Un volum braudelian

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Iconofobie jpeg

Am parcurs, în ultimele săptămîni, cu sforţări uriaşe, un cărţoi neverosimil, însumînd 893 de pagini, cu un titlu altfel lipsit de preţiozitate – Documente diplomatice. Autor: Nicolae Titulescu. Imensa antologie de rapoarte oficiale sau secrete, telegrame, circulare, note, cuvîntări, interviuri, articole şi scrisori cuprinde 491 de documente redactate de importantul diplomat român între 1920-1939 şi, cu precădere, între 1922-1936, cînd politicianul a avut un rol central în afacerile internaţionale ale României. Nu mă pregătesc pentru nici un examen de istorie diplomatică şi nici nu sufăr de vreun masochism intelectual, manifestînd predispoziţie pentru autoflagelări lecturative. Pur şi simplu, am descoperit giganticul volum în biblioteca părinţilor şi l-am răsfoit din curiozitate. Apoi – pe fondul identificării unei bizarerii (asupra căreia îmi iau libertatea să revin ceva mai tîrziu) – am debutat în actul citirii propriu-zise, cum spuneam, cu eforturi supraomeneşti. Nu cred că Nicolae Titulescu reprezintă un nume necunoscut pentru majoritatea locuitorilor acestei ţări. El a fost unul dintre cei mai mari diplomați români din toate timpurile. S-a afirmat încă din Primul Război Mondial, cînd a funcţionat ca ministru de Finanţe (1917). Ulterior a intrat pe scena politicii europene, mai întîi ca delegat la semnarea Tratatului de la Trianon (1920), iar, mai tîrziu, ca participant la adunările generale ale Societăţii Naţiunilor, în 1920 şi 1921. La 16 decembrie 1921, Titulescu ajunge în diplomaţie, devenind trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Londra (adică, pe scurt, ambasador). Între iulie 1927 şi iulie 1928, are prima experienţă (cam scurtă, doar de un an) pe fotoliul de ministru al Afacerilor Externe, pentru a reveni, în forţă, în postura respectivă, în octombie 1932. Conduce diplomaţia română pînă în august 1936, cînd este înlăturat, brutal şi definitiv, din politică. Pe parcursul pauzei de patru ani dintre cele două ministeriate se întoarce ca ambasador la Londra.

Două decenii, prin urmare, de activitate diplomatică neîntreruptă. Un interval în interiorul căruia România cunoaşte cele mai convingătoare succese economice şi politice din întreaga sa istorie. O traiectorie socială şi identitară care – spun specialiştii –, dacă nu ar fi fost întreruptă brusc şi devastator de comunism, ar fi dus la o dezvoltare a ţării noastre, în prezent, comparabilă cu cea a naţiunilor europene. În sfîrşit, nu trebuie să credem că se înmagazinează, în acest progres, meritul exclusiv al lui Titulescu. Ar fi, desigur, exagerat. O întreagă generaţie de oameni politici şi intelectuali remarcabili a contribuit la emanciparea interbelică a României. De asemenea, anumiţi factori de conjunctură internaţională favorabilă au avut rol de – să zicem – catalizatori ai triumfurilor româneşti. Totuşi, rămîne indubitabil faptul că, în douăzeci de ani de diplomaţie la vîrf, diplomaţie făcută, în plus, cu rafinament şi inteligenţă, Nicolae Titulescu a constituit un artizan de primă clasă al acestor realizări. Avem aici un adevăr fundamental, recunoscut pînă şi de istoriografia comunistă. Cu impulsul explorării geografiilor exotice care au dus, ultimativ, la formarea comunităţilor de inşi excepţionali, am început să răsfoiesc imensul volum de documente. Era acolo, credeam, mecanismul discret, subtil şi, totodată, complicat prin care se articulau nişte viziuni politice grandioase, apte de a schimba destine istorice. Lectura lor simplă însemna un veritabil gest arheologic, de reconstrucţie a unui timp eroic.

Ei bine, acum intervine – neaşteptat – bizareria amintită la început. Nimic grandios, nimic eroic, nimic excepţional în primele douăzeci de pagini de rapoarte şi scrisori redactate de Titulescu pe cînd se afla la Londra ca ambasador! Nimic ieşit din comun, apoi, nici în următoarele o sută, două sute, trei sute (ş.a.m.d.) de pagini! Hîrtii funcţionăreşti (unele clasificate, curios, ca „strict secrete“), pline de detalii anodine şi elemente tehnice. Toate, îmbibate de un limbaj (jargon) „diplomăţesc“, pe care, dacă nu l aş fi ştiut elaborat în perioada interbelică şi, mai ales, de către Nicolae Titulescu, l-aş fi numit, fără ezitări, „de lemn“. Discuţii interminabile (între Titulescu, Ghika, Carol al II-lea şi I.G. Duca) pe marginea preţului cerealelor în Europa, al oilor, al vacilor, al laptelui, al porcilor. Infinite referate despre serate mondene, cu figuri cunoscute ori obscure din istoria vremii, consemnarea gesticii, observaţiilor (adesea, complet formale) făcute de diverşi politicieni europeni. Costul aurului, debitul Dunării, negocieri financiare mărunte, chiţibuşării din presă etc. etc. Nimic despre ascensiunea lui Hitler (de pildă), despre pericolul sovietic, despre versatilitatea politică a Angliei şi Franţei la momentul respectiv! Nimic cu adevărat monumental. Nu vreau să credeţi că sînt un naiv care nu-şi dă seama de importanţa detaliilor „mici“ în interiorul politicii aşa-zicînd „mari“ sau de acuitatea unui diplomat de talia lui Titulescu la tensiunile reale ale Europei, chiar atunci cînd scrie, cu răbdare de arhivar, despre preţul grîului pe piaţă. Ce doresc să subliniez este cu totul altceva. Istoria rămîne, într-adevăr, o fenomenalitate duală, cum o caracterizează Braudel. Ea se naşte dintr-o „durată lungă“ (a acumulărilor lente şi aparent nesemnificative, din viaţa de zi cu zi a colectivităţilor) şi o alta „scurtă“ (a exploziilor miraculoase, a transformărilor abrupte și cruciale). De la un moment astral la altul, lumea încremeneşte aparent, intrînd într-o lentoare diacronică apăsătoare. Minţile politice excepţionale, cum a fost, indiscutabil, cea a lui Titulescu, se conformează atunci „istoriei lungi“, devenind nespectaculoase, adică mai curînd „funcţionăreşti“. Interesantă aptitudine de adaptare, dar, să recunoaştem, o adaptare îngrozitor, ucigător de plicticoasă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

colaj (4) jpg
Prăpăd în județele lovite de fenomene extreme: oameni salvați din viituri, case distruse, drumuri blocate
Fenomenele meteorologice extreme care au lovit duminică mai multe județe din țară au provocat pagube importante. Cele mai grave situații s-au înregistrat în județul Suceava.
steam car jpg
Accident rutier fatal la numai 6 km/h. Povestea incredibilă a primelor incidente în trafic
Primele accidente rutiere din istorie arată cât de periculoase sunt autovehiculele scăpate de sub control chiar și la viteze foarte mici. Deși primele automobile circulau cu doar 10 kilometri la oră, viteză maximă, numărul fatalităților era consistent.
Tren deraiat în Germania FOTO Profimedia
Un tren cu 100 de pasageri a deraiat în Germania. Mai multe persoane au murit
Un tren de călători a deraiat duminică, 27 iulie, în apropierea orașului Riedlingen, din districtul Biberach, Germania. Mai multe persoane au fost ucise. Numărul răniților este, de asemenea, mare, potrivit RADIO 7.de
Ursula von der Leyen Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
Ursula von der Leyen îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, apoi a precizat, pe contul său de pe reţeaua de socializare X, că Ucraina, ţară candidată pentru aderarea la UE, „a realizat multe pe drumul său european”.
Alexandru Nazare Foto Facebook   Alexandru Nazare jpg
Ministrul Finanțelor, reacție după demisia lui Anastasiu. „ANAF e disfuncțională, nu a existat dorință reală de reformă”
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a reacționat după ce Dragoș Anastasiu și-a prezentat, duminică, demisia din funcția de vicepremier pe fondul scandalului privind mita către ANAF.
Dragoș Anastasiu și Ilie Bolojan FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Demisia lui Anastasiu tensionează Guvernul. „Conferința a fost halucinantă, un atac la stat”. Bolojan, sub presiune: „Va încerca să contraatace”
Scandalul Anastasiu aruncă o umbră asupra Guvernului Bolojan, care a vrut să aducă oameni profesionişti din afara politicii pentru reformarea României.
image png
Corpul ei e o operă de artă! Povestea tinerei care și-a făcut 250 de tatuaje. Transformarea care a costat cât o mașină de lux! FOTO
Blue Valentine este o creatoare de conținut din Melbourne, Australia, iar la vârsta de 28 de ani etalează un corp învelit în tatuaje, fiecare având o semnificație aparte. Ce tratament primește din partea bărbaților, dar și câți bani a investit, descoperiți din acest articol.
furtuna pe munte, foto iStock jpg
Un copil de opt ani și un adult, blocați pe munte, din cauza furtunii
Jandarmii din Suceava au intervenit, duminică seară, pentru a ajuta un bărbat şi un copil în vârstă de opt ani să coboare de pe munte. Cei doi rămăseseră blocați în zonă din cauza furtunilor şi ploilor torenţiale care au afectat judeţul Suceava.
horoscop jpeg
Horoscop luni, 28 iulie. Nativii unei zodii încheie relații, dar cunosc oameni noi
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 28 iulie.