Un personaj legendar – ultima parte

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Un personaj legendar – ultima parte jpeg

Continui povestea începută săptămîna trecută, despre acel binecunoscut personaj din rîndul comunității schiorilor, pe numele său cel mai probabil – Carp, care a fost văzut prin mai toate stațiunile importante de schi din lume. Un domn care conduce un Audi TT, stăpîn al unui simpatic cățel dintr-o rasă necunoscută, gata să ofere oricînd schiorilor care-l întreabă sfaturi de neprețuit. 

Dincolo de gecile sau de clăparii care-i plac cel mai mult, a fost întrebat, bineînțeles, și care sînt mărcile de schiuri cele mai recomandabile. Un răspuns al lui a sunat astfel: „Dragii mei, e ca și cum m‑ați întreba care e cel mai recomandabil automobil. Schiurile sînt de-o varietate enormă și fiecare marcă e potrivită pentru anumite locuri sau condiții. V-aș putea spune, de exemplu, că dacă schiezi în regiunea Vorarlberg, asemenea familiei regale olandeze, cel mai bine e să porți, ca și distinsa familie, marca locală, adică schiuri Kastle. Evident, din acelea handmade, făcute la atelierele din Hohenems, cu inimă din lemn de cireș austriac. Altfel, dacă suferiți de prea mulți bani, există schiuri de peste 50.000 de euro. Firma italiană Foil face asemenea adevărate bijuterii, placate cu aur și cu încrustații de diamante. Aș mai pomeni și marca Zai Spada, elvețiană, care face singurele schiuri din lume cu inimă de granit. Sau poate preferați Lacroix, schiuri cu un mix impresionant de materiale, de la lemn pînă la kevlar și titan, cu grafit pentru alunecarea tălpii. Dar, dacă tot am făcut comparația cu automobilele, să știți că există și schiuri Bentley, lansate pe piață chiar anul trecut, în cinstea aniversării a 100 de ani de la fondarea celebrei mărci de mașini. Schiurile sînt făcute manual în Italia, din nou Italia, dragii mei. Cu numai vreo trei-patru mii de euro, poți deține o asemenea pereche. În fine, sper că nu vă așteptați din partea mea să vă dau referințe despre Atomic, Head, Rossignol, Salomon sau alte asemenea doage.“

Amicii noștri au rămas cu gura căscată, mai ales că lîngă cuierul barului în care se purta discuția zăriseră o pereche pe care o luaseră drept simplu decor, avînd înscris pe ea cu litere aurii: Foil. Și ei care avuseseră intenția să-l întrebe dacă s-a dat vreodată pe placă!

Întrebarea despre ochelari, adresată într-o zi presupusului domn Carp, s-a dovedit la rîndu-i o adevărată incursiune pe tărîmuri halucinante. Privindu-l lung, ca și cum ar fi vrut să se convingă dacă îi poate dezvălui tot ce știe, acesta i-a spus că, în epoca actuală, ochelarii, nu doar cei de schi, pot „augmenta realitatea“, îți pot revela peisajul dorit, pot „face soare într-o zi înnorată“. „Eu nu mai sînt tînăr, a continuat el, nu mă pasionează în mod special gadget-urile, nici măcar acei simpli SmartGlass de la Recon, care afișează doar viteza, altitudinea și alte coordonate GPS. Prefer niște Oakley destul de clasici, care filtrează bine imaginea, prin care poți vedea toate detaliile chiar și pe ceață și care au cîmpul vizual mărit față de alte tipuri, fiindcă le lipsește rama.“ 

În sfîrșit, din toate informațiile culese de la ilustrul personaj nu puteau lipsi cele legate de stațiuni și pîrtii de schi. Dintre sfaturile lui, care circulă printre schiori precum învățăturile unui mare filozof, le-am reținut pe cele oferite unor tineri care, recunoscîndu-l într-un fotoliu din holul Grand Hotel Kempinski din St. Moritz, unde intraseră ca la muzeu, s-au strîns în jurul lui: „Dragii mei domni, le-a spus el, dacă știți într-adevăr să schiați, alegeți întotdeauna pîrtiile pe care s-au desfășurat competiții olimpice sau de cupă mondială. Asta ca să nu pierdeți vremea pe cine știe ce coclauri. Pîrtiile de competiție au întotdeauna ceva special, o pantă și o planeitate ieșite din comun, și sînt mai bine amenajate decît celelalte. De exemplu, fiindcă tot sîntem la St. Moritz, celor mai curajoși vă recomand pîrtia de la Corviglia. În altă parte a Elveției, la Saas Fee, v-aș încuraja să exersați fabuloasa coborîre de opt kilometri și jumătate de pe muntele Allalin sau cea de la Plattjen. În Italia, dacă mergeți la Cortina D’Ampezzo, nu ratați frumoasa pîrtie olimpică. De asemenea, Saslong-ul de la Valgardena e o coborîre cum rar găsești. Pîrtii lungi și interesante găsiți și la Valdaora: Sylvester și Herrnegg. Acolo puteți trăi multe bucurii și pe pîrtia neagră ce coboară la Piculin. În Austria v‑aș recomanda pîrtia de deschidere a sezonului cupei mondiale, la Sölden. Evident, e vorba de aceea de pe ghețarul Rettenbach, nu cea de pe Tiefenbach, care nu are o pantă la fel de constantă. Și în mica stațiune Kühtai, de lîngă Innsbruck, există o excelentă pîrtie de concurs. Are și nocturnă.“

„Dar Streif-ul de la Kitzbühel?“, a întrebat un tînăr sfios.

„Kitzbühel, a exclamat domnul presupus a se numi Carp, ce stațiune extraordinară, ce shop-uri, ce vile, ce localuri, ce peisaj! Și acea telegondolă, avînd înscrise pe ea marile nume ale schiorilor participanți la The Big Race, marea cursă de pe Streif, la care în fiecare an, nedezmințit, asistă Arnold Schwarzenegger! Pîrtia aceea, însă, nu v-aș recomanda-o. În afara zilelor cînd e concurs, e cam prost amenajată. E o gaură de gheață. Eu o prefer totuși Carpului nostru, care mi se pare și mai sălbatică.“ În acea seară, tinerii au părăsit parcă mai învățați holul marelui hotel.

Trebuie spus că faima respectivului personaj a tot crescut de-a lungul vremii. De curînd, însă, în rîndul comunității schiorilor a început a se înfiripa un zvon. Rumoarea a pornit de la un novice care a întrebat cum schiază presupusul domn Carp. În primul moment, această curiozitate a fost tratată ca o impietate. Apoi schiorii au început să se întrebe dacă, într-adevăr, l-a văzut vreodată cineva schiind. În mod straniu, nimeni n-a putut răspunde pozitiv. A fost întîlnit prin mai toate marile stațiuni, dar niciodată pe vreo pîrtie. La fel de curios, se pare că, în ultimul timp, omul n-a mai fost văzut nicăieri. Unii susțin că ar fi ușor bolnav.

Ffoto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

silviu priogoana mihaela botezatu jpg
Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”
Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, i-a transmis Adrianei Bahmuţeanu, care s-a plâns că nu-şi poate contacta copiii după moartea lui Silviu Prigoană, că aceştia nu vor să o vadă.
banner gabriela lucutar png
guadelupa shutterstock 2136226577 jpg
Atenție, turiști! Dengue lovește o importantă destinație turistică a lumii. Autoritățile în alertă pentru combaterea virusului
Guadelupa, renumitul arhipelag din Marea Caraibilor, este acum în centrul unei alerte sanitare, după ce autoritățile au declarat epidemie de dengue.
Printul Mikasa si Printesa Yuriko, la 70 de ani de la casatorie, foto Agentia Casei Imperiale jpg
Prințesa Yuriko a murit la 101 ani, fiind cel mai vârstnic membru al Casei Imperiale din Japonia. Mai sunt în viaţă doar 16 descendenţi
Prințesa japoneză Yuriko, soția fratelui împăratului Hirohito din timpul războiului și cel mai în vârstă membru al familiei imperiale, a murit vineri, la vârsta de 101 ani.
Taxe si impozite jpeg
Ce taxe ar putea crește din 2025. Variantele luate în calcul
România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă deficitul bugetar printr-un Plan Fiscal pe șapte ani, economiștii avertizând în numeroase rânduri că acest lucru nu se poate face decât prin creșterea taxelor.
Poliţia Română foto Poliţia Română
Oseminte înfășurate într-o pânză, descoperite în timpul unor lucrări de excavare, în Timișoara
Poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au deschis o anchetă după ce, joi seara, au fost sesizaţi că în apropierea Gării de Nord din municipiu au fost descoperite oseminte înfăşurate într-un material textil.
vasiu stoian Facebook jpg
Primarul pictat pe pereții unei biserici din Timiș, anchetat de Parchetul European, a fost arestat preventiv
Primarul comunei Tomnatic, Vasiu Stoian, și contabila sa, Romina Schaak, care este şi angajata primăriei, au fost arestați preventiv. Cei doi sunt acuzați de fraude cu fonduri europene într-un dosar instrumentat de Parchetul European.
bnr lanseaz modene aniversare 300 de ani manastire bucuresti png
BNR lansează o monedă de aur și una din argint pentru împlinirea a 300 de ani de la ridicarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti
Banca Naţională a României lansează, din 18 noiembrie, o monedă din aur şi una din argint cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înălţarea Bisericii Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti.
florinel coman sportpictures jpeg
Surpriză! Florinel Coman, exclus din lot de Mircea Lucescu pentru meciul cu Kosovo
Selecționerul a ales cei 23 de jucători pe care se va baza diseară.