Vieți de editorialiști

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
Vieți de editorialiști jpeg

Turnúrile de destin pe care le-au cunoscut, recent, doi colegi de-ai mei filologi – Marmelat Gităblîndă și Persil Jegu – m-au determinat să meditez puțin asupra activității (asta ca să nu-i spun totuși „meserie“) de editorialist. În urmă cu cîteva luni, pe ambii profesori i-a lovit morbul „articleriei“ săptămînale la ziar. Și-au „luat“ carevasăzică rubrici permanente, de „autori“, la un cotidian (încă) satisfăcător prezent în peisajul mass-media românesc. Vizibilitatea lor academică (vizibilitate pe care, iată, nu au simțit-o ca fiind suficientă) le a permis ușor să primească, din partea conducerii jurnalului, respectivele spații tipografice. S-au apucat așadar amîndoi să o facă pe moraliștii publici. Prezentau „cazuri“ din, prezumtiv, realitatea ime­diată a patriei noastre, pe care apoi le disecau preponderent etic. Ca intelectuali și, mai ales, ca universitari, dezvoltaseră pesemne sentimente de responsabilitate față de comunitate, dorindu-și să contribuie la progresul conștiinței colective. Impuls generos, să admitem! Din păcate, deși în direcții diferite (chiar răsturnate în oglindă, aș observa eu), atît Gităblîndă, cît și Jegu au pornit la drum cu niște filozofii ale scrisului complet greșite. (Dacă m-ar fi întrebat pe mine, care încep să am în spate o existență întreagă de „editorialist“, i-aș fi avertizat asupra riscurilor, dar nu au făcut-o. Motivul este unul legat de prestigiul lor personal: am uitat să precizez că și Marmelat, și Persil se identificau drept savanți în domeniul lingvistic, acceptînd cu greu „sfaturi“ de la confrați.)

Care erau însă „filozofiile“ scripturistice în cauză? Simple, afirm din start. În timp ce profesorul Gităblîndă credea în construcția parabolică a unui text (adică transfigura serios evenimentele reale la care se referea, invi­tîndu-l pe cititor să le descifreze pe un palier alegoric), domnul Jegu se dorea un radiograf precis al societății, referindu se direct, nemediat, la oameni și situații concrete (nu schimba nici măcar numele protagoniștilor, devenind un fel de variantă autohtonă a rabinului din Seinfeld, care, vă amintiți probabil, ținea predici televizate, exploatînd contexte precise din existența proprie – fanii celebrului serial nu au uitat, desigur, seninătatea cu care personajul rostea numele bietelor „victime“ aflate, fatal siderate, înaintea televizorului: „Cunosc o tînără – să-i zicem Elaine! – invidioasă pe vechiul ei amic ce tocmai a hotărît să se căsătorească. Lui propun să-i spunem George!“ ș.a.m.d.). Cele două sisteme de analiză nu au rezistat multă vreme. Parabolele lui Gităblîndă au ajuns rapid să fie „interpretate“ abracadabrant de cititori și, cu precădere, de către cititorii din Universitate (care se arată extrem de atenți atunci cînd un coleg de-al lor începe să pozeze în persoană publică, urmărindu l draconic și contabilizîndu-i feroce pînă și cele mai neînsemnate erori). Ele au intrat, după cum se va vedea imediat, pe un nedorit făgaș catastrofal. În contrapartidă, „fotografiile“ fidele ale lui Jegu au dezvăluit chestiuni ascunse, unele de-a dreptul sumbre, generînd tulburări (și scandaluri) sinistre.

Să le vedem pe rînd. Marmelat Gităblîndă avea o fixație cu lupta dintre bine și rău în societatea contemporană. Ca atare, a scris numeroase alegorii axate pe antagonismul dintre „fiara insidioasă“ și „sufletul limpede al dreptului“. Inițial, s-a crezut că omul se bănuia un nou apostol al Apocalipsei. De aceea, unii s-au limitat doar la a-l ridiculiza prin Facultate sau pe stradă. Se povestea că un profesor de la Geografie – mai ateu de felul lui – l-ar fi scuipat în fața Universității și i-ar fi scăpat, ulterior, și două scatoalce după cap, numindu-l „habotnic“. Mai tîrziu însă, lingvistul a intrat în atenția serviciilor secrete, fiind suspectat de transmiterea unor mesaje oculte către puteri străine (nu se știa totuși prea bine cine era „fiara insidioasă“ și cine „sufletul limpede“, pentru a putea fi plasat de una ori de cealaltă parte a baricadei). În fine, după ce a epuizat episoadele sordide legate de studenți, episoade despre care aflase datorită firii sale iscoditoare, Persil Jegu a trecut la „cronica“ evenimentelor din spațiul didactic. A vorbit nestingherit – „cu nume și prenume“, „cu subiect și predicat“, cum se spune acum – despre figuri profesorale de notorietate, inventariindu-le și stigmatizîndu-le diverse „culpe“ morale, știute, ascunse ori doar presupuse. A provocat divorțuri, conflicte, bătăi, demisii și, bineînțeles, corecții fizice aplicate lui însuși. Fizionomia i s-a schimbat, treptat, de la contuzii. Semăna tot mai mult la expresie cu un luptător K-1. Și el a sfîrșit în colimatorul autorităților, fiind acuzat de calomnie în formă gravă și continuată. Cu toate acestea, nici unul, nici celălalt nu disperă. Așteaptă, optimiști, aprobarea noilor Coduri Penale, capodoperele nedisimulate ale „dezincriminării“. Se gîndesc să-și strîngă și tabletele în volume… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pilot ucis în Sudan png
Legitimația a unui pilot rus a fost găsită printre rămășițele avionului doborât în Sudan. Legăturile cu traficanții de arme
În avionul rusesc doborât luni, 21 octombrie, în provincia sudaneză Dafur, se afla pilotul militar Viktor Granov, care avea legături directe cu cunoscutul traficant de arme Viktor Bout.
431c0c67 8ffc 26bd 966c 4e0b1331dcf7 jpg
Care este legătura între sinuzită și durerile de dinți? Toamna se înmulțesc aceste probleme!
Durerile de dinți nu sunt întotdeauna cauzate de probleme dentare directe. O legătură mai puțin cunoscută, dar frecvent întâlnită, este cea dintre sinuzită și durerile dentare, în special în sezonul rece.
chris turnbull jpg
A alergat 3.800 km și a ajuns în Cartea Recordurilor!
Un tată australian a pornit într-o călătorie epică prin țara natală pentru a doborî un record mondial care a rezistat de mai bine de 20 de ani. Chris Turnbull (40 de ani) a stabilit cea mai rapidă călătorie făcută pe jos prin Australia.
Qrevo MaxV JPG
Roborock: Inteligența artificială, asistenții vocali și aplicațiile inteligente transformă curățarea casei
Roborock: Inteligența artificială, asistenții vocali și aplicațiile inteligente transformă curățarea casei
Influenta Kremlin Rusia FOTO Shutterstock
UE vrea să majoreze tarifele pentru mai multe produse agro-alimentare ruseşti
Ţările membre UE dezbat o eventuală majorare a tarifelor pentru mai multe produse agro-alimentare ruseşti, precum şi la îngrăşăminte, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Horoscop 1 octombrie 2017 huff jpg
Horoscop vineri, 25 octombrie. E ziua deciziilor grele pentru un două zodii. Ce se întâmplă cu Leii și Gemenii
Horoscop vineri, 25 octombrie. E ziua deciziilor grele pentru un două zodii. Ce se întâmplă cu Leii și Gemenii.
image png
Motivul pentru care prințul William nu poartă verighetă. „Totul ține de preferințele personale”
William a decis să renunțe la verighetă atunci când s-a căsătorit cu Kate Middleton în 2011, dar nu a fost primul membru al familiei regale care a evitat tradiția.
evoli boala tigari electronice jpeg
Țara europeană care a decis să interzică țigările electronice de unică folosință
Guvernul a decis să oprească vânzarea țigărilor electronice de unică folosință începând cu anul viitor.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Presa britanică, despre cazul lui Ianis Hagi: ce provocat decăderea românului
Presa internațională a comentat situația românului.