Un concert fatal

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Karma: terapie intensivă jpeg

Povestea colegului meu de la Socio-lingvistică, Emiliano Spincter, m-a tulburat peste măsură. L-am întîlnit pe coridoarele facultății. Era, cum se zice astăzi în popor, varză. Nedormit, nebărbierit, necăjit și, indiscutabil, nevorbit, întrucît, în momentul în care m-a văzut, cearcănele imense de la ochi i s-au decolorat puțin, iar pe față a părut să-i treacă o umbră de speranță. A venit imediat la mine și mi-a spus precipitat: „Bătrîne, sînt disperat. Nu vei crede ce mi s-a întîmplat. Trebuie să-ți zic. Trebuie să relatez cuiva adevărul, altfel o iau razna…“ M-am oprit speriat și l am ascultat. „Directorul meu de departament“, și-a început el ciudata narațiune, privind, hăituit, în toate direcțiile, „bestia de Coprodan Sceleruț, este, de mic, fan al rocker-ului american Jon Bon Jovi. Mă rog, acum am aflat și eu numele ăsta, întrucît nu le-am avut niciodată cu muzica nouă. Am trăit, de cînd mă știu, doar în acordurile mărețe ale simfoniilor clasice. Ăsta, americanul, a ținut recent un al doilea concert la București. Nebunul meu a aflat cu cîteva luni înainte și se văita prin întreaga Universitate că va fi plecat atunci din țară, urmînd să participe – fără posibilitate de eschivă! – la ședința unui consorțiu internațional. N-am dat importanță lamentărilor lui, dar, prin iunie, îmi scot ordin de deplasare pentru niște doctorate în Capitală și trec pe la Sceleruț, conform uzanțelor, să mi-l semneze. Sesizînd data călătoriei, dementul sare ca ars că, vai, voi fi în București fix la concertul lui Jon Bon Jovi și că mă sparge dacă nu-mi iau bilet pentru a-i povesti și lui clipa astrală! De spaimă, am spus da, cum să nu, Jon ăla e și favoritul meu. Am fugit la primul calculator, sperînd că toate locurile erau vîndute. Nici pomeneală! Chestia se ținea în ditamai Piața Constituției, cu acces gîrlă. Am cumpărat un bilet ieftin, de periferie, ca să închid gura Coprodanului. L-am printat și i l-am arătat obedient. S-a luminat precum o zi de vară. M-a mîngîiat pe cap și mi-a spus că abia așteaptă să-i relatez evenimentul, minut cu minut, scenă cu scenă, la întoarcerea amîndurora acasă…“

Spincter s-a oprit o secundă, epuizat, și după ce a respirat adînc, a continuat cu aceeași voce tragică: „M-am gîndit că n-oi muri dacă, după doctorate, mai rămîn o seară în Capitală și ascult ceva zdrăngăneală modernă. Numai că socoteala de-acasă… Chermezele post-doctorale s-au prelungit nepermis de mult, iar eu am uitat de Jovică ăsta. Mi-am amintit abia cînd m-am întors la facultate și am găsit, alături de ordinul de deplasare, biletul electronic nefolosit. Am intrat în panică, bătrîne! Ce să-i spun Marelui Psihopat? În abulie, am luat o decizie neașteptată, de individ devastat. Fusesem, de fapt, la concert și eram capabil să-l prezint minut cu minut, scenă cu scenă! Mi-am repetat, motivațional, de atîtea ori concluzia asta, că, într-un anume sens, ajusesem să o cred în forul meu interior. Apoi m-am pus pe documentare. Ecouri în presă ale concertului, declarații ale participanților, analize ale specialiștilor, imagini și scurte filmări live ale reprezentației de pe Facebook și chiar crîmpeie de la alte concerte ale cîntărețului, pescuite pe YouTube. I am ascultat atent piesele de succes, le am învățat versurile și linia melodică. Puteam interpreta – bazîndu-mă pe urechea mea muzicală, educată de iluștrii compozitori clasici –, destul de competent, It’s My Life și Livin’ on a Prayer. Un singur lucru nu-mi ieșea la socoteală. Reacțiile de după eveniment indicau că noua prestație a lui Jon Bon Jovi la București fusese un eșec epocal. El însuși a declarat că a cîntat prost și și-a cerut scuze participanților. Mai mult, fiind fără voce, cică a redus spectacolul cu o jumătate de oră și a renunțat să mai cînte hit-urile care l-au făcut celebru… Tembelului meu nu avea cum să-i placă situația, însă asta era! Cînd m-am revăzut așadar cu monstrulețul, m-am pus pe povestit, prezentînd, științific, detaliile catastrofei muzicale din Piața Constituției. Sceleruț s-a înnegurat treptat, pînă cînd, turbat, a început să zbiere: Blasfemie, blasfemie, stopați detractorul! Adică pe mine…“ Spincter s-a oprit iarăși, cu un aer terifiat-deznădăjduit. Răsufla din greu, dar, eroic, nu s-a dat bătut.

Și-a reluat, dramatic, firul istorisirii: „Îngrozit, am dat-o pe cîntat. Strigam, convulsiv, ca un rocker în chinurile facerii scenice – Iit’s my liiiife,/ Iit’s now or neever, / Iii ain’t gonna live foreever, / Iii just waant to liive whiiile Iii’m aaliive… Coprodan m-a privit idiotizat și, brusc, s-a năpustit asupra mea, țipînd, precum Kurtz al lui Conrad: The horror, the horror! Mi-a ars, în viteză, două palme peste bot, trei pumni în cap și un șut în fund. Am zbughit-o din cabinetul lui, crezînd, naiv, că s-a descărcat și că tărășenia s-a încheiat. Nu s-a încheiat, omule! M-a băgat în program de monitorizare. Am trecut, de la un biet ordin de deplasare, la cumplitul ordin-observator. Oooh, my liife!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.