Un roman de știință

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Rar mi-a fost dat să citesc o carte de popularizare a științei mai plăcută decît cea a lui Bill Bryson, Despre toate, pe scurt – de la Big Bang la ADN (scrisă în 2003 și tradusă în românește la Polirom în 2015). Cartea începe prin a-și felicita cititorul care a ajuns s-o țină în mînă pentru că, scrie autorul, lucrul acesta a fost, de fapt, mai dificil decît s-ar crede: „În primul rînd, pentru ca dumneavoastră să vă aflați acum aici, a fost nevoie ca miliarde și miliarde de atomi aflați în derivă să se adune cumva, într-o manieră complicată și cu o curioasă bunăvoință, pentru a vă crea. S-a ajuns la un aranjament atît de specializat și de particularizat, încît nu a mai fost niciodată încercat pînă acum și nu va exista decît cu această unică ocazie. Mulți ani de acum înainte (sperăm noi), aceste particule minuscule se vor angaja fără rezerve în toate miliardele de eforturi destoinice și interconectate, necesare pentru a vă menține pe dumneavoastră intact și a vă permite să vă bucurați de experiența acestei minunate, dar în general subapreciate stări numite existență”. Cînd citești așa ceva, deja începi să te foiești în fotoliu, încercînd parcă o introspecție în propria structură atomică.

Bill Bryson nu este om de știință, nu are o formație științifică și, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare să aibă în spate un proces de înțelegere, de clarificare a unor lucruri, pînă la nivelul la care devin accesibile oricărui om cu o minimă educație academică. De altfel, autorul spune în introducere că interesul său pentru știință e legat de o carte de științe naturale din copilărie, a cărei ilustrare a interiorului Pămîntului l-a făcut foarte curios, dar din al cărei conținut nu a reușit să înțeleagă nimic din ceea ce-l interesa. Ajuns matur, a început să scrie despre știință, punînd cap la cap ceea ce a aflat de la o mulțime de mari savanți, la care a mers cu întrebări simple. A știut cum și ce să-i întrebe, uneori punîndu-i chiar în încurcătură, pentru că întrebările simple nu au totdeauna răspunsuri la îndemînă.

În urma unor corecturi și observații asupra manuscrisului său, făcute de un paleontolog de la Muzeul American de Istorie Naturală, Bill Bryson recunoaște că în cele cinci sute de pagini ale lucrării se pot ascunde „cine știe cîte alte asemenea confuzii jenante”. Am observat chiar și eu unele mici inadvertențe și am intuit cîte o înțelegere ușor paralelă cu teoria științifică, din partea autorului, dar sînt lucruri nesemnificative în comparație cu maratonul pe care acesta îl face prin istoria Universului, a Pămîntului și a ființelor vii, în același timp cu poveștile descoperirilor științifice, cu biografii interesante și amuzante ale unor oameni de știință, dimpreună cu relațiile și controversele științifice și omenești dintre ei.

În zilele noastre nu prea e posibil să înțelegi pe deplin toate domeniile științei. De altfel, probabil că nici un specialist adevărat dintr-o ramură științifică nu s-ar fi încumetat la o întreprindere atît de cuprinzătoare. Bill Bryson e însă un temerar. Calitatea lui e, în primul rînd, aceea de scriitor. Aproape la fiecare pagină dai peste cîte o formulare memorabilă sau plină de umor. Inventivitatea comparațiilor și a exemplelor pe care le găsește e de foarte multe ori de natură să șocheze pur și simplu cititorul. Iată un exemplu:

„Fiecare dintre noi sîntem atît de bogați în atomi, iar după moarte sîntem atît de bine reciclați, încît un număr important  din atomii noștri – pînă la un miliard din fiecare dintre noi, după cum s-a sugerat – probabil că i-au aparținut cîndva lui Shakespeare. Cam încă un miliard de căciulă provin de la Buddha, de la Gengis-Han sau Beethoven ori de la o altă figură istorică la care vreți să vă gîndiți (personajele trebuie să aibă, se pare, o vechime considerabilă, întrucît atomii au nevoie de cîteva decenii pntru a se redistribui complet, așa că, oricît de mult v-ați dori, încă nu sînteți una cu Elvis Presley)”.  

Uluitoare sînt și exemplificările dimensiunilor din Univers pe care le face Bryson, de pildă cea a sistemului solar: „Departe de a marca limita exterioară a sistemului solar, după cum arată cu atîta infatuare acele hărți școlărești, Pluto marchează doar a cincizeci de mia parte din drum”.

Trecînd cu dezinvoltură de la infinitul mare la infinitul mic și la misterul vieții, autorul reușește să descrie, într-un capitol fascinant, celula vie. Iată un mic fragment: „Fiecare celulă din natură este un miracol. Chiar și cele mai simple depășesc cu mult orice limită a ingeniozității umane. De exemplu, pentru a forma cea mai primitivă celulă de drojdie, ar trebui să luăm un număr de componente egal cu cele care alcătuiesc un avion de linie Boeing 777, să le miniaturizăm și să le îndesăm într-o sferă cu un diametru de aproximativ cinci microni; apoi ar trebui să reușim cumva să convingem sfera să se reproducă”.

Cartea lui Bryson oferă în ansamblu o oarecare idee despre raportul între ceea ce știm și ce nu știm, relevînd dimensiunile de-a dreptul înfiorătoare pe care continuă să le aibă sfera necunoașterii umane. Felul în care e scrisă cartea, însă, constituie, cum spuneam, suprema ei calitate. Aș putea spune chiar că lectura ei mi-a adus aminte de momentele cînd citeam romane ca Război și pace sau Muntele vrăjit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.