Vîrstele universităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Din amintirile unui cobai jpeg

Ion Codru Drăguşanu notează în 1838 în epistolarul său,

curiozitatea modului în care „românii transalpini, sau munteni“ denumesc călătoria înspre Austria „înîntru“. Lucrul acesta ar dovedi, crede peregrinul, „că România au fost dedată de a depinde de undeva şi că a depins cîndva de Austria“. 

Dincolo de speculaţiile simpaticului călător, eu unul chiar mă simt revenind cumva „acasă“ de fiecare dată cînd ajung la Universitatea din Viena, locul unde am petrecut, însumat, mai bine de şase ani, ca bursier Herder la început, apoi ca lector şi ca profesor invitat.

Am avut bucuria să pot participa de curînd la ceremoniile de sărbătorire a 650 de ani de existenţă a universităţii vieneze. O vîrstă redutabilă, chiar dacă nu plasează instituţia în topul vechimii în Europa. Gurile rele mai şopteau pe la colţuri că s-au mai rotunjit un pic cifrele, că ctitoria lui Rudolf IV din 1365 ar fi fost de fapt o biserică, nu o universitate.  

Mi-am adus aminte cu acest prilej de disputele jubiliare de la noi, dacă pentru Universitatea din Bucureşti actul de naştere îl reprezintă decretul semnat de Alexandru Ioan Cuza la 1864 sau întemeierea de către Brâncoveanu la 1694 a Academiei domneşti, caz în care nu am mai fi împlinit doar 150 de ani, ci 320! În chestiuni de felul ăsta nu e niciodată limpede cine sînt părinţii şi cine urmaşii. 

Sărbătorirea a fost, cum era de aşteptat, plină de fast, în săli impunătoare, cu decoraţia barocă tipică pentru etalarea de sine a vremurilor de glorie austriece, dar neîncăpătoare pentru mulţimea de doritori să asiste la evenimente. S-au perindat cortegii academice în somptuoasa costumaţie de gală atît a universităţii gazdă, cît şi a celor din străinătate, care îşi trimiseseră reprezentanţi: robe, pălării şi colane de toate formele şi culorile, amintind de un Ev Mediu mai apropiat sau mai îndepărtat. Ciudată instituţie, universitatea! Se laudă că fabrică viitorul, prin tinerii pe care îi formează şi prin inovaţia ştiinţifică şi tehnologică pe care o promovează, şi îşi exhibă totodată, cu o ostentaţie pentru unii impozantă, pentru alţii copilărească, ritualurile vechimii. 

Figuri proeminente din spaţiul politic şi din mediul educaţional şi de cercetare au rostit discursuri atent construite şi elegant prezentate. Am putut asculta o seducătoare prelegere festivă a profesorului Gottfried Schatz de la Basel despre rostul universităţii în lumea actuală. Totul pigmentat cu momente muzicale rafinate. Pe seară s-a ţinut o slujbă ecumenică în marea catedrală vieneză Stephansdom, plină ochi, cu, între altele, o predică a episcopului Michael Bünker, în care, pornind de la episodul Sfîntului Paul adresîndu-se către atenieni, relatat în

vorbitorul a construit o strălucită conferinţă pe tema legăturii dintre cunoaştere şi credinţă. Tot jubileului universitar i-a fost dedicat şi un concert extraordinar, în Sala festivă a Academiei de Ştiinţe, prin care s-a reeditat, în aceleaşi condiţii, premiera din 1813, cu

a lui Beethoven. 

Nu au lipsit, de bună seamă, nici momentele pitoreşti. În discursul său, reprezentanta studenţilor ne-a atras atenţia că nu există nici un motiv de a sărbători, că istoria triumfalistă a Universităţii din Viena a fost, de fapt, istoria unei neîntrerupte lupte pentru drepturile studenţimii. Luptă care e departe de a se fi sfîrşit. Publicul a aplaudat, la tribună a venit următorul vorbitor. 

Din prezentările pe care le-am ascultat am aflat, între altele, că Universităţii din Viena i se atribuie un buget trianual de cam un miliard şi jumătate de euro. În 2013, de pildă, i-au revenit 427 milioane de euro. Cam de 15 ori mai mult decît UB. Dat fiind că Universitatea din Viena este mult mai mare, însumînd circa 92.000 de studenţi, comparaţia nu este corectă. Proporţional cu numărul de studenţi, finanţarea este de numai de cinci ori mai mare. Dar nici profesorii de la Viena nu se arată încîntaţi de cifre. Ei compară cu Zürich, cu München...  

În final, ne-am întrebat – Mircea Dumitru, rectorul UB, pe care l-am însoţit la evenimente, şi eu – ce le lipseşte mai abitir universităţilor de tradiţie din România, comparativ cu suratele lor occidentale: un sprijin pe măsură sau, cum zicea cîndva un critic literar ranchiunos, „cei 700 de ani de-acasă“ ai culturii academice? 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

limba nou scoli romania jpg
Zeci de elevi audiați într-un dosar de trafic de droguri. Un polițist dezvăluie cum poate fi eradicat traficul și consumul în unitățile școlare
Zeci de percheziții au avut loc în mai multe orașe din țară și din Capitală, într-un dosar privind vânzarea de droguri printre elevi și studenți. Operațiunea „Școala” readuce astfel în atenție problema traficului de stupefiante care are loc în unitățile de învățământ și sub ochii profesorilor.
Vladimir Putin FOTO Profimedia (3) jpg
Rusia va răspunde „adecvat” dacă Ucraina îi va ataca teritoriul cu rachete americane
Rusia a anunțat că va răspunde „adecvat” pe front dacă Ucraina va folosi rachete americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra teritoriului rus, după ce relatări din mass-media neconfirmate oficial au arătat că Joe Biden, a autorizat astfel de atacuri, scrie AFP, citat de Agerpres
Elena lasconi alege campulung muscel FB
Elena Lasconi: „Ca primar, am armonizat relațiile dintre instituțiile statului și oameni. O pot face și ca președinte”
Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Elena Lasconi a vorbit la un moment dat despre importanța relației dintre instituțiile statului și cetățeni.
horoscop luna noiembrie click webp
Horoscop marți, 19 noiembrie. Nativii unei zodii au nevoie să ia o pauză de la telefon pentru a evita problemele de sănătate
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de marți, 19 noiembrie.
FOTO Captură video
„Aruncați într-un autobuz și trimiși în iad”. Bărbații ucraineni sunt ridicați de pe stradă și recrutați cu forța
Ucraina se confruntă cu dificultăți în găsirea de noi recruți pentru armată, pe măsură ce se apropie cea de-a 1000-a zi de război cu Rusia, iar o avalanșă de videoclipuri arată civili brutalizați și forțați să urce în dube de către grupuri de soldați.
12585778 jpg
Rusia răspunde unui presupus plan de pace al unui aliat NATO
Rusia nu va accepta o presupusă propunere pe care Turcia ar urma să o prezinte la summitul G20 de la Rio de Janeiro, Brazilia, pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat luni Kremlinul, relatează Newsweek.
Mircea Geoana jpg
Mircea Geoană: „Am fost la Moscova în calitate de candidat la președinție. Mă pricep la jocul diplomatic”
Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Iar între Mircea Geoană și Elena Lasconi au fost contre privind soluțiile pentru războiul din Ucraina.
lasconi orban jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Ludovic Orban anunță că se retrage și o susține pe Elena Lasconi. Cum a reacționat George Simion
Ludovic Orban a anunțat, în seara zilei de luni, la dezbaterea prezidențială organizată de Digi24, că se retrage din competiție și o va susține pe Elena Lasconi, candidatul din partea USR, pentru funcția de președinte al României.
criza astm jpg
Horoscop marți, 19 noiembrie. Când vede că nu i-au intrat banii pe card, un nativ face o adevărată criză de nervi
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de marți, 19 noiembrie.