Vacanțe de melci

Publicat în Dilema Veche nr. 351 din 4 - 10 noiembrie 2010
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

În anii ’80 era la modă printre tineri un anume fel de excursie pe munte. Se pornea la drumuri lungi prin masive cu foarte puţine cabane (nu mai puţine decît astăzi), în care se mergea zile în şir, cu toate cele necesare traiului purtate în spinare. Probabil că mulţi îşi mai amintesc. Era ceea ce astăzi s-ar numi un exerciţiu de supravieţuire. 

La ordinea zilei erau afirmaţiile categorice şi aflasem că „dacă n-ai văzut Retezatul, ai pierdut 10 ani din viaţă“. Drept urmare, ca să nu pierdem cei 10 ani din viaţă, patru colegi de liceu ne-am apucat să pregătim o excursie în Retezat. Am descoperit că nu e deloc uşor. În primul rînd, aveam nevoie de cîte un rucsac cu cadru (capabil să cuprindă cam tot ce-i trebuie unui om ca să trăiască o săptămînă), de corturi şi de saci de dormit. Cum nici unul din aceste lucruri nu se găsea de cumpărat, aşa..., la primul magazin de articole sportive, am început pregătirea cu lungi excursii prin Bucureşti. După zile întregi de umblat, ne-am ales cu nişte saci de dormit înfloraţi, care – în cea mai meşteşugită împachetare – tot arătau precum un covor rulat, cu două corturi aşa-numite izoterme de cîte nouă kilograme fiecare şi cu cîte un rucsac cu cadru de aluminiu (singurul model care apărea pe atunci sporadic prin magazine). 

Am reuşit apoi să achiziţionăm o adevărată minune în domeniul articolelor de camping: o mică butelie de voiaj cu arzător. Pentru umplerea ei cu gaz a trebuit însă să stăm o jumătate de zi la coadă, la singurul centru care se ocupa cu aşa ceva, undeva prin cartierul Dămăroaia. Părinţii noştri au bătut, la rîndu-le, magazinele mai pricopsite din centrul oraşului şi au reuşit să ne cumpere conserve de mai multe feluri, brînză topită şi ciocolată chinezească. Au adăugat nişte gulii şi varză pentru salate (roşiile s-ar fi stricat), cîteva pîini, pliculeţe de ceai, sare, zahăr, mălai. De la o bunică grijulie am primit cîteva borcane cu zacuscă făcută în casă şi alte cîteva borcane cu bucăţi de carne de porc în untură. Unde încăpeau toate astea în noile noastre rucsacuri, să nu întrebaţi, mai ales că ne trebuiau şi nişte schimburi, haine mai groase, căciuli şi chiar mănuşi. 

Unul dintre noi a luat şi o toporişcă, în ideea că pe undeva vom avea nevoie să tăiem lemne pentru a face focul. Un altul şi-a atîrnat de rucsac un ceaun în care, eventual, să fierbem mămăliga (noroc pentru spinarea lui că era din aluminiu şi nu tuci). Colac peste pupăză, un vecin mai în vîrstă, care se grozăvea cu vasta sa experienţă de om al muntelui, ne-a avertizat că Retezatul n-are apă. Aşa că, la întreg harnaşamentul, am atîrnat fiecare şi cîte un bidon de plastic de trei litri plin cu apă. Un rucsac astfel echipat bătea cam la 30 de kilograme. Ca să-l putem lua în spate, trebuia să-l aşezăm mai întîi pe un scaun. Am mers o noapte întreagă cu trenul. În prima parte ne-am chinuit să închidem un ochi, într-o dogoare infernală a caloriferelor (geamurile erau închise şi de neclintit). De la un moment dat încolo, ne-am străduit să nu adormim ca nu cumva să trecem de gara Subcetate. Cînd am coborît din tren, arătam ca nişte roboţi încet mişcători, cocoşaţi sub greutatea enormelor rucsacuri pătrate, cu multele accesorii atîrnate bălăbănindu-se şi zdrăngănind pe diverse tonuri. Ceva curaj am mai prins cînd am văzut prin preajma gării şi alţi tîmpiţi, la fel de înzorzonaţi ca noi. Destul de repede aveam să descoperim că Retezatul are apă din belşug, peste tot numai lacuri şi izvoare. Totuşi, n-am golit bidoanele, de teamă că, la un moment dat, am putea da şi peste acel deşert de care ne vorbise vecinul sfătos. În a doua seară am realizat că nici toporişca nu prea folosea cînd era vorba să tai lemne de prin jnepeniş şi că, în general, povestea cu făcutul focului era mai complicată decît ne-am fi închipuit. 

Dar dincolo de aceste mici inconveniente, am mărşăluit zile întregi în ritm de melc cu casa-n spate, înjunghiaţi de dureri în spinare ori de cîte ori încercam să întoarcem capul pentru a admira minunăţiile Retezatului, în permanent pericol să ne prăbuşim împiedicaţi de lespezile clămpănitoare de pe culmi, udaţi de ploaie, arşi de soare şi dezechilibraţi de vînt. De greutate am uitat numai cînd a fost să fugim de un urs, imaginar, pe care-l credeam prin apropiere din pricina unor excremente cu care ne tot întîlneam pe potecă (nu mai conta că erau cam uscate). Un cioban ne-a păcălit să ne facem ceai din muguri de jneapăn, pentru ca apoi să ne spună că e diuretic. Am îngheţat de frig în cort pe lîngă Bucura şi am încercat să facem baie în Zănoaga. Am terminat pîinea în primele zile şi la urmă am ajuns să mîncăm sardine în ulei, cu gulii şi zacuscă sub forma unui singur fel, udat cu bere la litru cumpărată de la Gura Zlata. Desertul au fost nişte resturi de cubuleţe de zahăr găsite pe fundul unui rucsac. Culmea e că excursia aceea ne-a mai şi plăcut, dovadă fiind că o mai povestim şi astăzi. Cam aşa ne-am călit noi în comunism, în aşteptarea capitalismului sălbatic şi poate de aceea, astăzi, nu ne impresionează nici Bear Grylls, nici Ray Mears şi nici criza economică mondială.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.