Vise rele

Publicat în Dilema Veche nr. 316 din 4 - 10 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ce mi-au făcut plimbările prin staţiunile de schi străine din biata Sinaie! Era cea mai strălucitoare, high-life-ul absolut, cu pîrtiile ei deschise şi lungi, cu soarele ei de primăvară şi Peleşul sclipind în vale. Cu schiori adevăraţi şi salvamontişti de milioane. Acum îmi trebuie ceva timp să mă obişnuiesc cu ea, fiindcă îmi pare o meschină provincie cu o telecabină puchinoasă şi un telescaun jerpelit, cabluri şubrede vechi de multe zeci de ani, deservite de nişte indivizi mofluzi care încă îşi imaginează că lucrează într-un domeniu de elită. Pîrtiile sînt bătătorite cel mult după cîte o ninsoare. Nici prin cap nu-i trece cuiva că utilajele de întreţinere ar trebui scoase în fiecare noapte, după ce se schiază. Rezultatul îl reprezintă nişte pîrtii care arată exact aşa cum dă Dumnezeu sau poate tot aşa cum arată şi şoselele româneşti: îngheţate sau bombardate.

Cu abonament pentru o zi la instalaţiile de urcare, fac imprudenţa să cobor din Valea Dorului la Cota 1400. Ajuns acolo, aflu că tocmai s-a întrerupt funcţionarea telecabinei şi a telescaunului, că nu mă mai pot întoarce sus. Motivul: un vînticel stîrnit din senin, care ar fi pus în pericol siguranţa pasagerilor. De cînd mă ştiu, cel mai mare obstacol în calea schiatului la Sinaia pare a fi chiar natura. Tot aşa cum cele mai mari obstacole în calea agriculturii socialiste erau cele patru anotimpuri. Fac un adevărat lobby pe lîngă casieră, ca să obţin pînă la urmă o ştampilă în locul banilor pierduţi. Ştampilă prin care mi se promite un abonament gratuit într-o altă zi, cu soare.

Intru să beau un ceai într-un mic băruleţ. Pe o coală de hîrtie agăţată de un raft scrie: „Interzis consumul alimentelor aduse din afara unităţii“. E plin de fum şi de aşa-numiţii şoşonari sau paltonari (şi de cîţiva inşi gălăgioşi care povestesc cum tocmai s-au dat la vale cu punga), cum, de altfel, toată ţara e plină de neaveniţi. Instantaneu îmi vin în minte ageamiii care ocupă terenurile de tenis cu baletul lor grotesc, mai vechii excursionişti cu casetofonul pe umăr, împiedicaţii de pe patinoare, măciucarii de la mesele de biliard, slăbănogii care se luptă cu bilele de bowling, începătorii vitezomani de pe şosele, maneliştii care nimeresc în săli de teatru, analfabeţii care se înghesuie la televiziuni şi, desigur, toţi semidocţii şi caraghioşii din politică. Aproape nimeni nu pare a fi la locul lui în ţara asta.

Cobor în centru şi constat că o latură a nou construitului sens giratoriu e blocată de taxiuri care-şi aşteaptă clienţii. Acum e un sens „stătătoriu“. Stătătorie e şi şoseaua. Maşinile formează o coloană fără sfîrşit, deşi e de abia ora 3 după-amiază. Unde s-or duce toţi? Ah, e clar, neaveniţii se plimbă în sus şi-n jos, în căutarea locului în care să-şi exercite maxima incompetenţă.

Cotesc la dreapta spre Tîrgovişte. Drumul e mai liber, dar plin de gropi. Pe margini sînt troiene de zăpadă murdară. Moroeniul arată tot aşa cum îl ştiam: lemne căzute pe drum din căruţe, balegi căzute din cai, cîini călcaţi şi copii mucoşi care joacă fotbal pe şoseaua naţională. De la copaci pînă la case şi asfalt, totul e de culoarea noroiului.

Depăşesc culmea mizeriei şi opresc la o benzinărie (parcă Dagmar). O oază de civilizaţie – îmi spun –, ce interesant că mai există asemenea benzinării necuprinse în marile reţele. Magazinul e doldora de mărfuri în ambalaje colorate. Cumpăr nişte covrigei la pachet. Studiez data expirării şi totul pare în ordine. Continui drumul printre sutele de gropi. Din loc în loc sînt adăposturi ruginite de staţii de autobuz, pe care au rămas lipite, din timpul campaniei, jumătăţi de afişe, cu jumătăţi din figura lui Băsescu. Unele au început să fluture. La Fieni, mă întîmpină imaginea fabricii de ciment, desenată parcă de un pictor dement al disproporţiilor, răsărind gigantic dintre bloculeţele cenuşii din mijlocul oraşului.

Mă ambiţionez să mă abat şi prin Moreni. Auzisem că odată era frumos pe acolo. Acum e municipiu, după cum te anunţă o placă strîmbă. Străzile sînt pline de cratere. Dai dintr-unul într-altul. Mergi în zigzag şi în sus şi-n jos într-o inevitabilă zgîlţîială troncănitoare. Concentrat la volan, îmi rog pasagerii, tovarăşi de suferinţă, să-mi dea un covrigel. Mi se desface pachetul. Iau cîţiva în pumn şi-i torn în gură. Simt un gust de ceva rînced. Totul pare un vis urît pe care l-am mai avut. Dacă nu cumva vis a fost că ţara asta a intrat în Uniunea Europeană.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.