Via ad inferos

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Iconofobie jpeg

Nu fac parte din categoria snobilor care, mimînd voluptatea neostoită a „culturii înalte“, disprețuiesc – de regulă, zgomotos – televiziunea, caracterizînd-o, plenar, drept trivială și decerebrată. Dacă am ce vedea, îmi place să mă uit la televizor. Apreciez filmele bune și documentarele interesante, iar de știri, într-o vreme, credeam că nu mă pot lipsi (mai nou însă, de cînd ele – ori măcar cele autohtone – s-au profilat pe „șoc“ și „groază“, am descoperit că absența telejurnalului zilnic nu constituie chiar o problemă majoră în viața omului!). Așadar, nu am cum să joc, fariseic, sceneta intelectualului absorbit de lumea ideilor fundamentale, complet ignorant în raport cu funcția telecomenzii: am crescut cu televizor și televiziunea a avut, mereu, un rol important în existența mea. Trebuie să admit totuși că, în ultimii șapte-opt ani, am petrecut puțin timp în fața televizorului. Din două motive, bănuiesc. Primul se leagă de îmbătrînire. Nu prea mă mai regăsesc în emisiunile, filmele și personajele promovate de televiziunile acestui moment. Al doilea e mai curînd personal. Am fost absurd de ocupat în intervalul amintit, din cauza implicării mele (necenzurate biografic, așa-zicînd) în administrația academică. Nu am găsit răgaz și dispoziție pentru „starea“ televizuală. Bineînțeles, am aflat, în mod direct uneori, indirect („la mîna a doua“, cum ar veni) cel mai frecvent, că „lucrurile au lua­t-o razna“ și că „televiziunile comerciale au înnebunit“ pur și simplu. Colac peste pupăză, recent, am citit și despre faptul că TVR-ul a ajuns în prag de faliment. S-au întîmplat, prin urmare, chestiuni importante, în domeniu, fix pe parcursul deceniului în care eu am stat deoparte. De aceea, eliberat acum de exercițiul administrativ și (re)focalizat, aproape in extenso, pe activitatea publicistică, am hotărît să recuperez.

Am început cu emisiunea de pe PRO TV, realizată de Cătălin Măruță și intitulată, deloc surprinzător, La Măruță. Nu știu dacă așa sînt toate edițiile respectivului show, dar cea din 3 mai a.c. a reprezentat, pentru mine, un experiment mesmeric. O oră și ceva nu am reușit să schimb canalul, deși mi-aș fi dorit. Profesional, domnul Măruță a punctat impecabil. Telespectatorul, iată, a fost biruit, eșuînd, paralizat, cu ochii „pe sticlă“. Mai mult, telespectatorul menționat, pretins expert în literatură (engleză) de calitate, a considerat atunci, subit, că marile tragedii și comedii lecturate în viața sa pălesc, din punct de vedere strict „epic“, înaintea poveștii dezvoltate, sub privirea lui, de teribila emisiune măruțiană (vai, ce fericit s‑ar fi arătat aici bietul Shakespeare care scotocea, disperat, după subiecte, prin cronicile obscure ale lui Saxo Grammaticus, legendele uitate ale celților sau istorioarele benigne ale boemilor italieni!). Invitații erau doi soți, mă rog, iubiți, concubini or whatever, în limbajul contemporan, dintr-un sat (dintr-o pădure, mai precis) vasluian(ă): ea de 19 ani, el de 46. Aveau doi copii mici, un băiat și o fată, care, judecînd contextul (viețuirea în pădure, din păcate, nu după model transcendentalist american!), creșteau precum Tarzan and Jane. Nu aceasta însă descria problema de fond. Tînăra, se pare, își părăsise, nu de mult, atît amorezul bătrîior, cît și nefericitele progenituri, pentru un văr al „soțului“, mai în etate decît încornoratul, adică de 47 de ani. În scurta perioada de coexistență cu noul partener, femeia a rămas iarăși însărcinată. Ca atare, dilemă istorică: cine este, cu adevărat, tatăl pruncului (situat deocamdată pe palierul embrionar) și pe care dintre verii rivali îl va alege, ultimativ, fata? Domnul Măruță, sobru, amfitrional, a ales să arbitreze.

Misiune foarte complicată. De ce? Pentru că vărul de 47 de ani, Aurică, se îndoiește serios de paternitatea sa (lucru cumva confirmat de celălalt văr, de 46 de ani, Costache, care subliniază derularea unei întîlniri intime, bref, între el și iubită, în urmă cu trei săptămîni, întîlnire ce ar fi putut genera graviditatea). În plus, se presupune că mama de 19 ani ar mai anima o legătură ascunsă cu un unchi de‑al ei, Tangerică, și el activ erotic, spun localnicii, pe toată durata tulburătoarei melodrame. În acest punct, verii sînt de acord: Tangerică, în pofida celor 60 de ani ai săi, ar fi putut să le pună amîndurora coarne. Aurică mai are și rațiuni private de reticență în preluarea „căsniciei“ de la verișorul lui din codru. De peste treizeci de ani, întreține relații sexuale energice cu o nepoată. S-ar cuveni, deci, etic vorbind, ca ea să devină aleasa inimii sale. În ecran răsare, fugitiv, un al treilea văr, care-i aduce o haină zgribulitului Aurică. Văzîndu-l, „soțul“ încornorat din studio se enervează. Strigă: „Și ăsta, și ăsta a avut de-a face cu nevastă-mea!“ Iubitul trădat se liniștește apoi, conchizînd că, dacă se va dovedi paternitatea lui Aurică, el va crește copilul, numai să i se întoarcă „soția“ acasă. Ei bine, tocmai aici a apărut, pe neașteptate, controversa! Reporterii de teren ai postului dezvăluie că zburdalnica mămică inițiase, de dimineață, un amor proaspăt cu portarul hotelului unde își cazase PRO TV-ul „eroii“. Sînt semne că ar rămîne în Capitală. Oricum, nici cei doi copii nu ar fi ai lui Costache, ci ai unui frate al protagonistei, aflat momentan în pușcărie… Am comutat pe un canal „concurent“. Acolo, ni se detalia cum un tînăr a violat-o pe mama celui mai bun prieten al lui și, lăsat liber de judecători, a mai siluit și o minoră… Mai „descopăr“ o mamă care „furase“ iubitul fiicei și, somată, în platou, de moderatoarea show-ului să îl dea înapoi, refuza cu înverșunare…

Epuizat, am închis ochii. Cred că mă voi întoarce în administrația academică.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Începând cu data de 01 ianuarie 2025 și contribuabilii mici vor transmite fișierul standard de control fiscal prin depunerea unei noi Declarații, a informat luni ANAF.
Brad Crăciun Foto Brazi de Crăciun jpeg
Tradiționalul brad de Crăciun nu mai este la modă. Cum arată pomul care este gata într-un minut
Bradul de Crăciun, simbolul clasic al sărbătorilor, a primit un upgrade modern. În locul bradului tradițional, încărcat cu decorațiuni atent alese și montat cu răbdare, noua tendință în decorul de Crăciun promovează brazi preasamblați, minimaliști, care se instalează în doar un minut.
1979: Béla Károlyi, alături de echipa care a adus primul titlu mondial al României, la Fort Worth. Foto Getty images
Legendarul Béla Károlyi, doborât de Alzheimer. O poveste de aur, transformată în coșmar
Fostul mare antrenor s-a stins din viață vineri, la 82 de ani.
sarbatori griji cheltuieli jpg
Sărbătorile de iarnă vin în primul rând cu griji. Peste 90% dintre români adopta noi strategii de cumpărare din cauza prețurilor mari
Anul acesta, sărbătorile vin pe fondul unei situații economice tensionate la nivel european. Studiul realizat de Offerista scoate în evidență faptul că inflația și creșterea costurilor generale reprezintă principalele îngrijorări pentru consumatori, iar acest lucru influențează
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
România, alături de Tanzania și Benin la investiții în educație. Ce arată ultimul raport UNESCO
Cel mai recent raport UNESCO arată Guvernul României alocă cei mai puțini bani pentru educație din lume. Astfel, doar 3,3% din PIB au fost investiți în educație în 2023.
chiftele de fasole de post JPG
Chiftele din fasole. Rețeta simplă de post de care te vei îndrăgosti
Deja înaintăm în Postul Crăciunului, iar dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, pe care o vom putea pregăti ușor, atunci putem apela la chiftele făcute din fasole!
barnoschi instagram jpg
Cum se înțelege, de fapt, Ana-Maria Barnoschi cu soțul ei: „Am avut discuții așa mai aprinse”
Ana-Maria Barnoschi (32 de ani), una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, s-a cununat religios cu alesul inimii sale, Vlad Bălău, în vara acestui an, pe exotica insulă Mallorca, din Spania. Invitată recent în podcast-ul moderat de Ilinca Vandici, Ana a vorbit despre relația pe car
bloc jpg
Este interzis să mai faci acest lucru pe scara blocului! Noua lege prevede amenzi severe pentru locatarii care nu respectă regula
Un val de schimbări legislative afectează viața la bloc, punând accent pe respectul reciproc și pe protejarea mediului și a sănătății locatarilor.
shutterstock 2531825467 jpg
De ce friptura ta „în sânge‟ nu conține sânge, de fapt
Adevărul despre lichidul roșu din friptura „în sânge‟.