aşa cum mai văzusem în acele vremuri la diverşi oameni cu identitate incertă şi despre care bănuiam că sînt de fapt un fel de mari maeştri ai combinaţiilor, ca binecunoscutul Ostap Bender din cărţile lui Ilf şi Petrov. Dar eram un jurnalist corect şi trebuia totuşi să-i acord prezumţia de nevinovăţie. Printre altele, omul m-a pus la curent şi cu metoda lui specială de a învăţa pe cineva o limbă străină în doar 50 de ore, prin asimilarea ei direct la nivelul subconştientului. M-a iscodit apoi cu cîteva întrebări, m-a privit atent şi mi s-a părut că-mi intuieşte suspiciunile. Mi-a spus că lucrul cel mai bun pe care-l am de făcut este să vin mai pe seară şi să asist la o şedinţă a lui de terapie. 

 Zis şi făcut. M-am întors la ora stabilită. M-a introdus într-o cameră destul de spaţioasă, împreună cu o pacientă căreia trebuia să-i facă nişte pase pentru a o trata de nu mai ştiu ce. Femeia s-a aşezat în picioare la vreo doi metri în faţa lui. Eu am fost invitat să stau pe un scaun undeva în lateral. A început să se concentreze şi să facă pase cu mîinile spre femeie. Aceasta a închis ochii şi a părut a intra în transă. 

Cînd terapeutul părea că o împinge cu mîinile, de la distanţă, ea se apleca pe spate. Apoi el făcea pase în sens invers, simulînd că ar trage-o înapoi. Femeia se înclina în faţă. Mie îmi venea în minte profesia de regizor, trecută pe cartea lui de vizită. Adică de unde ştiam eu că nu era înţeles cu respectiva, aşa, ca să convingă un jurnalist de puterile lui şi să-şi facă reclamă. Am observat şi că înclinarea corpului femeii nu depăşea limitele fizice. Chiar dacă nu uşor, un om putea sta într-o asemenea poziţie, fără să cadă. Cu formaţia mea ştiinţifică, mă gîndeam că n-am de fapt nici o dovadă autentică a puterilor sale paranormale. Cînd... dintr-odată, la pasele tot mai insistente ale domnului Căpăţînă, porţelanurile aflate într-o vitrină din spatele pacientei au început să zăngăne: zîg, zîg, zîg, zîg. Ca şi cum ar fi fost cutremur. M-am uitat la lustra agăţată de tavan. Nu se mişca deloc. Cîteva secunde a fost linişte. Consecvent unor convingeri raţionaliste, mi-am spus că mi s-o fi părut. Numai că la următoarele pase, porţelanurile au prins iar să tremure, cu acelaşi sunet dătător de fiori: zîg, zîg, zîg, zîg. Nu pot exprima mai bine ceea ce am simţit pe moment decît prin formula că m-am c...at pe mine. N-am ştiut cum să mulţumesc mai repede pentru demonstraţie şi să ies de acolo imediat. M-am îndepărtat în grabă de acea clădire şi mi-a fost apoi chiar destul de frică să scriu reportajul despre cele ce văzusem şi auzisem.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicuşor Dan fB jpg
Nicușor Dan, despre Călin Georgescu: Toată instabilitatea pe care o propagă nu poate să ducă decât la o „cădere uriașă economică a României”
Candidatul independent Nicușor Dan spune că Georgescu a exploatat în mod nejustificat „frica de război” a românilor. Peste care, s-a suprapus un mesaj total perfid, transmis de candidatul suveranist: ”vrem pace”. În plus, instabilitatea pe care o propagă, poate duce la o „cădere uriașă economiei”.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Un judecător federal a blocat temporar ordinul executiv semnat de Trump, prin care suspenda acordarea cetățeniei prin naștere
Un judecător federal a suspendat temporar ordinul executiv semnat luni de Trump, privind încetarea acordării cetățeniei prin naștere, numindu-l „vădit neconstituțional”.
Statuie antică descoperită lângă coșuri de gunoi de pe o stradă din regiunea Salonicului (© astynomia.gr)
O statuie antică, descopertă lângă coșuri de gunoi în nordul Greciei
Poliția greacă a deschis o anchetă după ce o statuie a fost descoperită într-o pungă neagră din plastic lângă coșuri de gunoi de pe o stradă din regiunea Salonicului, din nordul Greciei.
dani otil instagram jpg
Povestea secretă de dragoste dintre Dani Oțil și o femeie celebră. Prezentatorul TV nu a confirmat niciodată relația
Dani Oțil (44 de ani) a fost întotdeauna discret atunci când a venit vorba despre viața sa amoroasă, însă uneori a fost nevoit să dea socoteală în public. Deși a încercat să își ascundă escapadele romantice de ochii curioșilor, unele dintre ele au ieșit la iveală.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Trump dorește să se întâlnească cu Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „Este vorba despre milioanele de vieți irosite”
Președintele SUA, Donald Trump a reafirmat joi, 23 ianuarie, că dorește să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
banner Andrei și Andra Stoica png
Cum îi face soția față temutului luptător Andrei Stoica? Ce strategie de îmblânzire a „fiarei” are? Care este secretul relației lor
Andra și Andrei Stoica formează un cuplu de aproape două decenii. Cei doi au venit la „Power Couple” (sezonul 2) pentru a-și testa iubirea și puterile. Andra ne-a mărturisit cum îi face ea față acasă temutului luptător de kickboxing, cu care are deja trei copii.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce salariu are Ilie Bolojan, președintele Senatului. Veniturile sale s-au dublat față de când era președinte la CJ Bihor
Ales președinte al Senatului la finalul anului trecut, Ilie Bolojan primește și un salariu pe măsura funcției pe care o deține, fiind practic al doilea om în stat.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Victor Ponta, despre o posibilă candidatură la prezidențiale: „Sunt un suveranist pro-american”
Fostul premier al României, Victor Ponta, a declarat că ar putea candida din nou la prezidențiale, deși coaliția merge cu Crin Antonescu, dar și faptul că Georgescu nu este un produs al Rusiei.
netflix pexels jpg
Filmul momentului pe Netflix care a atras atenția românilor. Este bazat pe una dintre cele mai vândute cărți și spune o poveste fascinantă
Netflix dă lovitura din nou. Un film din 2015, bazat pe o carte scrisă de Cecil Murphey și Don Peper, care s-a vândut în peste șapte milioane de exemplare și a fost tradusă în 46 de limbi, ocupă în prezent locul 4 în topul celor mai vizionate pelicule de pe platforma de streaming. Producția spune po