Votul şi meciul furat

Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
Marea de altădată jpeg

Votul de la Convenţia PDL s-a încheiat, ca multe alte voturi din ultima vreme, din ţara asta, cu o contestaţie. Perdanţii – adică cei din tabăra apropiată preşedintelui Băsescu – i-au acuzat pe cîştigători de vicierea rezultatelor. Cîştigătorii i-au denunţat, la rîndul lor, pe învinşi: nu ştiu să piardă. Nu a trecut prea mult timp de cînd susţinătorii lui Băsescu au avut, şi ei, parte de contestări din partea opoziţiei, la alegerile din 2008, pe motiv că ar fi furat votul românilor (cînd cu victoria de o noapte a lui Mircea Geoană).

După 1989, unul dintre marii promotori ai modei de a-i acuza pe adversarii politici de furtul alegerilor a fost – dacă ne aducem bine aminte – Corneliu Vadim Tudor. El clama, de fiecare dată după ce pierdea alegerile, masive fraude la vot. Iar modelele proaste se răspîndesc imediat. Ce-i drept, pe la începutul anilor ’90, şi ţărăniştii se plîngeau de fraude ale FSN-ului. Ei aveau, însă, motive istorice de suspiciune.

În orice caz, în zilele noastre, fie că e vorba de alegeri prezidenţiale, parlamentare, locale, de partid sau de alegerea preşedintelui şi a comitetului de bloc, în România, votul a ajuns să fie asociat mai mereu cu frauda, mai ales dacă învingătorul e cel care a organizat alegerile. Şi tot mai mereu, frauda nu e demonstrată. Chiar dacă există persoane condamnate la închisoare pentru diverse infracţiuni electorale, de fiecare dată se spune că, în urma cercetărilor, s-au descoperit „mici nereguli“, care n-au fost „de natură să vicieze rezultatul votului“. Rareori însă, cei care au pierdut sînt dispuşi ia de bună formula asta.

Nu vreau să se creadă – păcatele mele – că aş avea vreun parti-pris în chestiunea alegerilor din PDL, şi nici că sînt atît de naiv încît să-mi închipui că nu există şi alegeri „mînărite“ (termen care văd că se foloseşte astăzi la televiziuni, cu seriozitate academică). Ştiu că tentaţia furtului e şi omenească, şi românească. Dar mă tem că mitul voturilor furate începe să depăşească furtul propriu-zis. Blaga fugind cu urna – e deja o imagine puternică, bună de pus la rană, pentru adversarii săi învinşi.

Că nu doar politica e în discuţie, ci o întreagă cultură se vede dacă ne gîndim la fotbal (sau la alte sporturi), acolo unde, de fiecare dată cînd nu ne convine ceva, dăm vina pe arbitri. La înfruntările cu echipe străine, acuzaţiile încep, de obicei, chiar de la comentatori, care se lasă duşi de valul subiectivismului, într-un mod total incompatibil cu rolul lor, dînd vina din plin pe nefericiţii de arbitri. După meciurile interne, patronii sau antrenorii echipelor care au pierdut au obiceiul să-i acuze pe arbitri, stîrniţi şi de televiziuni. De pomină e cazul echipei CFR Cluj, acuzată, anul trecut, de mai toată lumea, că ar fi cîştigat Campionatul României cu ajutorul arbitrilor. Nu s-a demonstrat niciodată nimic iar respectiva echipă a dovedit, apoi, în competiţiile europene, că poate să cîştige meciuri importante, şi cu arbitraj străin.

Sigur că la alegeri se fac şi fraude şi că la meciurile de fotbal mai sînt şi arbitri incorecţi. Dar acuzaţiile, mai ales cînd vin de la oameni ce se pretind responsabili, ar trebui să se facă doar în urma unor dovezi. Iar dacă nu poţi dovedi, pentru binele societăţii, mai bine taci. Politicienii sau antrenorii care pierd partidul ori partida obişnuiesc, însă, să le explice susţinătorilor că alţii sînt de vină, fiindcă nu au bărbăţia de a le spune că au pierdut pentru că au fost mai slabi. Recunoaşterea propriilor greşeli sau admiterea superiorităţii adversarului nu face parte din cultura noastră. Sînt percepute ca semne de slăbiciune. Victimizarea, în schimb, pare că dă mai bine. „Noi am fost mai buni, dar ei sînt incorecţi şi ne-au furat.“ Suspiciunea prinde imediat. Dar declarînd sau crezînd, de fiecare dată, că meciul sau votul a fost furat, nu facem decît să ne furăm singuri căciula şi propriul respect de sine.

Să ne amintim cum Barack Obama, după lupta acerbă – dar civilizată – cu Hillary Clinton, în interiorul Partidului Democrat, pentru candidatura la preşedinţia Americii, odată devenit cîştigător şi preşedinte, o invita pe fosta adversară să-i fie ministru de Externe. Şi ea accepta.

Tot aşa, putem să ne aducem aminte cum, după ce pierdea finala de la US Open în 2001, Pete Sampras, aflat la sfîrşitul carierei, îşi elogia învingătorul, pe foarte tînărul Lleyton Hewitt, spunînd că îşi doreşte ca, în următorii zece ani, lumea să vorbească despre Hewitt (care tocmai îl bătuse măr) aşa cum a vorbit despre el însuşi timp de un deceniu (în care a dominat tenisul mondial). Ce-ar fi fost să declare că l-au furat arbitrii, că l-a incomodat terenul sau că Hewitt a fost dopat? Sampras a ieşit din scenă admirat şi aplaudat. Sînt lecţii care la noi nu prind.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stadion Arena Nationala jpeg
Arena Națională găzduiește un congres „în ciuda” lui Gigi Becali. Cel mai mare stadion al țării va fi luat cu asalt după meciul tricolorilor
Un congres cu tematică religioasă va avea loc la trei zile distanță după meciul de România - Cipru, programat pe 10 iunie, pe cel mai mare stadion al țării.
laila jpg
Jannis Sinner a fost prins de paparazzi lângă o daneză focoasă. Cum s-a apărat liderul mondial din tenis
Jurnaliștii prezenți la Paris au dorit să afle cui se datorează vizita făcută de jucător la Copenhaga, chiar înainte de Roland Garros.
ambasada SUA în Tel Aviv FOto X jpg
Un american a fost arestat după ce a intenţionat să incendieze Ambasada SUA din Tel Aviv și a amenințat că îl ucide pe Donald Trump
Un bărbat a fost reţinut duminică, 25 mai, în Aeroportul John F. Kennedy din New York în urma unei presupuse tentative de a incendia o filială a Ambasadei SUA din Tel Aviv, a anunţat Departamentul american de Justiţie.
Fake News Foto MApN jpg
Fake news-uri despre instituirea stării de mobilizare şi retragerea militarilor americani din România, dezmințite de MApN
Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează duminică seara două noi încercări de dezinformare, pe subiecte care vizează apărarea și securitatea națională, distribuite în diferite platforme de comunicare digitală.
Accident turiști români în Grecia în așteptarea despăgubirilor Colaj Facebook jpg
Lovit în vacanță, abandonat de asigurare. Coșmarul unui român în Grecia și lecțiile dure din spatele unui accident banal
Accident în Grecia, coșmar birocratic: lovit de un localnic, românul așteaptă despăgubiri de luni întregi. Ce faci când asigurarea te lasă baltă?
security camera 5642120 1280 jpg
Orașul din România unde oamenii sunt supravegheați ilegal de poliție. Este un adevărat Big Brother
Oradea, unul dintre cele mai monitorizate orașe din România, se află în mijlocul unui scandal major de supraveghere ilegală, care scoate la iveală un sistem paralel de control și un haos administrativ alarmant.
Transalpina Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (76) jpg
Transalpina și Transfăgărășan, scoase din iarnă. Cele mai admirate șosele alpine din România vor fi redeschise traficului rutier
Din luna iunie, vor fi redeschise traficului rutier Transalpina și Transfăgărășan, două dintre cele mai spectaculoase șosele montane din România. Alături de ele, alte câteva drumuri transcarpatice, faimoase pentru serpentinele lor, oferă călătorilor experiențe similare.
somn pexels jpg
Tehnica militară de a adormi în 2 minute. Secretul piloților de război care ne poate schimba viața și liniști mintea
Află tehnica militară a piloților americani din Al Doilea Război Mondial pentru a adormi rapid și a combate insomnia. Somn profund și echilibru mental printr-un antrenament simplu, recomandat de experți.
droguri cocaina heroina injectii pastile shutterstock 2107289702 jpg
Moarte în pahar: ce se întâmplă când amesteci alcool cu pastile. „Nici să nu te gândești să iei mașina”
Un pahar de alcool și o pastilă aparent banală pot forma un cocktail mortal. Citește ce spun medicii și de ce nu e sigur să conduci.