Un examen de clasa a VIII-a

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Iconofobie jpeg

Mi-au ajuns în mînă, recent, subiectele unui examen de final de ciclu gimnazial. Nu vă speriați, nu a avut loc nici o încălcare deontologică a securității educaționale! Subiectele respective nu sînt românești și, în plus, nici măcar nu aparțin epocii noastre. E vorba despre un examen susținut, în urmă cu o sută douăzeci și unu de ani, în 1895, la o școală generală din orășelul Salina, statul Kansas al federației americane. Subiectele au fost scoase din arhiva locală și publicate în Salina Journal ca o curiozitate academică. Notițele (contemporane) însoțitoare rămîn elocvente în acest sens: „Oare astăzi noi am fi în stare să promovăm un examen de clasa a VIII-a din 1895?“ sau: „Ne miram mereu atunci cînd auzeam că bunicii și străbunicii noștri aveau doar opt clase, însă ar fi cazul să ne întrebăm, citind cerințele școlare de mai jos, dacă acest lucru însemna, cu adevărat, ceva nesemnificativ din punctul de vedere al pregătirii lor intelectuale!“ Mărturisesc faptul că imboldurile în cauză au fost suficient de puternice pentru a mă determina să citesc respectivele topic-uri. Să precizez înainte și un (important) element organizatoric: examenul dura cinci ore (fără pauză) și conținea secțiuni de gramatică (o oră), matematică (o oră și un sfert), istorie (patruzeci și cinci de minute), geografie (o oră) și ortografie (o oră).

Cîteva exemple. La gramatică, (foarte) tinerilor învățăcei li se solicită să menționeze nouă reguli pentru scrierea cuvintelor cu majuscule, să numească părțile de vorbire care nu cunosc modificări (în limba engleză, desigur!), să definească versul, strofa și paragraful, să comenteze cazul substantivelor, să explice noțiunea de punctuație și, totodată, să ofere reguli de folosire a principalelor semne de punctuație, să scrie o compunere de 150 de cuvinte și să demonstreze, în interiorul ei, că înțeleg aspectele practice ale regulilor gramaticale etc., etc. În privința matematicii, vă spun cu toată sinceritatea că pînă și simpla reproducere a cerințelor aici îmi depășește, tehnic vorbind, competențele de filolog îmbătrînit în exersarea Literelor și, ca atare, mă abțin, temîndu-mă să nu fac vreo eroare. Primul subiect din lunga listă a avut darul să mă inhibe, oricum, încă din start: „Numiți și definiți principalele reguli ale aritmeticii“. Aș avea totuși curiozitatea să aflu dacă studenții matematicieni de astăzi s-ar descurca la interacțiunea cu năstrușnicele probleme enumerate acolo. Destul să vă spun că ele acoperă – în termeni aritmetici – o arie de cunoștințe (practice) largă, ce merge de la agricultură pînă la economie. Ipostazele concrete ale vieții nu par deloc neglijate de discursul științific abstract.

Partea de istorie (și vorbesc acum din perspectivă de americanist) este de-a dreptul copleșitoare. Absolvenții clasei a VIII-a din Salina, Kansas, promoția 1895, ar fi trebuit să știe foarte bine etapele în care istoria SUA e divizată, să fie capabili să povestească descoperirea Lumii Noi de către Columb, să aibă abilități analitice privind cauzele și efectele Revoluției americane, să cunoască modul cum s-a creionat teritoriul american, să facă o prezentare a istoriei statului Kansas, să descrie cele mai importante bătălii ale Războiului de Independență, să spună cine au fost Morse, Whitney, Fulton, Bell, Lincoln, Penn ori Howe, iar apoi, în restul celor patruzeci și cinci de minute pe care-l mai aveau la dispoziție din secțiunea dedicată muzei Clio, să numească evenimentele istorice asociate cu următorii ani: 1607, 1620, 1800, 1849, 1865. O sarcină deconcertantă, mai ales în relație cu subiectele din sectorul geografic, în egală măsură dificile: ce reprezintă clima și de ce depinde ea?, cum explicați extremele climatului din Kansas?, la ce folosesc rîurile și oceanele?, identificați și descrieți Monrovia, Odessa, Denver, Manitoba, Hecla, Yukon, Sf. Elena, Juan Fernandez, Orinoco, numiți și localizați principalele centre economice ale Statelor Unite și, în final, numiți toate republicile din Europa împreună cu capitalele lor!

Treptat, examenul s-a apropiat de final. Ar mai fi secțiunea de ortografie, cu nici mai mult, nici mai puțin decît zece cerințe. Spicuiesc: ce înțelegem prin alfabet, fonetică și ortografie?, definiți diftongul, trigraful și literele înrudite, dați două exemple de litere mute și ilustrați-le etc. etc. Nu lipsesc chestiuni legate de pronunție, sunete specifice, marcaje diacritice, despărțiri în silabe, lexicologie și semantică. Ce mai, un examen pe care eu l-aș recomanda, în prezent, la intrarea în Academie! Îmi dau seama, indubitabil, că așteptați să mă dezlănțui, chiar și în două-trei fraze, împotriva sistemului educațional din România. Ei bine, nu am să o fac. Prefer să las învățămîntul autohton să fiarbă în sucul propriu al finanțării per capita. Mi‑am amintit mai curînd cum, în 1994, am fost invitat, la un moment dat, împreună cu soția mea, la masă, la un profesor american din Tucson, Arizona. Cît timp gazdele au pregătit cina în bucătărie, ne‑au lăsat în compania fiului lor, un simpatic adolescent de aproximativ 17‑18 ani (era elev în clasa a XI-a). L-am întrebat, inevitabil, ce materie îi plăcea cel mai mult. Mi-a răspuns că desenul. „Faceți deja peisagistică și portretistică?“, am continuat interogatoriul „maieutic“. M-a privit surprins. „Nu executăm noi desenele propriu-zise“, a spus. „Noi numai le colorăm.“ „Oh, Salina! Oh, tempora!“, zic și eu astăzi, absolut prostește.

Codrin Liviu Cuțitaru este decan al Fa­cultății de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Prezentul dis­­continuu, Editura Institutul European, 2014.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horoscop dragoste webp
Două zodii pornesc pe un nou drum. Viața lor va lua o turnură la 190 de grade
Uneori, viața ne ia prin surprindere, iar universul ne pune în fața unor răscruci care ne schimbă complet traiectoria.
x samsung s25 jfif
Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce noutăți aduce compania sud-coreană
Samsung a prezentat în cadrul unui eveniment ținut în San Jose, California, noul smartphone Galaxy S25.
pro tv vs antena png
Mutarea anului în televiziune! Antena 1 își ia revanșa față de Pro TV, după ce postul din Pache i-a „suflat” pe cei 3 chefi. Ce om-cheie le „fură” de sub nas?
Viperele Vesele vin din nou cu o bombă de ultim moment! Se pare că Antena 1 a câștigat unul dintre oamenii-cheie ai Pro TV-ului și își ia revanșa, după ce postul din Pache Protopopescu i-a „suflat” pe cei 3 chefi: Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu!
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Recean: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea pentru oprirea crizei energetice din Transnistria
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat însă că soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din regiune.
Mahsa Amini jpg
Legea Sharia. Guvernul iranian nu va mai sancționa femeile care nu poartă vălul islamic
Guvernul iranian a decis că nu va mai sancționa femeile care nu poartă vălul islamic în public, chiar dacă lipsa acestuia reprezintă o încălcare a legii, a informat miercuri vicepreședintele iranian pentru afaceri strategice, Javad Zarif.
Soldați nord coreeni în regiunea Kursk Foto X jpg
Peste 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși și alți 3.000 au fost răniți în regiunea Kursk
Potrivit oficialilor vestici, 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși în regiunea Kursk și 3.000 au fost răniți până în prezent.
accident rutier mortal corabia 16 ianuarie 2025   foto martor jpeg
Tânărul de 18 ani, cu permisul suspendat, care a provocat un accident mortal la Corabia a fost reținut la externarea din spital
Tânărul care a provocat, săptămâna trecută, un accident rutier mortal a fost reținut miercuri seara la externarea din spital. În accident a murit un alt tânăr de 18 ani, care se afla în același autoturism.
supa pui shutterstock1 jpg
Ai pus prea multă sare in supă? Un truc simplu o va salva în câteva secunde. Nu e vorba de cartof!
De-a lungul țării noastre există nenumărate tipuri de supă, însă o problemă comună de care ne putem lovi va fi faptul că, la un moment dat, putem adăugam ult prea multă sare în aceasta. Din fericire, există câteva metode ingenioase care ne pot salva masa!
„Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”. Micro-expoziție dedicată Unirii Principatelor, la Muzeul Național de Istorie a României
Micro-expoziție dedicată Unirii Principatelor, la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea micro-expoziției „Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”, proiect curatorial dedicat Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie.