Valea Prahovei din Austria

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

Prin dreapta ne depăşeşte un domn cu oarecare chelie şi mustaţă (un fel de Valerian Stan, dacă nu cumva l-aţi uitat deja), cu o mină de om satisfăcut că merge în concediu. Are cu el întreg familionul – nevastă şi trei copii. Schiurile sînt pe acoperiş, portbagajul geme de sacoşe care astupă complet geamul din spate. În faţă a apărut iarăşi Audi-ul enorm, cu număr de Cluj, condus de bărbosul voinic. Nu se vede cu cine mai e în maşină. Depăşim un Renault de Timişoara. La volan – o cucoană între două vîrste, cu ochelari şi părul roşu, vîlvoi. Stă dreaptă şi foarte atentă, de parcă ar vrea să prindă o muscă de pe parbriz. Trecem şi de două Logan-uri cu numere de Vrancea, pline de tineri veseli, probabil în echipă. E rîndul nostru să i-o luăm înainte lui „Valerian Stan“, care vorbeşte la telefon.  

Ne apropiem de Viena în ritm de vals. Imensele mori de vînt, albe, cu ale lor cîte trei pale, parcă ţin pasul cu „Dunărea albastră“ a lui Strauss – ta-ra-rim-pam, ta-ra-rim-pam, ta-ra-ri-raa. Parcă şi maşinile valsează pe autostradă, tot întrecîndu-se şi depăşindu-se între ele. E o zonă de drum întotdeauna plină de maşini româneşti care se îndreaptă spre Alpi, mai ales la vremea asta. O întreagă comunitate de oameni care ştiu una şi bună: Austria. Atraşi an de an, ca de un imens magnet. Controalele la graniţă nu-i perturbă. Nici o reintroducere a vizelor nu i-ar putea ţine în loc. Nu-i sperie nici ura unora dintre unguri, a căror ţară trebuie traversată de-a lungul. Mulţi dorm peste noapte la Budapesta şi acolo aud înjurături. Dar ce contează... ţinta e clară. Merg la oamenii ăia care ştiu să ascută canturile schiurilor, pînă cînd îşi pot exfolia cu ele o unghie. Se duc la pîrtiile cele late şi bine bătute de Ratrac-uri, noapte de noapte. În ţara unde sînt întotdeauna bine primiţi. Pleacă într-acolo cu zecile şi sutele de mii (doar în lunile martie, aprilie şi mai ale anului trecut, au fost 50.000 de turişti români în Austria).

Se duc să mănînce şniţel vienez cu cartofi prăjiţi, crenvurşti şi ştrudel cu mere sau brînză (eventual în sos de vanilie), să se delecteze cu piureurile de mere, să deguste găluştele şi cartofii tirolezi, salatele de untişor, rucola şi valeriană, să bea schnapps de pere şi de caise, să-şi dreagă digestia cu Jägermeister.

Să găsească pe masă tacîmuri de argint, cerbi de argint cu şerveţele în coarne şi miniorhidee, chiar şi la restaurantele de la baza pîrtiilor. Să bea cafele bune din ceşcuţe pictate. Să mănînce afară, iarna.  

Să calce pe covoare şi mochete în care piciorul, fie şi încălţat în clăpari, se afundă. Să se bucure de formele plăcute ale clanţelor, să-şi învelească pielea în prosoape absorbante şi să se culce în cearceafuri fine.

Să uite de mizeria toaletelor publice din propria ţară şi să-şi încînte privirea de culorile faianţelor, ale podelelor, blaturilor şi chiuvetelor, să se lase mîngîiaţi de jeturile catifelate de apă, care ies din robinetele strălucitoare, să miroasă odorizante şi săpunuri bune, să nu mai aibă parte, prin hoteluri, pensiuni şi benzinării, de scurgeri înfundate sau instalaţii care nu merg.

Să fie aproape peste tot întîmpinaţi cu zîmbete, să nu perceapă nici urmă de milă ori dispreţ cînd spun că sînt români. Să-i observe pe paltonarii din marile staţiuni, care nu seamănă cu paltonarii de la noi. Să se mire de bărbaţii care poartă blănuri şi care, odată cu milioanele, îşi plimbă netulburaţi căţeii de rase nemaivăzute.

Să meargă la băi, la Längenfeld, de pildă, să se scalde în apele sulfuroase sau sărate şi să asculte muzică subacvatică. Să picotească, hipnotizaţi de orga de lumini. Să facă cromoterapie. Să se lase masaţi de toate felurile de jeturi de apă şi să caşte gura la nebuniile ruşilor. Să rîdă de metrosexualii sau ce or fi fiind indivizii aceia îmbrăcaţi în costume de baie în dungi şi cu bretele, ca în filmele de pe timpuri.

Să asculte muzică tiroleză şi să-şi aducă aminte de Anda Călugăreanu şi de Toma Caragiu.

În sfîrşit, să-şi încarce minţile şi sufletele privind semeţia piscurilor albe. Să urce într-o clipită, cu telecabine ameţitoare, cu telegondolele sau cu telescaunele încălzite, pînă în vîrfuri imposibile. Să străbată ca vîntul munţi întregi, pe schiuri ori pe placă. Să privească, în zilele însorite, marea de culmi zdrenţuite, de jur împrejur, pînă hăt departe, la mai bine de 100 de kilometri. Cînd e înnorat, să se întristeze pe toate nuanţele de plumburiu pe care le-a inventat Dumnezeu.

Să se bucure de confortul deplin al cabanelor şi hotelurilor alpine, cînd afară se dezlănţuie urgiile albe. Să se întrebe cînd au avut timp oamenii şi cum de a fost posibil să construiască mii şi zeci de mii de parapeţi contra avalanşelor, pe toţi munţii.  

La ora închiderii pîrtiilor, să petreacă şi să bea bere pe terasele încălzite cu arzătoare de gaz, cot la cot cu schiori din toată lumea. Să schimbe informaţii cu ei. Să se bucure de vacanţă, să se simtă în mijlocul lumii civilizate. Asta îşi doresc. Înspre asta se precipită, pe autostrăzile aglomerate.  

„Valerian Stan“ ne depăşeşte din nou. A terminat de vorbit la telefon. Parcă sîntem numai între noi, românii. Polonezul cu Toyota grej e un intrus cumsecade. A apărut de pe drumul care vine de la Bratislava, probabil. Şi bineînţeles că nu are habar că noi sîntem, aici, un fel de navetişti anuali, că drumul ne e la fel de familiar cum ne era, odată, şoseaua de pe Valea Prahovei. Ba chiar, hai s-o recunoaştem, aici e chiar noua noastră Vale a Prahovei. Dunărea e şi ea pe aproape, cu valsurile ei, adică şi cu al lui Ivanovici, al nostru, ca să nu mai spunem că pe Strauss şi pe Mozart i-am cunoscut dintotdeauna şi ne sînt dragi. Şi ei sînt de-ai noştri.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

wizz air avion jpg
Wizz Air lansează două noi curse din România și anunță frecvențe crescute în 2025
Wizz Air, compania maghiară low-cost, continuă să investească în dezvoltarea bazei sale operaționale din Craiova, odată cu alocarea unei a doua aeronave Airbus A320neo în vara anului 2025,
shutterstock 2373185457 jpg
Elita Rusiei trage un semnal de alarmă în privința economiei. Industria de apărare, amenințată
Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Studiu: Legătura dintre mușchi și demență
Un studiu recent sugerează că o schimbare subtilă într-un mușchi din zona capului ar putea fi un semn timpuriu al riscului de Alzheimer.
Kari Lake FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump face încă o nominalizare controversată. Cine este Kari Lake, cea care va conduce postul de radio Vocea Americii
Președintele Donald Trump a numit-o pe Kari Lake în funcția de director al Voice of America, instalând o loialistă convinsă și o adeptă a liniei dure în materie de imigrație la conducerea postului de radio finanțat de Congres.
marelbo png
Cum a apărut cea mai mare fabrică de încălțăminte din România? „Viața printre străini este foarte amară”
Astăzi, este cea mai cunoscută fabrică de încălțăminte din țara noastră, dar puțini români știu povestea fascinantă din spatele ei. Aurel Bobu a petrecut trei ani dincolo de hotare, iar după ce s-a întors în țară, a pus pe picioare una dintre cele mai mari afaceri din România
Politie Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Un bărbat s-a spânzurat după ce a fost acuzat de gesturi rasiste în timpul unui meci de fotbal
Un bărbat din Marea Britanie a fost găsit mort a doua zi după ce ar fi făcut gesturi rasiste către un jucător de culoare în timpul unui derby local.
loto jpeg
Pe ce sparge banii câștigătorul Loto 6/49. Cum a fost surprins românul care s-a îmbogățit peste noapte cu 9,5 milioane de euro
Un bărbat din Galați, care a câștigat marele premiu de 9,58 milioane de euro la Loto 6/49, a atras atenția nu doar prin norocul său incredibil, ci și prin felul în care își trăiește viața.
colesterol jpg
Cum să îți reduci colesterolul „rău” în mod natural
Ai grijă de sănătatea ta și află cum poți să îți ții colesterolul sub control
FUEGO BUN jpg
Cum arată casa în care locuiește Fuego. Și-a transformat piscina în dressing. Ce spun vecinii despre el: „Nu are obiceiul să..”
După ani de muncă intensă și succes în agitația Bucureștiului, Paul Surugiu, cunoscut publicului drept Fuego, a ales să lase în urmă aglomerația capitalei și să se mute într-un loc liniștit, la periferia orașului. Artistul și-a construit o locuință impresionantă.