Un duh gri

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Marea de altădată jpeg

Dimineaţa, la prima oră, în ştirile Mediafax apăruse vestea că jurnaliştii români răpiţi în Irak au fost eliberaţi. Deşi foarte importantă, ştirea era formulată într-un fel destul de ambiguu. Sursele erau neclare şi nu mai ştiu dacă se făcea referire la Dan Diaconescu şi postul său de televiziune, cel care dăduse primul această veste. După vreo două ore de agitaţie prin redacţiile tuturor ziarelor, radiourilor şi televiziunilor de ştiri, nimic nu s-a confirmat iar din fluxul Mediafax ştirea a dispărut complet (în realitate, jurnaliştii aveau să rămînă în continuare răpiţi încă vreo şase săptămîni).

Cîteva zile mai tîrziu, patronul OTV era chemat la Consiliul Naţional al Audiovizualului să dea socoteală pentru ştirea falsă care pusese pe jar întreaga presă şi opinie publică. Împricinatul se înfiinţase, aparent timid, postîndu-şi statura firavă în faţa membrilor CNA. Aceştia erau aşezaţi în semicerc iar noi, jurnaliştii, priveam spectacolul de undeva din lateral. Omului i s-a explicat în mod oficial pentru ce fusese chemat. Difuzase o ştire neverificată şi care ulterior nu s-a confirmat.

În costumul veşnic gri, cu vagul său zîmbet nedefinit, cunoscutul personaj şi-a intrat în rolul obişnuit, întrebînd pe un ton placid şi uşor mirat de unde ştiu ei, membrii CNA, că jurnaliştii n-au fost într-adevăr eliberaţi. După un moment de perplexitate, cineva a încercat să-i explice că informaţiile existente la acea oră nu permiteau să se tragă o asemenea concluzie. El, însă, ştia mai bine, avea informaţii la care ei nu ajunseseră, jurnaliştii nu mai erau de mult în Irak, el avea chiar hîrtii de la Tarom (un zbor spre Bucureşti) pe care figurau numele celor trei, care deci veniseră, fuseseră aduşi (ulterior s-a dovedit că hîrtiile acelea erau doar rezervările pe care aceştia le făcuseră înainte de răpire), dar (vezi, Doamne!) lucrul acesta nu fusese făcut public din cine ştie ce motive politice obscure, avea el date certe de la un general român aflat foarte sus în ierarhiile militare, aşa dăduse şi ştirea, pe care a obţinut-o primul şi pe care pe urmă au preluat-o şi alţii – Mediafax, de exemplu, care e o agenţie foarte importantă, nu-i aşa...

După cîteva minute de asemenea turuială neîntreruptă, membrii CNA îl priveau deja ca hipnotizaţi. Unii dădeau semne că încep să se îndoiască de tot ceea ce crezuseră pînă atunci, alţii păreau căzuţi de-a dreptul într-o stare de tîmpire, complet fascinaţi de personajul pe care îl aveau în faţă. Om sau hologramă, trup în carne şi oase sau duh argintiu ieşit dintr-o oglindă?

Mai greu de impresionat, Răsvan Popescu l-a întrebat cum a verificat informaţia aflată de la acel general. Păi, cum s-o verifice, sursa era cît se poate de credibilă, nu era prima dată cînd omul acela le dădea informaţii foarte exacte, sursa fusese verificată de cel puţin trei ori înainte, aşa că informaţia era sigură. În acel moment, gazetar de-o viaţă, Emanuel Valeriu a exclamat: „Vezi, domnule, spune că a verificat sursa de trei ori“. La rîndul său, Răsvan Popescu şi-a pus mîinile în cap: „Păi, nu sursa trebuie verificată de trei ori, ci informaţia trebuie verificată din trei surse independente“. O stare de confuzie mai mult sau mai puţin mimată s-a împrăştiat printre membrii CNA. Însuşi preşedintele instituţiei, Ralu Filip, a zis la un moment dat că nu poţi sancţiona postul OTV pentru aşa ceva, fiindcă e ca şi cum a-i sancţiona o televiziune pentru că ar fi difuzat un buletin meteo neadeverit. Se intrase deja în zona nebulozităţii accentuate, punct în care, indignat, pianistul Dan Grigore s-a ridicat de la masă şi a părăsit sala.

În cele din urmă, Consiliul avea să decidă nesancţionarea OTV.

La încheierea şedinţei, am ieşit pe culoar cu reportofonul, după cel ce fusese audiat. S-a oprit calm şi zîmbitor. L-am întrebat cum de a difuzat o asemenea ştire fără s-o verifice. În faţa mea s-a pornit atunci din nou fascinantul automat de vorbe, cu soiul lui de logică internă aparent perfectă. Mi-a repetat ce spusese şi în faţa Consiliului, că era vorba de o sursă verificată, un înalt ofiţer român... ta-ra-ra şi ta-ra-ra. După vreun minut, l-am întrerupt: „Deci n-aţi verificat o ştire de o asemenea importanţă“. M-a privit mai lung, dar, după o clipă, a dat drumul aceluiaşi robinet de vorbe cu presiune egală, cum că, prin tenacitate şi profesionalism, ar fi reuşit să afle ştirea, ceea ce alţii n-au reuşit... şi aşa mai departe. „Cine v-a mai confirmat ştirea?“, l-am întrerupt eu din nou. Mi-a spus că era o ştire senzaţională pe care au preluat-o şi alte instituţii de presă importante, oare ele nu ştiu ce fac, lor cine le-o fi confirmat-o... ta-ra-ra şi ta-ra-ra. „Dumneavoastră cum aţi verificat ştirea asta înainte s-o difuzaţi?“, l-am oprit eu din nou, avînd în minte modelul unui fost jurnalist la BBC care, într-un interviu, a pus unui politician aceeaşi întrebare de 14 ori, în moduri uşor diferite. De fiecare dată, politicianul a ocolit răspunsul. Eu n-am ajuns la numărul 14 fiindcă, la a patra încercare, Dan Diaconescu mi-a spus că i se pare că nu se poate vorbi cu mine şi mi-a întors spatele. Cu trupul drept şi privirea atentă în jos, a coborît scările îndoindu-şi repede un genunchi după altul, pînă cînd a dispărut complet şi poate că, dacă n-aş fi avut înregistrarea de pe bandă, m-aş fi îndoit că întreaga scenă a existat. 

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.