Ursu și Magnițki

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

Știm deja prea bine cazul Gheorghe Ursu, inginerul și poetul omorît în arestul Miliției din Calea Rahovei, în anii ’80. O poveste în care libertatea și apoi viața unui om au fost luate, la ordinul Securității, pe simplul motivul al descoperirii unui jurnal intim care era critic la adresa conducerii politice a vremii. Lupta perseverentă dusă de fiul inginerului – Andrei Ursu – pentru a face dreptate în acest caz a durat decenii și a fost mereu în atenția opiniei publice.

Mai puțini români știu, poate, că lucruri similare s-au petrecut chiar și la mult timp după căderea comunismului, în Rusia lui Putin. Un asemenea caz a devenit celebru în toată lumea. E vorba de omorîrea în închisoare a avocatului Serghei Magnițki, care descoperise și dezvăluise schema prin care niște angajați ai Ministerului de Interne de la Moscova furaseră 230 de milioane de dolari, bani depuși pe post de impozite către statul rus, din partea unui fond de investiții american. Dacă n-au putut pune mîna direct pe banii investitorilor americani, așa cum se pare că avuseseră intenția, printr-o manevră aiuritoare, funcționarii corupți au obținut banii cuveniți bugetului Rusiei. Directorului american al fondului de investiții, Bill Browder, i s-a interzis intrarea în Rusia, iar avocatul său rus Serghei Magnițki a fost arestat. A fost ucis în bătaie de o echipă de gardieni, după ce anterior, timp de aproape un an, a fost supus la rele tratamente și nu i s-a acordat îngrijire medicală, deși era grav bolnav. De aceea spun că se compară cu povestea inginerului Ursu. În detenție, avocatului Magnițki i se cerea să mărturisească o inventată evaziune fiscală la care ar fi luat parte împreună cu Bill Browder. Un scenariu demn de vremurile lui Stalin. Spre deosebire de cazul Ursu însă, nu problemele ideologice îi mînau pe anchetatori împotriva lui, ci propria lor hoție. Magnițki a dovedit însă un caracter și o rezistență ieșite din comun și nu a cedat torționarilor. A plătit cu viața pentru că nu a vrut să mintă și să-și acuze clientul. A luptat de fapt pentru adevăr și pentru cauza cetățenilor privați de impozitele ce li cuveneau.

După metode binecunoscute, propaganda rusească a întors însă totul pe dos. Corupții au fost identificați cu interesele naționale rusești și apărați în mod oficial. Magnițki a fost făcut vinovat de infracțiunea pe care de fapt el a descoperit-o. Și, culmea absurdului, procesul ce i-a fost intentat a continuat în mod grotesc și după moartea lui. Autoritățile de la Moscova au încercat să-l dea în urmărire internațională pe Bill Browder. Într-un gest cu totul excepțional însă, Interpolul a refuzat să pună în aplicare mandatul.

În urma acestei întîmplări, finanțistul de succes de pînă atunci Bill Browder s a transformat într-un aprig luptător pentru drepturile omului. Și-a pus în joc întreaga energie și toate relațiile pentru a-i face dreptate post-mortem avocatului său rus și pentru a atrage atenția și asupra altor nedreptăți care se petrec în Rusia. După ani de eforturi a reușit să obțină din partea Congresului și a executivului american adoptarea așa-numitei „legi Magnițki“. E acea binecunoscută listă a unor persoane din Rusia care au primit interdicții în Statele Unite. Actul a fost adoptat apoi și de Parlamentul European, iar lista începută cu cei dovediți a fi fost implicați în cazul Magnițki a continuat și cu persoanele direct răspunzătoare de atacarea Ucrainei, în 2014. Legea se extinde acum (fiind adoptată de tot mai multe parlamente ale țărilor civilizate) pentru toți cei care, la nivel global, săvîrșesc acte grave de corupție sau încălcări ale drepturilor omului. Cu alte cuvinte, se interzice potentaților care comit asemenea fapte în diverse colțuri ale lumii să se mai bucure și de „tentațiile“ lumii civilizate occidentale.

În urmă cu cîteva săptămîni, „legea Magnițki“ a fost introdusă și în Parlamentul nostru de către USR. Așadar, tragica moarte a lui Serghei Magnițki nu fost chiar în zadar. Dar nu e de uitat că a mai existat și un alt colaborator rus al lui Bill Browder, care a murit în Anglia, în condiții suspecte. Bill Browder se păzește și astăzi, prin toate mijloacele, de mîna lungă a FSB-ului. Printre altele, spre aducerea la cunoștința cît mai multor oameni din întreaga lume despre cele întîmplate, a scris o carte, tradusă și la noi, la Editura Humanitas, sub titlul Alertă roșie – cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin. O carte impresionantă, care dă o idee despre cît e de greu să te pui cu partea rea a lumii. Chiar și acolo unde te-ai aștepta să găsești înțelegere și solidaritate la dezvăluirea unor nedreptăți flagrante poți întîmpina obstacole nebănuite. Adevărul nu iese la lumină decît cu mari eforturi. Dar cartea relevă și cît de mult pot face cîțiva oameni hotărîți, cinstiți și perseverenți. În finalul ei, autorul spune că „nimic nu poate aduce mai multă mulțumire decît conștiința faptului că ai obținut o fărîmă de dreptate într-o lume foarte nedreaptă“. Asemeni lui Andrei Ursu, cel întors din America pentru a-i face dreptate tatălui omorît în România, și americanul Bill Browder a reușit să obțină un fel de dreptate în memoria lui Serghei Magnițki. Greu de omis însă observația că dreptatea asta pare să fie mai mereu obținută dinspre America, în vreme ce, după cum a aflat Browder, în partea cealaltă, „poveștile rusești nu se termină niciodată cu bine“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dacia Duster TCe 4x2 Journey 15 jpg
Dacia are pentru prima oară în istorie un automobil finalist în competiția „Mașina anului în Europa”
Cei 60 de membri din 23 de țări ai juriului „European Car of the Year“, competiție organizată din 1963, au anunțat cei șapte finaliști ai competiției Car of the Year 2025. Dintre cele 42 modele testate, noul Duster, fabricat la Mioveni, se numără printre finaliști, o premieră pentru brandul Dacia.
Dostoievski, foto wikipedia jpg
16 noiembrie: Un tribunal rus l-a condamnat pe Fiodor Dostoievski la moarte. De unde i-a venit salvarea
La 16 noiembrie 1849, scriitorul rus Fiodor Dostoievski era condamnat la moarte pentru acţiuni împotriva guvernului, fiind salvat în ultimul moment de un ordin de anulare venit din partea ţarului. Tot într-o zi de 16 noiembrie a fost sintetizat pentru prima dată cel mai cunoscut drog din lume, LSD.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Planta neașteptată pe care o poți prepara sub formă de infuzie pentru a slăbi în timp record. Costă doar un leu
În lupta cu kilogramele în plus, deseori ne concentrăm pe diete complexe și suplimente scumpe, uitând de puterea plantelor. Printre acestea, una neașteptată, dar extrem de eficientă în susținerea procesului de slăbire este pătrunjelul.
Muriqi jpg
România – Kosovo, final exploziv: Muriqi și colegii lui au părăsit terenul. „E o rușine!“
Partida de pe Arena Națională, desfășurată într-o atmosferă curată timp de peste 90 de minute, a „luat foc“ în prelungiri.
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
De ce are George Simion interdicție de a intra în Ucraina. Documentul a fost făcut public. Prima reacție a liderului AUR
Guvernul României a făcut public documentul transmis de autoritățile ucrainene, care detaliază motivele deciziei de a-i interzice intrarea în Ucraina parlamentarului român și candidat la alegerile prezidențiale, George Simion.
inudnatii portugalia jpg
Inundațiile de amploare au lovit și Portugalia, după ce dezastrul din Spania a ucis peste 200 de persoane
Străzile din Algarve s-au transformat în râuri învolburate, în timp ce Europa este lovită de inundațiile bruște care au afectat mult iubita destinație britanică de vacanță.
baterii de baie gqs calitate png
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Calitatea bateriilor de baie: Este influențată de preț?
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
România, o țară bogată în istorie și resurse naturale, ascunde în inima sa povești puțin cunoscute, dar fascinante.
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
Cine este „cel mai ghinionist om din istorie”! De ce a murit, de fapt, bărbatul care a scăpat de unul dintre cele mai mari dezastre naturale din istorie
Anul 79 d. Hr. a fost unul pe care omenirea nu îl va uita niciodată, iar specialiștii încă încearcă să înțeleagă cât mai bine drama care s-a petrecut în acel an. Mai precis, acesta a fost anul erupției vulcanului Vezuviu, care a distrus orașul Pompeii!