Un decalog sau mai multe? (XI)

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Anticul „Cunoaște-te pe tine în­suți“ s-a convertit în „Fii tu în­suți“. Deosebirea e ca de la cer la pămînt. Marketingul și corectitudinea politică și-au împletit vocile pentru a psalmodia fără oprire: „B U“, „you’re so beautiful, no matter what they say.“ Pare că nicicînd n-am trăit un reviriment rou­s­seauist mai amplu, acreditînd iluzia că devii tu însuți lepădînd unul după altul straiele pe care o entitate anonimă, dar atotputernică – „societatea“, „sistemul“ – le-a îngrămădit pe tine. De aproape o jumătate de secol încoace, filmul, cartea, artele în general istorisesc povești cu out­sider-i a căror autenticitate ingenuă sucombă în fața presiunilor sociale, indiferent de ideologiile politice în care acestea sînt îmbrăcate, de la Scarecrow la Reconstituirea lui Pintilie. Și totuși, „ce spun ei“, ce cred „ceilalți“ despre noi pare să fi devenit, la rîndul său, o instanță mai puternică decît niciodată. Preocuparea pentru autenticitate a sucombat în grija pentru imagine. Ipse s-a resorbit în idem. Pînă și acea firească pornire adolescentină, de a te defini prin refuz, prin negație, a cedat locul unei construcții de sine ce scoate pe bandă rulantă identități șablonizate. Mecanicismul industrial su­pra­­vie­țuiește în epoca postindustrială în producția de oameni.

Nevoii de identitate, stilul de viață actual îi contrapune, așadar, nevoia simetrică de anonimitate: conformismul nonconformismului contemporan. Straniu e că această postură a tineretului postmodern își dă mîna cu normele educaționale tradiționale, de tipul „nu te-ntinde mai mult decît ți-e plapuma“, „stai în banca ta“ ș.a.m.d. Persistă încă, chiar și în universitate, ideea că rîndurile din față sînt rezervate tocilarilor și periuțelor. Bătălia se poartă pentru băncile din spate. Chiar dacă din motive diferite, tineri și vîrstnici sînt totuși de acord că școala e locul prin care e bine să treci neobservat.

Nevoia de omenesc și de o­me­nie“ de care vorbea So­lo­mon Marcus sună din start vetust, perimat: parc-ar coborî din zorii veacului trecut. Tinerii de azi vorbesc altă limbă a sentimentelor, a sen­si­bi­li­tății. Pentru generațiile mai vîrst­nice e frapantă tendința lor de de­zimpli­ca­re e­mo­țională. Curentul „emo“ pare să fi fost ultima tentativă, sucombată între timp, de a deroga de la mainstream în această privință. Mi-a povestit la un moment dat o adolescentă un lucru care mi s-a părut șocant. Întrebînd-o despre cuplurile din clasa în care învăța – era în ultimul an de liceu –, mi-a spus că era doar unul, stingher, privit cu circumspecție de colegi. M am mirat și am cerut detalii. Din cîte am înțeles, să te îndrăgostești și să vrei să ai alături ființa iubită trecea drept un lucru jenant, un soi de handicap care te expune batjocurii colegilor. Despre sex, însă, numai de bine!

Mă opresc aici, de teamă să nu patetizez și să calific această certă nevoie de impersonal și de insensibilitate drept „inumană“. Vocabularul emoțional pe care îl dețin e, la rîndul său, vetust, perimat.

Mă simt mai în largul meu în a comenta „nevoia de cultură“ și opusul său, „nevoia de incultură“. E vorba, în fond, de resemantizarea radicală a termenului de „cultură“ în ultimele decenii. Simpla rostire a acestei vocabule trezea odinioară în mintea oamenilor ecoul acelor „nume mari“, creatori ai unor opere capabile să înfrunte eroziunea timpului. Aspirația către confreria spiritelor înalte s-a preschimbat într-un exercițiu al defensivei contra terorii intelectuale. Ardentele „bătălii canonice“, inaugurate în Europa și în spațiul transatlantic la începutul anilor ’70, ilustrează elocvent punctul de răscruce în edificarea noului concept. „Democratizarea“ genurilor și a stilurilor de creație, pierderea încrederii în valoarea intrinsecă a operelor de artă, dislocată de valoarea de întrebuințare, au deschis drum celui mai redutabil competitor al „culturii“, în sens tradițional: divertismentul.

„Nevoia de incultură“ corespunde acestei tendințe emancipatoare, prin care subiectul cunoscător/consumator își revendică poziția de centru valorizant al propriului univers. Este, în fond, oricît de șocant ar părea, o nevoie legitimă, căreia educația trebuie deopotrivă să-i poarte de grijă. Altminteri riscăm să perpetuăm o ipocrizie endemică – „zi ca el și fă ca tine“ – tipică pentru mediul nostru educațional.

P.S. În timp ce scriu aceste rînduri, ochii îmi cad întîmplător pe un suport de creioane de pe birou, improvizat din ambalajul unui vaporizator B U. Iată ce pot citi pe el: „Be yourself. Be your own feelings. Be wild, be young, be free, forever. Be fresh & beautiful. Be sweet and sensual. Be your dreams. Just B. U.“ Frumos, nu-i așa?

Liviu Papadima este profesor de lite­ra­tură română la Facultatea de Litere, pro­rec­tor la Universitatea București; coautor al manualelor de limba și literatura româ­nă pentru liceu, apărute la Humanitas Edu­ca­țional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

8 tiffany trump este logodita de un an cu michael boulos 5 jpg jpeg
Fiica cea mică a lui Donald Trum a devenit mămică pentru prima dată. Alexander Trump Boulos este al 11-lea nepot al preşedintelui SUA
Tiffany, cea mai mică dintre fiicele lui Donald Trump a devenit mămică pentru prima oară, aducând pe lume cel de-al 11 nepot al preşedintelui SUA.
diabet jpg
5 obiceiuri zilnice care îți afectează sănătatea și pot duce la diabet fără să-ți dai seama
Diabetul de tip 2 nu apare peste noapte. Este rezultatul unui stil de viață construit în timp, prin decizii zilnice care, de cele mai multe ori, trec neobservate.
George Simion FOTO EPA-EFE
George Simion se compară cu Vadim Tudor: „E timpul să munciți pentru România”.
George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, a transmis vineri dimineața, în ultima zi de campanie, un mesaj către „sistem”, susținând că modul în care s-a încercat discreditarea lui Corneliu Vadim Tudor nu va funcționa în cazul lui.
merz jpg
UE ia măsuri după ce Vladimir Putin a refuzat să se prezinte la discuțiile din Turcia. Anunțul cancelarului Merz
Uniunea Europeană va adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în data de 20 mai, ca reacție la refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a participa la discuții față în față cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski..
david popovici instagram jpg
David Popovici, mesaj pentru români, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale: „Poate ar trebui să-mi văd de bazinul meu şi să...”
Duminică, românii sunt chemați la urne pentru a-și desemna președintele pentru următorii cinci ani. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale este programat pentru 18 mai, iar lupta pentru cea mai înaltă funcție în stat se dă între Nicușor Dan și George Simion. În acest context, David Popovici le-
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Politico: Finanțele României se clatină înainte de votul istoric. Candidatul favorizat de criza economică
România este în pragul colapsului financiar înainte de alegeri, iar criza economică îl propulsează pe candidatul naționalist George Simion, este concluzia unei analize poblicate de Politico.
spatii verzi darabani (7) jfif
Orașul superb din România de care puțini turiști au auzit! Este destinația perfectă în această vară
De-a lungul țării există nenumărate orașe superbe, pe care ar trebui să le vizităm măcar și o singură dată. Însă, multe dintre acestea rămân complet necunoscute celor mai mulți dintre noi!
poiana botosani1 jpeg
Locul superb din România pe care trebuie să îl vizităm în această vară! Copacii ar fi fost plantați de către Ștefan cel Mare
România este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar dacă ne dorim să explorăm un loc superb aflat în inima naturii, există o destinație perfectă către care ne putem îndrepta.
mihai mitoseru
„În momentul acela, eu nu am mai avut de ce să trăiesc”. Se simte Mihai Mitoșeru vinovat de moartea fostei sale logodnice, Cristina?
Au trecut mai mult de două decenii de la tragicul accident rutier în urma căruia Cristina, fosta logodnică a lui Mihai Mitoșeru, și-a pierdut viața. Vedeta TV se afla la volanul autoturismului în momentul accidentului, iar anchetatorii au stabilit că viteza excesivă a fost cauza principală a tragedi