Un prinț adevărat

Publicat în Dilema Veche nr. 899 din 1 – 7 iulie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Eram într-un orășel din sudul Angliei, care așa cum îi stă bine oricărei localități englezești, oricît de mică, avea o catedrală mare în centru, construită prin secolul al XII-lea, cu un vitraliu extraordinar adăugat în secolul trecut de Marc Chagall. Împreună cu o româncă trăitoare la Londra (o actriță recunoscută), am fost găzduiți vreo două zile de o englezoaică, prietenă cu ea de-o viață. Am admirat căsuța englezoaicei, abia renovată din cîte îmi aduc aminte, și mai ales curticica, foarte mică, dar extrem de cochetă și pusă la punct, ne-am plimbat prin împrejurimi și ne-am bucurat de civilizația bine așezată, contrastantă cu balamucul din România de la vremea aceea (jumătatea anilor ʼ90). Gazda noastră vorbea cursiv românește, în vreme ce prietena ei româncă vorbea și ea foarte bine în engleză. Se tachinau însă adesea, ca două old ladies ce erau, ori de cîte ori uneia îi scăpa, inevitabil, vreo mică greșeală sau vreo pronunție nu tocmai perfectă în limba celeilalte. Replicile lor veneau una după alta, ca într-o bună piesă de teatru.

Într-o zi, englezoaica era foarte aferată și agitată și se tot aranja în fața oglinzii. „Ce tot faci, dragă?”, a întrebat-o românca. „Mă prepar, pentru că vine prințul.” „Ce prinț, dragă, ai înnebunit?” „E chiar prinț adevărat, vine să facă lecții de română cu mine, fiindcă a plecat copil din România și a uitat limba. Acum vrea să călătorească înapoi acolo și se prepară.” „Pregătește, dragă, se pregătește, ăsta e cuvîntul pe românește. Dar ce prinț mai e și ăsta? De unde a apărut?” „E dintr-o fostă familie regală română, îl cheamă John Ghika, e general britanic și e nepot de-al scriitoarei Martha Bibescu.” „Măi, să fie!”, s-a mirat actrița. Englezoaica avea și două vecine nostime, descinse parcă din cărțile Agathei Christie. Una dintre ele era venită din Scoția și mi-aduc aminte că ne chinuiam teribil să înțelegem ce spune. Auziseră și ele că vine prințul și, bineînțeles, nu voiau să piardă ocazia să-l vadă, așa că se înființaseră într-un fel de vizită, chiar în preajma orei stabilite pentru lecție, deși nu sînt sigur că fuseseră invitate. Ne-au explicat că în Marea Britanie nu există titlul de prinț decît pentru cîțiva membri ai casei regale, nu și pentru nobili din alte familii aristocrate și că nici una dintre ele nu văzuse vreodată de aproape un prinț.

A sunat la ușă și a fost primit înăuntru. Cel pe care-l așteptau toate cu nerăbdare părea un om obișnuit, de vreo 70 de ani, cu părul rărit deasupra frunții și nu purta nici mantie albă, nici sabie. Avea însă o privire luminoasă, atentă și un abia schițat zîmbet, parcă ușor autoironic. Nu și-a exprimat vreo mirare că găsea acolo atîta lume care-l aștepta. A fost condus în acea grădiniță ca un mic paradis, care, cu toate că nu avea mai mult de 25 de metri pătrați, era plină de flori felurite, cu iederă și alte plante cățărătoare acoperind gardurile înalte, dincolo de care nu se vedea nimic, cu un mini-iaz amenajat într-un colț, împrejmuit cu pietre, în care curgea mereu apă și unde puteai vedea sărind brotăcei.

Ne-am așezat în jurul unei măsuțe de metal albe, toate cucoanele privindu-l cu ochi strălucitori pe prinț. Aproape că au tăbărît pe el cu tot felul de întrebări suprapuse. John Ghika a făcut față cu brio asaltului și am remarcat că printr-un fel de  minune a reușit să le răspundă tuturor plin de răbdare, cu egală politețe și atenție, privindu-le pe fiecare în parte și nepărînd a o ignora în nici un moment pe vreuna din ele. Era ceva imposibil și totuși el putea. În acel moment, strălucirea princiară s-a întrezărit. Le-a explicat, rîzînd, că în Anglia nu folosește niciodată titlul de prinț, fiindcă probabil ar fi ceva neobișnuit printre colegii și prietenii săi. Doamnele nu l-au lăsat pînă nu le-a dat amănunte și despre soția lui. El le-a povestit că, la acea dată pensionară ca și el, ea lucrase pentru Buckingham în așa-numita cameră neagră, o structură secretă cu rol în lupta anticomunistă. Atît de secretă, spunea, încît el însuși, general al armatei britanice, nu avea voie nici măcar s-o ia de la serviciu sau să afle unde era acest serviciu al ei, iar ea nu-i povestise niciodată absolut nimic. Dar ce putea să facă așa de secret acolo, l-au chestionat doamnele, curioase. Ce altceva, a răspuns el zîmbind, decît niște operațiuni criminale, căci numai așa ceva ascunzi cu atîta băgare de seamă. În cele din urmă au conchis împreună că era totuși vorba de niște lucruri bune, dacă nu cumva chiar eroice, atîta vreme cît presupuneau o luptă contra comunismului. După vreun sfert de oră de taclale, cucoanele și noi am înțeles că trebuia totuși să-l lăsăm pe fermecătorul domn să-și înceapă lecția pentru care venise.  

Ulterior am aflat că John Ghika avea și titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic și că fusese comandantul unor detașamente care luptaseră în Orientul Mijlociu. Deși familia sa a fost persecutată de comuniști, care i-au confiscat și proprietățile, ironia sorții a făcut ca în 1978, într-un moment din timpul vizitei lui Nicolae Ceaușescu la Londra, John Ghika să fie obligat să-l întîmpine pe acesta, călare, în calitate de comandant al Gărzilor Irlandeze. Aveam să-l mai revăd pe prințul John Ghika, la scurtă vreme, cînd a venit în România să-și revadă fostele proprietăți unde copilărise, palatul de la Mogoșoaia și cel de la Posada. Era împreună cu soția sa, o doamnă drăguță și elegantă, a cărei privire de oțel nu putea trece însă neobservată.

Din păcate, prințul Ghika a murit în 2003, la numai 75 de ani, dar fiul său, Chris Ghika  – care a moștenit și titlul de prinț – i-a urmat cariera, devenind general în armata britanică și comandant adjunct în cadrul coaliției internaționale care a luptat cu ISIS. Mai recent a participat, ca ofițer în Irish Guard, la funeraliile prințului Philip. Așchia nu sare departe de trunchi.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.