Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 950 din 23 ÔÇô 29 iunie 2022
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Rar mi-a fost dat s─â citesc o carte de popularizare a ╚Ötiin╚Ťei mai pl─âcut─â dec├«t cea a lui Bill Bryson, Despre toate, pe scurt ÔÇô de la Big Bang la ADN (scris─â ├«n 2003 ╚Öi tradus─â ├«n rom├óne╚Öte la Polirom ├«n 2015). Cartea ├«ncepe prin a-╚Öi felicita cititorul care a ajuns s-o ╚Ťin─â ├«n m├«n─â pentru c─â, scrie autorul, lucrul acesta a fost, de fapt, mai dificil dec├«t s-ar crede: ÔÇ×├Än primul r├«nd, pentru ca dumneavoastr─â s─â v─â afla╚Ťi acum aici, a fost nevoie ca miliarde ╚Öi miliarde de atomi afla╚Ťi ├«n deriv─â s─â se adune cumva, ├«ntr-o manier─â complicat─â ╚Öi cu o curioas─â bun─âvoin╚Ť─â, pentru a v─â crea. S-a ajuns la un aranjament at├«t de specializat ╚Öi de particularizat, ├«nc├«t nu a mai fost niciodat─â ├«ncercat p├«n─â acum ╚Öi nu va exista dec├«t cu aceast─â unic─â ocazie. Mul╚Ťi ani de acum ├«nainte (sper─âm noi), aceste particule minuscule se vor angaja f─âr─â rezerve ├«n toate miliardele de eforturi destoinice ╚Öi interconectate, necesare pentru a v─â men╚Ťine pe dumneavoastr─â intact ╚Öi a v─â permite s─â v─â bucura╚Ťi de experien╚Ťa acestei minunate, dar ├«n general subapreciate st─âri numite existen╚Ť─âÔÇŁ. C├«nd cite╚Öti a╚Öa ceva, deja ├«ncepi s─â te foie╚Öti ├«n fotoliu, ├«ncerc├«nd parc─â o introspec╚Ťie ├«n propria structur─â atomic─â.

Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â. De altfel, autorul spune ├«n introducere c─â interesul s─âu pentru ╚Ötiin╚Ť─â e legat de o carte de ╚Ötiin╚Ťe naturale din copil─ârie, a c─ârei ilustrare a interiorului P─âm├«ntului l-a f─âcut foarte curios, dar din al c─ârei con╚Ťinut nu a reu╚Öit s─â ├«n╚Ťeleag─â nimic din ceea ce-l interesa. Ajuns matur, a ├«nceput s─â scrie despre ╚Ötiin╚Ť─â, pun├«nd cap la cap ceea ce a aflat de la o mul╚Ťime de mari savan╚Ťi, la care a mers cu ├«ntreb─âri simple. A ╚Ötiut cum ╚Öi ce s─â-i ├«ntrebe, uneori pun├«ndu-i chiar ├«n ├«ncurc─âtur─â, pentru c─â ├«ntreb─ârile simple nu au totdeauna r─âspunsuri la ├«ndem├«n─â.

├Än urma unor corecturi ╚Öi observa╚Ťii asupra manuscrisului s─âu, f─âcute de un paleontolog de la Muzeul American de Istorie Natural─â, Bill Bryson recunoa╚Öte c─â ├«n cele cinci sute de pagini ale lucr─ârii se pot ascunde ÔÇ×cine ╚Ötie c├«te alte asemenea confuzii jenanteÔÇŁ. Am observat chiar ╚Öi eu unele mici inadverten╚Ťe ╚Öi am intuit c├«te o ├«n╚Ťelegere u╚Öor paralel─â cu teoria ╚Ötiin╚Ťific─â, din partea autorului, dar s├«nt lucruri nesemnificative ├«n compara╚Ťie cu maratonul pe care acesta ├«l face prin istoria Universului, a P─âm├«ntului ╚Öi a fiin╚Ťelor vii, ├«n acela╚Öi timp cu pove╚Ötile descoperirilor ╚Ötiin╚Ťifice, cu biografii interesante ╚Öi amuzante ale unor oameni de ╚Ötiin╚Ť─â, dimpreun─â cu rela╚Ťiile ╚Öi controversele ╚Ötiin╚Ťifice ╚Öi omene╚Öti dintre ei.

├Än zilele noastre nu prea e posibil s─â ├«n╚Ťelegi pe deplin toate domeniile ╚Ötiin╚Ťei. De altfel, probabil c─â nici un specialist adev─ârat dintr-o ramur─â ╚Ötiin╚Ťific─â nu s-ar fi ├«ncumetat la o ├«ntreprindere at├«t de cuprinz─âtoare. Bill Bryson e ├«ns─â un temerar. Calitatea lui e, ├«n primul r├«nd, aceea de scriitor. Aproape la fiecare pagin─â dai peste c├«te o formulare memorabil─â sau plin─â de umor. Inventivitatea compara╚Ťiilor ╚Öi a exemplelor pe care le g─âse╚Öte e de foarte multe ori de natur─â s─â ╚Öocheze pur ╚Öi simplu cititorul. Iat─â un exemplu:

ÔÇ×Fiecare dintre noi s├«ntem at├«t de boga╚Ťi ├«n atomi, iar dup─â moarte s├«ntem at├«t de bine recicla╚Ťi, ├«nc├«t un num─âr important  din atomii no╚Ötri ÔÇô p├«n─â la un miliard din fiecare dintre noi, dup─â cum s-a sugerat ÔÇô probabil c─â i-au apar╚Ťinut c├«ndva lui Shakespeare. Cam ├«nc─â un miliard de c─âciul─â provin de la Buddha, de la Gengis-Han sau Beethoven ori de la o alt─â figur─â istoric─â la care vre╚Ťi s─â v─â g├«ndi╚Ťi (personajele trebuie s─â aib─â, se pare, o vechime considerabil─â, ├«ntruc├«t atomii au nevoie de c├«teva decenii pntru a se redistribui complet, a╚Öa c─â, oric├«t de mult v-a╚Ťi dori, ├«nc─â nu s├«nte╚Ťi una cu Elvis Presley)ÔÇŁ.  

Uluitoare s├«nt ╚Öi exemplific─ârile dimensiunilor din Univers pe care le face Bryson, de pild─â cea a sistemului solar: ÔÇ×Departe de a marca limita exterioar─â a sistemului solar, dup─â cum arat─â cu at├«ta infatuare acele h─âr╚Ťi ╚Öcol─âre╚Öti, Pluto marcheaz─â doar a cincizeci de mia parte din drumÔÇŁ.

Trec├«nd cu dezinvoltur─â de la infinitul mare la infinitul mic ╚Öi la misterul vie╚Ťii, autorul reu╚Öe╚Öte s─â descrie, ├«ntr-un capitol fascinant, celula vie. Iat─â un mic fragment: ÔÇ×Fiecare celul─â din natur─â este un miracol. Chiar ╚Öi cele mai simple dep─â╚Öesc cu mult orice limit─â a ingeniozit─â╚Ťii umane. De exemplu, pentru a forma cea mai primitiv─â celul─â de drojdie, ar trebui s─â lu─âm un num─âr de componente egal cu cele care alc─âtuiesc un avion de linie Boeing 777, s─â le miniaturiz─âm ╚Öi s─â le ├«ndes─âm ├«ntr-o sfer─â cu un diametru de aproximativ cinci microni; apoi ar trebui s─â reu╚Öim cumva s─â convingem sfera s─â se reproduc─âÔÇŁ.

Cartea lui Bryson oferă în ansamblu o oarecare idee despre raportul între ceea ce știm și ce nu știm, relevînd dimensiunile de-a dreptul înfiorătoare pe care continuă să le aibă sfera necunoașterii umane. Felul în care e scrisă cartea, însă, constituie, cum spuneam, suprema ei calitate. Aș putea spune chiar că lectura ei mi-a adus aminte de momentele cînd citeam romane ca Război și pace sau Muntele vrăjit.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.