Viziuni surprinzătoare

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

America e plină de muzee (cu doi de e). Cum am mai scris o dată, e o țară în care valorile sînt apreciate și există și banii pentru a fi cumpărate. I-am povestit unui venerabil domn, într-o lojă de la Metropolitan Opera, că am fost chiar  impresionat de colecția de picturi impresioniste de la MoMA (Museum of Modern Art). „Really?”, a reacționat el sceptic. Era un domn distins, cu baston, care avea un ușor tremur. Părea să fie chiar titularul acelei loje, pe ușa căreia scria că e un dar din partea Lord&Taylor (un foarte vechi și celebru magazin newyorkez). M-a privit lung, parcă gîndindu-se dacă și cum să-mi destăinuie ce avea în minte. „Eu sînt specialist în domeniu”, a început. „Îmi place Opera și sînt contribuitor aici, dar am făcut Arte Plastice. Am învățat chiar cu marii maeștri care au înființat MoMA. E adevărat că nu l-am mai vizitat de zeci de ani, dar cîte picturi impresioniste ai văzut acolo? Vreo două-trei sute? Cam așa? Ei bine, asta e o glumă.”

L-am privit nedumerit. „Da, chiar o glumă. Încă o dată, îți spun lucrurile astea pentru că știu bine. Ai idee cîte asemenea picturi importante sînt în colecțiile private din împrejurimile New York-ului? Zeci de mii, domnule! Doar cele impresioniste. Zeci de mii.” Mi-a explicat apoi că tot ceea ce văd vizitatorii la MoMA, la Frick Collection sau chiar la Met sînt un fel de resturi. Adică tablouri, sculpturi sau alte lucrări de artă pe care oamenii bogați sînt dispuși să le doneze din cînd în cînd, ca să le fie numele gravate acolo, la loc de cinste, sau cînd pur și simplu se plictisesc de ele și vor să facă loc în casele lor unor noi achiziții.

Am realizat că ceea ce spunea venerabilul domn era perfect plauzibil. Era o perspectivă la care nu mă gîndisem vreodată. Cu siguranță, nu erau niște alegații de tip marxist. Mai ales în America, probabil că exact așa stau lucrurile. Și în ideea asta, într-una din zilele următoare am intrat în salonul expozițional al marii case de licitații Christie’s, de pe strada 49. Am descoperit mai mult decît un muzeu obișnuit, în nenumăratele săli cu picturi și sculpturi. Sînt adunate acolo o mulțime de nume cunoscute de artiști contemporani, moderni sau vechi maeștri din Europa, plus artă de pe alte continente. Cu nemiluita. Am văzut expusă și o fotografie făcută de Brâncuși propriei sculpturi Muza adormită. Fotografia era estimată a se vinde cu un preț între 30 și 50.000 de dolari. După cîteva zile s-a dat cu 201.000 de dolari. Majoritatea operelor de artă au afișate dedesubt prețurile estimate. Uneori cifrele astea erau destul de derutante. De exemplu, ca un amator în domeniu, inițial m-am mirat că o acuarelă de Picasso era evaluată sub două milioane de dolari în vreme ce o pictură de Francis Bacon (pictorul irlandez, nu filozoful englez) de pe peretele de vizavi, cu o figură strîmbă à la Picasso, era estimată la 28 de milioane (ulterior a fost cumpărată cu 34 de milioane). Am aflat apoi că tablourile lui Francis Bacon au tot bătut recorduri la licitații. Sigur, nu doar semnătura contează, ci și mărimea, raritatea și probabil multe alte lucruri. În timpul licitației se adaugă, evident, factori subiectivi și niciodată nu se știe ce se poate întîmpla. Un alt pictor de reținut pentru valoarea la licitații este Ed Ruscha, un american încă în viață. Am privit cu o oarecare mirare o pictură de-a lui cu o benzinărie deasupra căreia scrie Standard. Ulterior, am descoperit că s-a vîndut cu 22 de milioane de dolari. Cu siguranță, e mult de discutat despre relația dintre piața de artă și arta propriu-zisă. E un subiect pentru specialiști.

Eu pot să observ că pe cît de multe sînt, pe atît de vremelnic stau operele în acea expoziție. Sînt licitate, vîndute, iar în locul lor apar mereu altele. O piață ca toate piețele, în continuă mișcare. Nu e ca la Metropolitan Museum of Art unde, după 30 de ani, m-am văzut din nou față în față cu autoportretul lui Rembrandt. Reîntîlnirea chiar m-a emoționat. Tot la Met, l-am căutat și pe Joseph Roulin, poștașul lui Van Gogh (unul dintre cele cinci portrete existente – patru sînt în Statele Unite). Negăsindu-l, am intrat în panică. Aveam să dau peste el cîteva zile mai tîrziu, la MoMA, uitasem că acolo era de fapt. Și reîntîlnirea cu el a fost asemenea celei cu un om drag, pe care nu-l mai văzusem de 30 de ani. Uitasem chiar și ce barbă mare avea. Apropo, dacă îți rotești privirea de departe prin sala de la Guggenheim în care e colecția impresioniștilor și postimpresioniștilor, Renoir, Monet, Manet, Gauguin, Vuillard, Rousseau și alții, în ochi îți sare imediat pictura cu Munții din Saint Remy a lui Van Gogh. Pur și simplu, îți atrage privirea fixînd-o și ți se insinuează în creier parcă țiuind. Fără îndoială, teribilul Vincent era bine „prăjit”, după cum se exprima un prieten, spre beneficiul privitorilor.

În călătoria din America, grație fiului meu, am mai descoperit un pictor extraordinar, de care nu știam: Edward Hopper. Și tablourile lui pot atinge suta de milioane de dolari la licitații, dar nu despre asta e vorba. E pictorul unei anume atmosfere, specific americane. E vestit pentru că pe figurile personajelor lui nu se poate citi nici o expresie. O lume golită de sens, alienată. Specialiștii îl încadrează de obicei printre realiști, chiar fotorealiști, dar are și ceva postimpresionist. S-a născut la sfîrșitul secolului al XIX-lea și a murit în 1967. Ca și în cazul lui Van Gogh, picturile lui pot da fiori. Dacă treci dincolo de „fotografie”, descoperi un abis. Natura, unde există, pare electrizată și electrizantă. Descoperindu-i chintesența, am ajuns să-l căutăm prin mai toate muzeele americane în care am intrat și, absolut întîmplător, în marea Americă, am dat și peste casa lui natală din micul orășel Nyack, de lîngă New York. O întîmplare dintre acelea parcă sortite. Era o căsuță albă, mai modestă decît cea a lui Nicolae Grigorescu de la Cîmpina, cu verandă și  vedere către rîul Hudson și în care două doamne amabile ne-au fost ghizi. Cu excepția unei schițe pe care pictorul a făcut-o cînd era copil, nici un tablou de-al lui nu se găsește acolo (sînt prea scumpe astăzi pentru bugetul căsuței memoriale). Există și un autoportret pe un perete, care e însă doar o reproducere. Atunci am aflat că n-a fost aproape nimeni din lumea americană a artei căruia să nu-i fi plăcut picturile lui Edward Hopper. Asta în ciuda senzațiilor deloc plăcute pe care le stîrnesc, cum spuneam. Din fotografii și imagini înregistrate, pictorul părea să fi fost un tip echilibrat și riguros, ca un inginer. Totuși, cu ce ochi a sfredelit adîncimile Americii!

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.