Un decalog sau mai multe? (VIII)

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Prin 1990, în euforia creată de căderea comunismului, un coleg mai vîrstnic de la Litere, profesorul Șt. Cazimir, a înființat Partidul Liber-Schimbist, de inspirație caragialeană. În organul de presă al partidului, Răcnetul Carpaților, evenimentele de stringentă actualitate erau descrise prin texte cam cu un secol mai bătrîne, extrase din opera maestrului. De unde și vorba inspirată a unei alte colege, Antoaneta Tănăsescu: „Dacă dai peste ceva ce nu se regăsește în scrierile lui Caragiale, înseamnă că acel ceva nu există.“

„Opiniile sînt libere, nu însă și obligatorii“ – e una dintre zicerile mele preferate, purtînd marca nenea Iancu. Spațiul nostru public clocotește de opinii, dintre cele mai felurite și, desigur, mai categorice. Încerc să-mi imaginez ce delicii ar fi încercat Caragiale dacă ar fi apucat invenția net-ului.

În materie de educație, frenezia opiniei atinge apogeul. Am păcătuit și eu, în acest serial, glosînd cu părerile mele ingeniosul decalog al lui Solomon Marcus. E timpul să-i ascultăm și pe alții. E timpul să-i întrebăm chiar și pe cei care tac, deși cu siguranță și ei au opinia lor. Și cum nu am nici stofă de reporter și nici la dispoziție vreun IRES atotfăcător de sondaje, nu-mi rămîne altă cale decît un exercițiu de imaginație. Rog cititorii să vadă ei înșiși în ce măsură ce le voi propune se regăsește în ceea ce vor fi auzit sau citit.

E vorba de răsucirea cu 180° a decalogului marcusian: un „antidecalog“ așadar, ipotetic, dar deloc afară din realitate, ludic, dar suficient de serios cît să te pună pe gînduri.

Să ne reamintim dar versiunea originară a celor mai importante nevoi de care educația ar trebui să țină seama, însă le ignoră sau chiar le inhibă:

1. Nevoia de a da un sens vieții, la nivel elementar

2. Nevoia de împrospătare

3. Nevoia de întrebare și de mirare

4. Nevoia de îndoială și de suspiciune

5. Nevoia de greșeală și de eșec

6. Nevoia de joc

7. Nevoia de identitate

8. Nevoia de omenesc și de omenie

9. Nevoia de cultură

10. Nevoia de transcendență

„Antidecalogul“ ar suna cam așa:

1. Nevoia de a primi un sens al vieții, la nivel elementar

2. Nevoia de conservare

3. Nevoia de răspunsuri și de si­gu­ran­ță

4. Nevoia de certitudine și de încredere

5. Nevoia de realizare și de succes

6. Nevoia de seriozitate

7. Nevoia de anonimitate

8. Nevoia de impersonal și de insensibilitate

9. Nevoia de incultură

10. Nevoia de imanență

Exercițiul nu e atît de simplu precît ar părea la prima vedere. Cum să găsești, de pildă, antonimul exact al „mirării“? Care ar fi opusul lui „a da un sens vieții“? Pentru a răsuci cu 180° „nevoia de omenesc și de omenie“ avem a căuta o formulare care să indice contrariul atributelor respective sau mai degrabă absența acestora?

Trebuie însă să recunoașteți că, chiar dacă aș fi acuzat de unele licențe interpretative, tabloul general arată plauzibil. Și valid. Chiar și la o aruncătură de ochi, regăsim în el, dincolo de unele formulări scandaloase – „nevoia de incultură“? – o stare de fapt nu tocmai străină experienței noastre educaționale cotidiene; nu tocmai străină de ceea ce mulți oameni cred că ar trebui să însemne educația – poate chiar noi înșine.

Am să încerc, în numerele ce vin, să comentez „contradecalogul“ pe care, mai în joacă, mai în serios, vi l-am propus, cău­tînd să deslușim, împreună, înrădăcinările lui în mentalul autohton.

S-ar putea ca o atare simulare să nu fie lipsită de sens nici pentru alte culturi, pentru alte interogații publice privind rosturile educației. După știința mea, rareori apar cazuri de popoare unanim satisfăcute de ce se întîmplă cu propriul sistem de învățămînt. O si­tua­re comparativă îmi depășește însă puterile. În plus, să nu uităm că punctul de plecare, proiectul incitant al lui Solomon Marcus, se poziționa ferm, hic et nunc, pe vulnerabilul teren autohton.

Ne dorim de bună seamă cu toții o „Românie educată“. Dar cum? Vă propun, așadar, o privire un pic mai adîncă în păienjenișul dorințelor noastre.

Liviu Papadima este profesor de lite­ra­tură română la Facultatea de Litere, pro­rec­tor la Universitatea București; coautor al manualelor de limba și literatura româ­nă pentru liceu, apărute la Humanitas Edu­ca­țional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sarbatori griji cheltuieli jpg
Sărbătorile de iarnă vin în primul rând cu griji. Peste 90% dintre români adoptă noi strategii de cumpărare
Anul acesta, sărbătorile vin pe fondul unei situații economice tensionate la nivel european. Studiul realizat de Offerista scoate în evidență faptul că inflația și creșterea costurilor generale reprezintă principalele îngrijorări pentru consumatori, iar acest lucru influențează
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
România, alături de Tanzania și Benin la investiții în educație. Ce arată ultimul raport UNESCO
Cel mai recent raport UNESCO arată Guvernul României alocă cei mai puțini bani pentru educație din lume. Astfel, doar 3,3% din PIB au fost investiți în educație în 2023.
chiftele de fasole de post JPG
Chiftele din fasole. Rețeta simplă de post de care te vei îndrăgosti
Deja înaintăm în Postul Crăciunului, iar dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, pe care o vom putea pregăti ușor, atunci putem apela la chiftele făcute din fasole!
barnoschi instagram jpg
Cum se înțelege, de fapt, Ana-Maria Barnoschi cu soțul ei: „Am avut discuții așa mai aprinse”
Ana-Maria Barnoschi (32 de ani), una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, s-a cununat religios cu alesul inimii sale, Vlad Bălău, în vara acestui an, pe exotica insulă Mallorca, din Spania. Invitată recent în podcast-ul moderat de Ilinca Vandici, Ana a vorbit despre relația pe car
bloc jpg
Este interzis să mai faci acest lucru pe scara blocului! Noua lege prevede amenzi severe pentru locatarii care nu respectă regula
Un val de schimbări legislative afectează viața la bloc, punând accent pe respectul reciproc și pe protejarea mediului și a sănătății locatarilor.
shutterstock 2531825467 jpg
De ce friptura ta „în sânge‟ nu conține sânge, de fapt
Adevărul despre lichidul roșu din friptura „în sânge‟.
Droguri iasi politia romana jpeg
Operațiunea „ȘCOALA”: Zeci de elevi și studenți sunt anchetați pentru trafic de droguri. Ce au găsit polițiștii
Zeci de elevi și studenți din Iași, București, Galați și Vaslui sunt anchetați luni după ce au fost acuzați de de trafic de droguri de risc
Tudor Chirilă, invitat la podcastul lui Răzvan  Exharcu Sursa Youtube
Tudor Chirilă, dezamăgit după ”deceniul Iohannis”: „Este Suporterul numărul 1 al lui Marcel Ciolacu”
Artistul Tudor Chirilă a transmis câteva concluzii în urma ultimului documentar lansat de Recorder pe pagina sa oficială de Facebook.
Drona Moldova FOTO Telegram jpg
Rusia anunță că a doborât 59 de drone ucrainene, dintre care două se îndreptau spre Moscova. Principala regiune supusă atacului
Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 59 de drone ucrainene peste noapte, inclusiv două care se îndreptau spre Moscova, a declarat luni ministerul rus al Apărării.