Vin fără alcoooool!

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

Cafeaua fără cofeină se face de peste o sută de ani. De vreo sută de ani s-a inventat și berea fără alcool. Țigările fără nicotină sînt ceva deja obișnuit în toată lumea, iar înlocuitoarea zahărului, zaharina, datează chiar de mai multă vreme decît cafeaua fără cofeină sau berea fără alcool. Producția de pîine sau paste făinoase fără gluten a explodat literalmente în ultimul deceniu. De curînd, la noi se poate găsi și lapte fără lactoză. Știu că unii probabil și-ar dori plătică și caras fără oase. Astea încă nu există.

Trebuie să recunoaștem că aproape fiecare asemenea invenție e o binecuvîntare pentru cîte un anume segment din populația globului. Fără descoperirea că suferă de intoleranță la gluten, Novak Djokovici, de exemplu, n ar mai fi ajuns probabil campionul care este astăzi. Și fără campania publicitară din jurul acestei probleme poate că nu s ar fi dezvoltat producția pe scară largă a făinoaselor fără gluten de care beneficiază astăzi foarte multe persoane. Dacă e să extindem fenomenul produselor din care se scoate tocmai esența lor, ajungem la mașinile fără benzină sau fără șofer, la trotinetele la care nu mai trebuie să dai din picioare sau, de ce nu, chiar la copiii făcuți fără contact sexual între părinți. Parafrazînd o vorbă din Twin Peaks, nimic nu mai e ce pare a fi. Sau cum ar putea spune Creangă: copilul nu se mai joacă, iapa nu mai trage și nici popa nu mai citește.

Însă atîta vreme cît lucrurile amintite se fac în scopuri benefice oamenilor, n-are ce să ne supere, chiar dacă uneori fenomenele astea se transformă în adevărate mode și chiar dacă unele descoperiri tind să capete mai mulți adepți decît cei cărora le sînt destinate. De exemplu, dacă n-ai intoleranță la lactoză sau la gluten, nu te ajută cu nimic să bei lapte fără lactoză sau să mănînci pîine fără gluten. Însă citind povestea lui Djokovici, foarte mulți oameni au început să creadă că și ei au intoleranță la gluten, deși nu era cazul. Există industrii și campanii publicitare care știu cînd să apese pe accelerație și să lanseze trend-uri importante. Și asta e ceva normal. Așa progresează lumea și, în fond, fiecare are gradul lui de sensibilitate la manipulări de un fel sau altul și acceptă să plătească mai mult sau mai puțin pentru a-și satisface dorințele și credințele.

În fine, cerînd eu o bere în Norvegia, la barul unui vapor, mi s-a dat bere fără alcool. I-am tras atenția barmanului că voiam o bere normală și mi-a spus că normală la ei e cea fără alcool și că trebuia să cer una cu alcool, dacă asta doream. Ca să mi-o schimbe mi-a cerut alți bani (echivalentul a vreo 13 euro). Am înghițit în sec. Dar de la același barman am aflat atunci că există și vin fără alcool. Mintea mea s-a oprit brusc în fața acestei idei: vin fără alcool. Aici am simțit o limită. Nu pot să zic neapărat că e o exagerare, că doar și asta tot o invenție omenească e, nu-i otravă și poate că o și sluji la ceva. Dar ideea mi-a tulburat niște repere fundamentale. Și chiar n-am vrut să aflu cum e. E o băutură, OK, dar de ce să-i mai zici vin? N-am putut să nu mă amuz, gîndindu-mă să întreb un preot (ortodox de al nostru, eventual) dacă poate împărtași pe cineva cu vin fără alcool.

Și poate că aș fi acceptat și ideea asta a vinului fără alcool dacă nu mi s-ar fi părut că simbolizează o tendință de a goli toate lucrurile (sau cuvintele) de esența lor obișnuită, clasică. O cale prin care lumea ar putea deveni de nerecunoscut. Fiindcă pe aceeași linie m-aș aștepta să se inventeze carne fără proteine, mămăligă fără mălai (că sare fără sodiu există deja), roți pătrate și apă de băut fără hidrogen (ca să nu ia foc). Dacă mă gîndesc bine, unele lucruri din astea au fost înfăptuite pe vremea comunismului, cînd cafeaua se chema „nechezol“ și nu conținea cafea, cînd apei calde de la robinet și din calorifere îi lipsea tocmai căldura, cînd berea nu făcea spumă (deși avea alcool), cînd chibriturile n-aveau fosfor și cînd democrația însemna supunerea întregului popor. Poate că tocmai asemenea amintiri mă fac uneori să fiu rezervat în fața lucrurilor golite de conținutul sau de sensul lor obișnuit. De fapt, nu pot să uit nici că vinificatorii comuniști reușeau să scoată din vin orice urmă de strugure. Dar lor nu le-a trecut vreodată prin cap să-i evapore și alcoolul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nita romania jpg
Kosovo a provocat scandalul: jucătorii au ieșit de pe teren în meciul cu România
Final incredibil în România – Kosovo! La scorul de 0-0, în prelungirile partidei în care tricolorii au părut îmbrățișați de noroc, kosovarii au decis să părăsească terenul, acuzând că s-a scandat Serbia! În mod normal, România va câștiga la „masa verde”.
Dacia Duster TCe 4x2 Journey 15 jpg
Dacia are pentru prima oară în istorie un automobil finalist în competiția „Mașina anului în Europa”
Cei 60 de membri din 23 de țări ai juriului „European Car of the Year“, competiție organizată din 1963, au anunțat cei șapte finaliști ai competiției Car of the Year 2025. Dintre cele 42 modele testate, noul Duster, fabricat la Mioveni, se numără printre finaliști, o premieră pentru brandul Dacia.
Dostoievski, foto wikipedia jpg
16 noiembrie: Un tribunal rus l-a condamnat pe Fiodor Dostoievski la moarte. De unde i-a venit salvarea
La 16 noiembrie 1849, scriitorul rus Fiodor Dostoievski era condamnat la moarte pentru acţiuni împotriva guvernului, fiind salvat în ultimul moment de un ordin de anulare venit din partea ţarului. Tot într-o zi de 16 noiembrie a fost sintetizat pentru prima dată cel mai cunoscut drog din lume, LSD.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Planta neașteptată pe care o poți prepara sub formă de infuzie pentru a slăbi în timp record. Costă doar un leu
În lupta cu kilogramele în plus, deseori ne concentrăm pe diete complexe și suplimente scumpe, uitând de puterea plantelor. Printre acestea, una neașteptată, dar extrem de eficientă în susținerea procesului de slăbire este pătrunjelul.
Muriqi jpg
România – Kosovo, final exploziv: Muriqi și colegii lui au părăsit terenul. „E o rușine!“
Partida de pe Arena Națională, desfășurată într-o atmosferă curată timp de peste 90 de minute, a „luat foc“ în prelungiri.
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
De ce are George Simion interdicție de a intra în Ucraina. Documentul a fost făcut public. Prima reacție a liderului AUR
Guvernul României a făcut public documentul transmis de autoritățile ucrainene, care detaliază motivele deciziei de a-i interzice intrarea în Ucraina parlamentarului român și candidat la alegerile prezidențiale, George Simion.
inudnatii portugalia jpg
Inundațiile de amploare au lovit și Portugalia, după ce dezastrul din Spania a ucis peste 200 de persoane
Străzile din Algarve s-au transformat în râuri învolburate, în timp ce Europa este lovită de inundațiile bruște care au afectat mult iubita destinație britanică de vacanță.
baterii de baie gqs calitate png
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
România, o țară bogată în istorie și resurse naturale, ascunde în inima sa povești puțin cunoscute, dar fascinante.