Un fax şi mai multe învăţăminte

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Alte confuzii jpeg

Zilele trecute, descoperind – la o butonare absentă a telecomenzii – o emisiune cu lăutari (pe un canal TV aşa-zis „generalist“), mi-am amintit brusc o întîmplare din viaţa mea, cu un rol, n-am să neg, în felul lui, formativ. Pe vremea cînd faxul mai era încă un lux în România (mă întreb dacă astăzi respectivul aparat mai există oare), mă aflam la un oficiu poştal din Iaşi, unde plănuiam să folosesc maşina magică pentru a transmite o scrisoare direct în America. Deodată, pe uşa de sticlă a intrat un grup gălăgios de romi autentici (de la şatră, vreau să spun – adică nu urbanizaţi şi depersonalizaţi după ultima modă

), care căutau din priviri un loc anume din vasta sală a telefoanelor. Într-un tîrziu, atenţia lor se fixă chiar pe ghişeul unde eu aşteptam ca operatoarea să-mi dea OK-ul pentru transmiterea mesajului. La un semn, porniră cu toţii într-acolo. Trebuie să recunosc faptul că apropierea micii comunităţi cu paşi atît de hotărîţi de mine îmi declanşă un mic disconfort. Nişte subiţi fiori de gheaţă îmi străbătură corpul de sus în jos. În astfel de clipe – nu cred că mă puteţi contrazice –, lobul reptilian al creierului e cel care devine activ. Uiţi brusc de toate teoriile liberale şi antropologice, exersate ani de zile, treci şi peste principiul stranietăţii

din psihanaliza lui Freud şi eseistica lui Todorov. Eventual, înghiţi în sec şi îţi încrucişezi, crispat, degetele în buzunare. 

Grupul – eterogen, format din bărbaţi maturi, femei tinere şi bătrîne, însoţite de copii – avea totuşi o ordine a deplasării şi părea să se constituie după o regulă ierarhică. În centrul lui, observai uşor masculul dominant. Mai în vîrstă decît ceilalţi, extrem de gras, cu mustăţi şi favoriţi gigantici, de secol XIX ai fi spus, cu degetele pline de bijuterii şi capul acoperit de o pălărie mare, de tip texan, bărbatul îşi conducea trupa, în mod evident, cu mînă de fier. „Aicilea se dă xerox, cucoană?“, întrebă el cînd ajunse la ghişeu, topindu-mă complet sub umbra sa cotropitoare. „Ce xerox, bre?“, replică doamna plictisită.  „Fax vrei să zici!“ „Apăi fax, mînca-ţi-aş, aiasta spusăi“, continuă ţiganul netulburat. „Ian ascultă-aicilea la mine. Bate-acolo!

Vă veţi întreba de ce consider acest moment formativ, în felul lui? Ei bine, am descoperit

că limbajul are registre în primul rînd stilistice şi abia ulterior psihologice. Se putea ca mica mea „rescriere“ să nu pătrundă în „hermeneutica“ bulibaşei de la Focuri, lăsîndu-mă expus criticilor şi posibilelor sancţiuni. În plus, să admitem, se vede aici că dialogul nostru mentalist cu segmentele etnice conlocuitoare nu e, nici pe departe, irealizabil. Trebuie doar un mic efort în ambele tabere şi, mai devreme sau mai tîrziu, „oameni ne facem“. Un singur lucru mă nemulţumeşte. Deşi au trecut mai bine de douăzeci de ani de atunci, nu am luat niciodată legătura cu bulibaşa Gîndac, în ciuda invitaţiei sale mai mult decît călduroase de a-l căuta. Vă daţi seama, dacă nu altceva, cel puţin o pilă la bravii noştri lăutari tot aş fi avut şi eu acum. Să le cer dedicaţii muzicale pe canalul „generalist“, mînca-v-aş. 

Istoreme

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.