Virusul care te face să urăști bătrînii

17 aprilie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Conștiința umană are propria barieră imunitară. Celulele ei albe, „soldații de pază”, sînt gînduri organizate în moduri și tipare de a gîndi. Toate sînt aranjate, aliniate după „instrucția” pe care ființa umană o primește în familie, în societate, în cultura în care se naște. Unii spun chiar că anumite secțiuni din această barieră imunitară a minții vin și la pachet cu ființa însăși, evoluînd și făcînd parte din natura ei umană. Ca anticorpii din organism. Dar exact așa cum se întîmplă cu cea biologică, uneori și imunitatea conștiinței scade sau se prăbușește. Pînă la momentul la care poate fi înfrîntă, așa cum face și organismul, conștiința se luptă. Trimite la război, la confruntare directă cu „gîndurile microbiene”, toate resursele de apărare de care dispune. Și tot aidoma organismului, mintea umană „se încinge”, își ridică „temperatura” atunci cînd lupta cu gîndurile nedorite e în toi. Iar despre marile armonii sau, dimpotrivă, despre marile gîlcevi pe care mintea le poate purta cu trupul, noi, oamenii, discutăm aproape de cînd ne știm pe lume. E drept, încă n-am aflat – acceptabil științific pentru toată lumea – ce-i cu sufletul și cu mintea, cît de separat sau împreună viețuiesc, dar asta e cu totul altă poveste.

Virusul care bîntuie la ora asta e unul mai complicat decît cele care ne-au dat de furcă pînă acum. Pentru că, uneori, doboară ambele bariere imunitare. Și pe cea a organismului, și pe cea a minții. Iar driblingurile și mutațiile cu care ne-a surprins îl arată mult mai agresiv și pus pe rele decît înaintașii lui recenți. Și adevărul e că ne-a cam prins cu ambele imunități destul de scăzute. Cea a organismului e zgîlțîită de poluare, de drogurile contemporane (mai ușoare sau mai grele), de alimentele pe care le băgăm în noi, care mai de care mai modificate genetic și construite din chimicale, de industria colosală a „experților” în nutriționism (școliți mai mult pe la cursuri de „iluminare spirituală” decît pe la facultăți de medicină), de sedentarism și de milioanele de suplimente alimentare de toate felurile pe care le înghițim zilnic. Iar imunitatea minții e făcută franjuri de poluarea colosală pe care o produce dezinformarea, de succesul nebun al teoriilor conspirației, de lipsa de educație, de lăcomia consumerismului patologic, de frustrările crunte, produse de sărăcie și de inegalitățile strigătoare la cer, de cruzimea care-și ascute ghearele la umbra munților de resentimente, de industria „de distracție”, al cărei spectacol a depășit de multă vreme dimensiunile grotescului, și de universul terminalelor inteligente care preiau toate „poverile” pe care ar trebui să le ducem noi.

Noul virus vine și ne face praf din toate direcțiile. Iar imunitatea minții se dovedește mult mai afectată și mai zdrențuită decît cea a corpului. A apărut (sau a ieșit din nou la suprafață) un resentiment mai vechi. O „nouă” categorie umană pe care să ne descărcăm ura. Bătrînii. „Tu nu vezi ce tîmpenii spun ăștia peste tot? Că cică virusu’ lu’ pește... Aiurea! E o gripă banală. Îi chilărește pe bătrîni. Și pe cîțiva fraieri slabi. Lasă, frate! Să mai facă curat. Să mai moară din ăștia. N-o să-i ținem în spate o veșnicie. N-o să-i ducem în cîrcă pînă crăpăm noi. Plus că au adunat la ciorap. Ce să mai facă cu tot bănetu’ ăla? Nu-i vezi?! Toți boșorogii, toți terminații umplu vapoarele alea de croazieră. Și unii tineri n-au ieșit din cartieru’ sau din satu’ lor pîn-acu’. Lasă, să mai vină și vremea altora. Tu n-ai job, că trebuie să plătească ăștia miliarde de pensii. Îți dai seama cîți bani cheltuiesc bătrînii? Azilurile alea super, de zici că s-au mutat în Rai încă din timpu’ vieții. Cele mai mișto case de prin orașe, mașini, pămînturi, case de vacanță, conturi în bănci. Gata, nene! Ai un... peste 65?! La revedere! Eutanasie! Sau rezervații, ceva. Să mai trăiască și alții. Că nu mai e loc. Ce să-ți mai tîrîi toate alea după tine? Gata! Ți-ai trăit traiu’, ți-ai mîncat mălaiu’! Lasă loc și pentru alții…”

Sigur că nu toată lumea gîndește așa. Prezența noului coronavirus în lume n-a produs mutații de felul ăsta în mințile tuturor. Dar s-a lipit de niște receptori foarte sensibili pe care îi conțin mulți dintre noi. Deseori nu lăsăm la vedere, dar spunem o replică standard despre cîte unul care vorbește în gura mare așa: „Ce bine e că virusu’ mai rărește din indivizii de pe planeta asta! La chinezi, la indieni și la africani, nici nu se observă dacă mor cîteva milioane. Ce milioane?! Aia e nimic. Zeci de milioane! Că și-așa sînt o grămadă. Și cu bătrînii la fel. Că nu mai e loc. Și sistemu’ de pensii n-are cum să țină la nesfîrșit…”. Replica standard despre oameni care vorbesc așa, rostită chiar cu o doză de admirație, e că „Zic pe gură ceea ce alții doar gîndesc”. E momentul în care virusul mental a trecut deja bariera imunității. A pătruns. Sau, ca virusul herpetic, e mereu acolo, în adînc, și se activează doar atunci cînd găsește condiții prielnice. Ura față de semeni e ceva ce poate lua chipuri sinistre. Ființa umană, absolut „normală” pînă ieri, se poate schimonosi brusc și  poate deveni un monstru de nerecunoscut. Am avut ocazia să vedem așa ceva în istorie de nenumărate ori.

Cine a îngrijit un vîrstnic în mod direct, în toate dimensiunile acestui fapt de o concretețe atît de aspră, știe ce gînduri contradictorii îți trec prin cap în asemenea situații. Ce luptă poartă umanitatea din tine cu toate chipurile de semn opus ale ei înseși. E o adevărată probă a ființei, un examen al sinelui, un alt spațiu vast din peștera întîlnirii fiecăruia cu el însuși. Iar aici nu-i loc de vreo grabă în a da cu pietre, a găsi vreo vină sau a formula acuzații. Ar fi doar alți pași spre schimonosire. Lucrurile nu stau la fel pentru fiecare dintre noi. Dar e important să nu uităm – și nu doar cîtă vreme ține izolarea – că te poți apăra destul de ușor în fața virusului cu transmitere pe cale respiratorie, luînd măsuri de protecție foarte concrete. E mult mai greu în fața virusurilor cu transmitere pe cale mentală. Ființa contaminată poate face lucruri îngrozitoare.        

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

BeFunky collage (66) jpg
Fasole cu sos verde, rețeta deosebită care a cucerit internetul. Ingredientul secret pentru o aromă specială și un aspect inedit. VIDEO
Cu siguranță ați încercat tot felul de rețete cu fasole, însă aceasta este una ceva mai deosebită. Preparată cu un sos verde, aromat și plin de savoare, dar și cu un conținut semnificativ de vitamine, acest fel de mâncare a făcut furori pe TikTok.
steag SUA REUTERS
SUA „o țară ostilă”. Tot mai mulți turiști, oameni de cultură sau performeri evită călătoriile în Statele Unite
Pe măsură ce lista țărilor care emit avertismente de călătorie pentru SUA crește, unii vizitatori aleg să boicoteze complet Statele Unite.
spania ambulanta foto flickr png
Tragedie în Spania: Cinci persoane au murit în urma unei explozii într-o mină din Asturias
Cinci persoane au murit iar alte patru au fost grav rănite în urma unei explozii ce a avut loc într-o mină de cărbune din Asturias, Spania, luni, 31 martie.
Keir Starmer FOTO EPA-EFE
Premierul Marii Britanii a anunțat că va pune serialul „Adolescence” la dispoziție în toate școlile din țară
Keir Starmer, premierul Marii Britanii, s-a întâlnit luni, 31 martie, cu persoanele care au produs miniseria Netflix „Adolescence”.
Nikoloz Samkharadze FOTO AFP jpg
INTERVIU cu parlamentarul georgian Nikoloz Samkharadze: „Georgia dorește un tratament corect din partea UE”
Sosit la București, într-o vizită oficială, Nikoloz Samkharadze, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Georgiei, a răspuns unor serii de întrebări privind relația țării sale cu România, situația internă din Georgia dar și perspectiva de politică externă a regimului de la Tbilisi.
72099531 1004 webp
Operațiune specială a serviciilor rusesti la Chișinău
Ambasada Rusă din Chișinău adăpostește condamnați afiliați grupării Șor, le perfectează acte rusești după care îi transportă în Transnistria cu mașini cu numere diplomatice.
Trump la golf FOTO AFP
Dorință interzisă. Terenul din Scoția al lui Donald Trump nu poate găzdui campionate de golf
Visul lui Donald Trump de a găzdui un campionat de golf pe terenul său din Turnberry, Scoția, nu se va realiza până când terenul nu va fi viabil din punct de vedere logistic și comercial.
utilaj agricol, camp, agricultura   foto pixabay jpg
Fermierii străini din România, speriați de naționalismul în creștere: „Georgescu i-a încurajat”. Mărturia unui britanic atacat de vecin
Agricultorii străini care dețin terenuri și afaceri în România se tem din ce în ce mai mult de curentul naționalist în creștere și de nevoia tot mai mare a companiilor de apă și teren.
Kate Middleton, foto Shutterstock jpg
Tradiția pe care Kate Middleton nu a respectat-o într-o zi foarte importantă. Ce gest a făcut în schimb?
Kate Middleton (43 de ani) este obișnuită să urmeze tradițiile Casei Regale, însă Prințesa de Wales a surprins pe toată lumea recent, încălcând o regulă proprie. Soția Prințului William (42 de ani) o respecta an de an...