Un examen de clasa a VIII-a

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Iconofobie jpeg

Mi-au ajuns în mînă, recent, subiectele unui examen de final de ciclu gimnazial. Nu vă speriați, nu a avut loc nici o încălcare deontologică a securității educaționale! Subiectele respective nu sînt românești și, în plus, nici măcar nu aparțin epocii noastre. E vorba despre un examen susținut, în urmă cu o sută douăzeci și unu de ani, în 1895, la o școală generală din orășelul Salina, statul Kansas al federației americane. Subiectele au fost scoase din arhiva locală și publicate în Salina Journal ca o curiozitate academică. Notițele (contemporane) însoțitoare rămîn elocvente în acest sens: „Oare astăzi noi am fi în stare să promovăm un examen de clasa a VIII-a din 1895?“ sau: „Ne miram mereu atunci cînd auzeam că bunicii și străbunicii noștri aveau doar opt clase, însă ar fi cazul să ne întrebăm, citind cerințele școlare de mai jos, dacă acest lucru însemna, cu adevărat, ceva nesemnificativ din punctul de vedere al pregătirii lor intelectuale!“ Mărturisesc faptul că imboldurile în cauză au fost suficient de puternice pentru a mă determina să citesc respectivele topic-uri. Să precizez înainte și un (important) element organizatoric: examenul dura cinci ore (fără pauză) și conținea secțiuni de gramatică (o oră), matematică (o oră și un sfert), istorie (patruzeci și cinci de minute), geografie (o oră) și ortografie (o oră).

Cîteva exemple. La gramatică, (foarte) tinerilor învățăcei li se solicită să menționeze nouă reguli pentru scrierea cuvintelor cu majuscule, să numească părțile de vorbire care nu cunosc modificări (în limba engleză, desigur!), să definească versul, strofa și paragraful, să comenteze cazul substantivelor, să explice noțiunea de punctuație și, totodată, să ofere reguli de folosire a principalelor semne de punctuație, să scrie o compunere de 150 de cuvinte și să demonstreze, în interiorul ei, că înțeleg aspectele practice ale regulilor gramaticale etc., etc. În privința matematicii, vă spun cu toată sinceritatea că pînă și simpla reproducere a cerințelor aici îmi depășește, tehnic vorbind, competențele de filolog îmbătrînit în exersarea Literelor și, ca atare, mă abțin, temîndu-mă să nu fac vreo eroare. Primul subiect din lunga listă a avut darul să mă inhibe, oricum, încă din start: „Numiți și definiți principalele reguli ale aritmeticii“. Aș avea totuși curiozitatea să aflu dacă studenții matematicieni de astăzi s-ar descurca la interacțiunea cu năstrușnicele probleme enumerate acolo. Destul să vă spun că ele acoperă – în termeni aritmetici – o arie de cunoștințe (practice) largă, ce merge de la agricultură pînă la economie. Ipostazele concrete ale vieții nu par deloc neglijate de discursul științific abstract.

Partea de istorie (și vorbesc acum din perspectivă de americanist) este de-a dreptul copleșitoare. Absolvenții clasei a VIII-a din Salina, Kansas, promoția 1895, ar fi trebuit să știe foarte bine etapele în care istoria SUA e divizată, să fie capabili să povestească descoperirea Lumii Noi de către Columb, să aibă abilități analitice privind cauzele și efectele Revoluției americane, să cunoască modul cum s-a creionat teritoriul american, să facă o prezentare a istoriei statului Kansas, să descrie cele mai importante bătălii ale Războiului de Independență, să spună cine au fost Morse, Whitney, Fulton, Bell, Lincoln, Penn ori Howe, iar apoi, în restul celor patruzeci și cinci de minute pe care-l mai aveau la dispoziție din secțiunea dedicată muzei Clio, să numească evenimentele istorice asociate cu următorii ani: 1607, 1620, 1800, 1849, 1865. O sarcină deconcertantă, mai ales în relație cu subiectele din sectorul geografic, în egală măsură dificile: ce reprezintă clima și de ce depinde ea?, cum explicați extremele climatului din Kansas?, la ce folosesc rîurile și oceanele?, identificați și descrieți Monrovia, Odessa, Denver, Manitoba, Hecla, Yukon, Sf. Elena, Juan Fernandez, Orinoco, numiți și localizați principalele centre economice ale Statelor Unite și, în final, numiți toate republicile din Europa împreună cu capitalele lor!

Treptat, examenul s-a apropiat de final. Ar mai fi secțiunea de ortografie, cu nici mai mult, nici mai puțin decît zece cerințe. Spicuiesc: ce înțelegem prin alfabet, fonetică și ortografie?, definiți diftongul, trigraful și literele înrudite, dați două exemple de litere mute și ilustrați-le etc. etc. Nu lipsesc chestiuni legate de pronunție, sunete specifice, marcaje diacritice, despărțiri în silabe, lexicologie și semantică. Ce mai, un examen pe care eu l-aș recomanda, în prezent, la intrarea în Academie! Îmi dau seama, indubitabil, că așteptați să mă dezlănțui, chiar și în două-trei fraze, împotriva sistemului educațional din România. Ei bine, nu am să o fac. Prefer să las învățămîntul autohton să fiarbă în sucul propriu al finanțării per capita. Mi‑am amintit mai curînd cum, în 1994, am fost invitat, la un moment dat, împreună cu soția mea, la masă, la un profesor american din Tucson, Arizona. Cît timp gazdele au pregătit cina în bucătărie, ne‑au lăsat în compania fiului lor, un simpatic adolescent de aproximativ 17‑18 ani (era elev în clasa a XI-a). L-am întrebat, inevitabil, ce materie îi plăcea cel mai mult. Mi-a răspuns că desenul. „Faceți deja peisagistică și portretistică?“, am continuat interogatoriul „maieutic“. M-a privit surprins. „Nu executăm noi desenele propriu-zise“, a spus. „Noi numai le colorăm.“ „Oh, Salina! Oh, tempora!“, zic și eu astăzi, absolut prostește.

Codrin Liviu Cuțitaru este decan al Fa­cultății de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Prezentul dis­­continuu, Editura Institutul European, 2014.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.