Un fax şi mai multe învăţăminte

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Alte confuzii jpeg

Zilele trecute, descoperind – la o butonare absentă a telecomenzii – o emisiune cu lăutari (pe un canal TV aşa-zis „generalist“), mi-am amintit brusc o întîmplare din viaţa mea, cu un rol, n-am să neg, în felul lui, formativ. Pe vremea cînd faxul mai era încă un lux în România (mă întreb dacă astăzi respectivul aparat mai există oare), mă aflam la un oficiu poştal din Iaşi, unde plănuiam să folosesc maşina magică pentru a transmite o scrisoare direct în America. Deodată, pe uşa de sticlă a intrat un grup gălăgios de romi autentici (de la şatră, vreau să spun – adică nu urbanizaţi şi depersonalizaţi după ultima modă

), care căutau din priviri un loc anume din vasta sală a telefoanelor. Într-un tîrziu, atenţia lor se fixă chiar pe ghişeul unde eu aşteptam ca operatoarea să-mi dea OK-ul pentru transmiterea mesajului. La un semn, porniră cu toţii într-acolo. Trebuie să recunosc faptul că apropierea micii comunităţi cu paşi atît de hotărîţi de mine îmi declanşă un mic disconfort. Nişte subiţi fiori de gheaţă îmi străbătură corpul de sus în jos. În astfel de clipe – nu cred că mă puteţi contrazice –, lobul reptilian al creierului e cel care devine activ. Uiţi brusc de toate teoriile liberale şi antropologice, exersate ani de zile, treci şi peste principiul stranietăţii

din psihanaliza lui Freud şi eseistica lui Todorov. Eventual, înghiţi în sec şi îţi încrucişezi, crispat, degetele în buzunare. 

Grupul – eterogen, format din bărbaţi maturi, femei tinere şi bătrîne, însoţite de copii – avea totuşi o ordine a deplasării şi părea să se constituie după o regulă ierarhică. În centrul lui, observai uşor masculul dominant. Mai în vîrstă decît ceilalţi, extrem de gras, cu mustăţi şi favoriţi gigantici, de secol XIX ai fi spus, cu degetele pline de bijuterii şi capul acoperit de o pălărie mare, de tip texan, bărbatul îşi conducea trupa, în mod evident, cu mînă de fier. „Aicilea se dă xerox, cucoană?“, întrebă el cînd ajunse la ghişeu, topindu-mă complet sub umbra sa cotropitoare. „Ce xerox, bre?“, replică doamna plictisită.  „Fax vrei să zici!“ „Apăi fax, mînca-ţi-aş, aiasta spusăi“, continuă ţiganul netulburat. „Ian ascultă-aicilea la mine. Bate-acolo!

Vă veţi întreba de ce consider acest moment formativ, în felul lui? Ei bine, am descoperit

că limbajul are registre în primul rînd stilistice şi abia ulterior psihologice. Se putea ca mica mea „rescriere“ să nu pătrundă în „hermeneutica“ bulibaşei de la Focuri, lăsîndu-mă expus criticilor şi posibilelor sancţiuni. În plus, să admitem, se vede aici că dialogul nostru mentalist cu segmentele etnice conlocuitoare nu e, nici pe departe, irealizabil. Trebuie doar un mic efort în ambele tabere şi, mai devreme sau mai tîrziu, „oameni ne facem“. Un singur lucru mă nemulţumeşte. Deşi au trecut mai bine de douăzeci de ani de atunci, nu am luat niciodată legătura cu bulibaşa Gîndac, în ciuda invitaţiei sale mai mult decît călduroase de a-l căuta. Vă daţi seama, dacă nu altceva, cel puţin o pilă la bravii noştri lăutari tot aş fi avut şi eu acum. Să le cer dedicaţii muzicale pe canalul „generalist“, mînca-v-aş. 

Istoreme

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marian Enache face declarații de presă la sediul Curții Constituționale a României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cine va fi noul președinte al CCR - Surse
Curtea Constituțională a României se reînnoiește, iar surse politice susțin că un judecător numit în urmă cu trei ani are cele mai mari șanse să preia conducerea instituției.
banner valentin sanfira jpg
Codruța Filip și Valentin Sanfira, super vacanță la Ibiza! Cine gătește cel mai bine la ei acasă: „Fac niște ciorbe de n-ai văzut”
Codruța și Valentin Sanfira tocmai ce s-au întors dintr-o vacanță de cinci zile la Ibiza.
Raluca Moianu e bunică, Mara Boglea a născut   Facebook (2) jpg
Mara, fiica Ralucăi Moianu, s-a cununat religios cu Virgil Boglea în Italia. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare. FOTO
Mara, fiica Ralucăi Moianu, și Virgil Boglea s-au căsătorit religios în Italia. Primele imagini de la ceremonie au fost postate pe rețelele de socializare chiar de mire și surprind un moment plin de emoție și rafinament.
sifonier istock jpg
Metoda genială care te scapă de umezeala din șifonier! Este un truc natural, ieftin și foarte ușor de pus în practică
Deși pe rafturile magazinelor găsim numeroase produse scumpe și, de cele mai multe ori, chimice, care promit să ne scape de diverse probleme din casă, efectele acestora pot fi replicate de cele mai multe ori prin metode mult mai simple.
dr Stefan Busnatu(1) jpg
Dr. Ștefan Busnatu: Peste 90% din pacienții care ajung în gardă cu infarct sunt fumători
Medicul cardiolog Ștefan Busnatu, doctor în științe medicale, aduce în abordarea pacienților mai multe perspective: aceea a unui specialist cercetător în multiple proiecte europene, a profesorului, a pasionatului de mişcare, dar și a medicului care oferă celor interesanți informație valoroasă dincol
Gheorghe Turda FOTO Facebook/Gheorghe Turda
Gheorghe Turda face praf o colegă de breaslă: „O cântăreață venită din rândul amatorilor”
Un nou conflict agită apele în lumea muzicii populare românești, iar în centrul acestuia se află doi artiști cunoscuți: Gheorghe Turda și Saveta Bogdan. Cei doi nu sunt la primul schimb de replici tăioase, iar tensiunile dintre ei par departe de a se stinge. De această dată, un comentariu făcut de i
comisia europeana
Reuniune de urgență a UE, astăzi, după ce Trump a anunțat în mod neașteptat tarife de 30% pentru mărfurile din Piața comună de la 1 august
O reuniune de urgență a ambasadorilor UE este programată pentru astăzi, 13 iulie, pentru a discuta măsurile, scrie Euractiv.
investire judecatori CCR nicusor dan FOTO Inquam Photos / George Călin 1370 jpg
Cei trei noi judecători CCR au depus jurământul la Cotroceni. Ce beneficii primesc cei care se pensionează
Mihai Busuioc, Asztalos Csaba și Dacian Cosmin Dragoș sunt noii judecători ai Curții Constituționale a României. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc duminică la Palatul Cotroceni, în prezența celor mai înalți oficiali ai statului.
criminalul Watson jpeg
De la student model, la ucigaș în serie. Povestea criminalului care a marcat o epocă: „Am făcut prea multe!”
Charles „Tex” Watson, unul dintre cei mai fideli adepți ai lui Manson, dezvăluie detalii macabre despre crimele din 1969 și reflectă asupra șanselor sale de eliberare după 56 de ani în închisoare.